1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ANNESİ ARAPLARA SATILAN KIBRISLI TÜRK KIZLARINDAN BİRİ ...
ANNESİ ARAPLARA SATILAN KIBRISLI TÜRK KIZLARINDAN BİRİ ...

ANNESİ ARAPLARA SATILAN KIBRISLI TÜRK KIZLARINDAN BİRİ ...

Annesi Araplara satılan Kıbrıslı Türk kızlarından biri ...

A+A-

 

Annesi Araplara satılan Kıbrıslı Türk kızlarından biri olan Pembe’nin kızı Filistinli Zarife Ahmet, yıllar sonra annesinin akrabalarını Facebook’tan buldu ve yıllar önce kaybettiği annesinin hatırları için KKTC’ye geldi

Araplara satılan Kıbrıslı Türk kızlardan sadece bir tanesi olan eşinin soyadını aldıktan sonra Pembe Ahmet olarak kayıtlara geçen Kıbrıslı Türk kızı Pembe, 1935 yıllında 17 yaşında Filistinli bir adam ile evlendirildi. Yaşamının tümünü başka bir coğrafya, başka bir kültür ve başka bir dil konuşarak geçiren Pembe’nin bu evliliğinden 4’ü kız 9 çocuğu oldu.

Evlendikten sonra ara ara Kıbrıs’a gelerek ailesini ziyaret eden Pembe, son olarak 1947 yılında tatile geldi ve o tarihten sonra bir daha Kıbrıs’a gelemedi. Doğduğu topraklara son olarak 1947 yılında gelen Pembe, 1982 yılına kadar mektuplarla avunmak zorunda kaldı. Ailesi ile mektuplaşarak hasret gideren Pembe’nin, o yıllarda Filistin’de yaşanan savaştan dolayı ailesi ile bağlantısı kesildi. Ne ailesi ne de Pembe bir daha birbirlerinden haber alamadı.

DOĞDUĞU DEĞİL, YAŞADIĞI TOPRAKLARA GÖMÜLDÜ

Ülkesini, dilini, kültürünü bırakmak zorunda kalıp 17 yaşında bilmediği bir ülkede yaşamak zorunda kalan Pembe,1995 yılında Filistin’de yaşamını yitirdi ve orada toprağa verildi.

Ailesi ile bağlantısı tamamen kopmuş bir durumdayken yaşamını yitiren Pembe’nin çocukları annelerinin Kıbrıs’taki izini sürmeye devam etti. İki yıl önce annelerinin akrabalarını Facebook aracılığı ile bulan Pembe’nin kızı Zarife Ahmet birkaç gün önce eşi Niyaz Ahmet ile birlikte annesinin teyzesinin kızı Ayşe Gürpınar’ı görmek için KKTC’ye geldi.

Zarife Ahmet, annesinin teyzesi kızı Ayşe Gürpınar ve onun çocuğu Şerife Gürpınar ile Lefkoşa’da buluşarak hasret giderdi.

FACEBOOK’TAN ANNESİNİN AKRABALARINI BULDU

Star Kıbrıs’a konuşan Ayşe Gürpınar, 1935 yılında teyzesinin kızı Pembe’nin Arap bir şahıs ile evlendirildiğini, Pembe ile irtibatın 1982 yılında kesildiğini ve Pembe’nin kızı Zarife Ahmet’in Facebook’tan kendilerine ulaştığını söyledi.

Ayşe Gürpınar, “Bizi Facebook’tan buldular ve birkaç gün önce geldiler. Çok garip duygu içerisindeyim. Akrabayız ve ayrı kültür, ayrı dil ve bambaşka hayatlara sahibiz” ifadelerini kullandı.

KADERİNE RAZI OLMUŞTU

Annesinin akrabalarının izini süren Zarife Ahmet ise ilk kez KKTC’ye geldiğini, garip duygular içinde olduğunu ifade etti.

Zarife Ahmet , “Annem Kıbrıs’tan gelmiş ve babamla evlenmiş. Yıllarca ailesinden haber alamadan yaşadı. Çok üzüldüğü günleri hatırlıyorum ama Filistin’de bir ailesi olmuştu. Bu nedenle hasrete katlanmak zorunda kaldı” dedi. Zarife Ahmet, annesinin ülkesi olan KKTC’yi ve annesinin akrabalarını sık sık ziyarete geleceğini de söyledi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.