1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘‘ANNE SÜTÜ BEBEĞİN RUHSAL, BEDENSEL VE ZEKA GELİŞİMİNİ ARTIRIR”
‘‘ANNE SÜTÜ BEBEĞİN RUHSAL, BEDENSEL VE ZEKA GELİŞİMİNİ ARTIRIR”

‘‘ANNE SÜTÜ BEBEĞİN RUHSAL, BEDENSEL VE ZEKA GELİŞİMİNİ ARTIRIR”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Öztürk, 1 – 7 Ekim Dünya Emzirme Haftası hakkında açıklama yaptı.

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Öztürk, 1 – 7 Ekim Dünya Emzirme Haftası hakkında açıklama yaptı.

DAÜ’den verilen bilgiye Yrd. Doç. Dr. Öztürk, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini sağlıklı yaşam için şart koşmakta olduğunu ifade ederek, her yıl Ekim ayının ilk haftasını ‘Dünya Emzirme Haftası’ olarak kutlanmakta olduğunu açıkladı.

Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yönteminin emzirme olduğunu ifade eden Öztürk, bebekler için anne sütünün mucizevi, eşsiz, doğal yeri başka hiçbir besinle doldurulamayan bir besin olduğuna değindi. Öztürk, “Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği bebeğin yaşına ve fizyolojik durumuna uygun olarak değişim göstermesidir. Her canlı sütünün kendine ve bebeğine özgü olması anne sütünü benzersiz bir besin yapmaktadır”  dedi.

Bebeğe bu dönemde hiçbir ek besin verilmesine gerek olmadığını kaydeden Öztürk, anne sütünün içeriğinin ilk 6 ay bebeğin su dahil, tüm gereksinimlerini karşılayacak nitelikte olduğuna ve 6. aydan sonra da uygun ek besinlerle birlikte anne sütünün 2 yaşına dek verilmesi gerektiğine değindi.

Annelerin doğumdan sonra emzirme isteklerinin birçok Avrupa ülkesine kıyasla ülkemizde daha yüksek olduğunu dile getiren. Öztürk, ancak emzirme sonlandıktan kısa bir süre sonra bebek ağladığı zaman annelerin sütlerinin yetersiz olduğu endişesine kapılarak erkenden ek besinlere başlamakta olduklarını belirtti.

Annelerin bu endişe ile ilk 6 aydan önce ek besinlere başlaması sonucu süt yapımı azalmakta olup bebeklerin anne sütünden yeterince yararlanamadığını vurgulayan Öztürk, bu davranışların anne sütü üretimini olumsuz yönde etkilemekte olduğunu da ifade etti.

Bu konuda mama reklamlarının anneleri yanıltabildiğini belirten Öztürk, ebeveynlerin bebeğin anne sütü ile yeterli ve dengeli beslendiğini anlayabilme konusunda alanında uzman bir çocuk hekimi ve diyetisyenden destek almaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Öztürk açıklamasında anne sütü ile ilgili şu bilgilere de yer verdi;

“Bebek için sindirimi en kolay besindir, er zaman hazır, temiz ve uygun ısıdadır. Anne sütü en kaliteli proteinleri içermektedir. Bebeklik döneminde ve ileri yaşlarda görülebilecek solunum, idrar yolu enfeksiyonu, alerjik hastalıklar, ishal, anemi (kansızlık), obezite gibi hastalıkların oluşmasını önler. Anne sütün yağ miktarının emzirmenin sonuna doğru artması ile bebekte doygunluk yaratmakta, bebeğin daha fazla besin tüketmesine engel olarak obezite gelişimi önlenmektedir. Bu nedenle anne sütü ile beslenenlerde obezite oranı daha azdır. Ani bebek ölümü riskini azaltır.  İçerisinde bulunan özel maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve aşıların etkinliğini artırır. Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiğinden bebeğin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır. Bunun yanında çene ve diş gelişimini de olumlu yönde etkiler. Anne ve bebek arasındaki duygusal bağlılığı güçlendirir. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimini artırır.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.