1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NIN RESTORASYONU
APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NIN RESTORASYONU

APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NIN RESTORASYONU

Karpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonun finanse edilmesine ilişkin anlaşmanın dün, Rum Kilisesi ve Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nde imzalandığı belirtildi.

A+A-

Karpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonun finanse edilmesine ilişkin anlaşmanın dün, Rum Kilisesi ve Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nde imzalandığı belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte ay sonuna kadar ihaleye çıkılmasının ve çalışmaların Aralık ayında başlamasının beklendiğini yazdı.

Habere göre restorasyon çalışmalarının, 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Rum Kilisesi’ndeki anlaşmanın, Karpaz Bölge Piskoposu Hristoforo tarafından imzalandığını yazan gazete, budan önce ise söz konusu anlaşmanın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi Direktörü ve UNDP Başkan Yardımcısı Cihan Sultanoğlu tarafından New York’ta imzalandığını belirtti.

UNDP’nin, daha sonra, dün Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi ile anlaşma imzaladığını belirten gazete, gerek Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi, gerekse Rum Kilisesi’nin, restorasyon çalışmalarına toplam 5 milyon Euro (her biri 2.5 milyon Euro) katkıda bulunacağını da anımsattı.

Habere göre Kültürel Miras Teknik Komitesi’ndeki Rum Temsilci Takis Hacıdimitriu, anlaşmanın imzalanması nedeniyle yaptığı açıklamada, anlaşmanın çifte mesaj gönderdiğini, bunun öncelikle dini ve sembolik değeri olan bir yapıta yönelik saygı gösterdiğini, diğer yandan ise iki toplumun işbirliği aracılığıyla nelerin  başarılabileceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Kıbrıslı Türk üye Ali Tuncay ise, tüm anıtların, ne kökenli olduklarından bağımsız olarak, insanlığın ortak mirası olduğuna dikkati çekerek, Manastırın bu anıtlardan biri olduğunu kaydetti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’ndeki Rum Temsilci Takis Hacıdimitriu gazeteye yaptığı açıklamada, Güzelyurt yakınında “Seryianohori’deki (Yayla) “Ay.Nikolau” Kilisesi, “Komikebir’”deki (Büyükkonuk) “Ay.Avksentiu” Kilisesi ve Gazi Mağusa’daki eski bir kilisenin restorasyonu için ihale talep edildiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesine göre, Apostolos Andreas Manastırı İdare Komitesi Başkanı Nikos Falas yaptığı açıklamada, anlaşmanın, Karpaz Bölge Piskoposu Hristoforu tarafından değil Komite temsilcisi tarafından imzalanması gerektiğini belirtti.

Falas açıklamasında “umarım yasal sorunlar çıkmaz zira Apostolos Andreas Manastırı’nın hak sahibi Komitedir” ifadesini de kullandı.

Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos, bu konuyu yorumlarken yaptığı açıklamada, anlaşmanın, Manastırın yöneticisi olarak Karpaz Bölge Piskoposu tarafından imzalandığını söyledi.

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonuna ilişkin imzanın atılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Başpiskopos II.Hrisostomos, restorasyonun, ilk aşamasının iki yıl içerisinde tamamlanacağını belirtti.

Simerini gazetesi, ilgili haberi “Apostolos Andreas Manastırı’nın Restorasyonu Ete Kemiğe Büründü- İmzalar Atıldı” başlıklarıyla verdi.

Alithia gazetesi ise haberi “Apostolos Andreas Manastırı’nın Restorasyonu İçin Geri Sayım” şeklinde aktarırken Haravgi gazetesi “Apostolos Andreas Manastırı İçin İmzalar Atıldı” başlığını kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.