1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARA ÇÖZÜMDE BÜYÜK SÜRPRİZ
ARA ÇÖZÜMDE BÜYÜK SÜRPRİZ

ARA ÇÖZÜMDE BÜYÜK SÜRPRİZ

İddialara göre iki buçuk kat daha yüksek

A+A-

DELEK’İN RUMLARA İKİ BUÇUK KAT DAHA YÜKSEK FİYAT VERDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını çıkarana kadar ucuz elektrik üretimi için doğalgaz tedarik edeceği “ara çözüm” olarak adlandırılan prosedür için Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) tarafından açılan ihaleye teklif sunan İsrail enerji şirketi Delek’in, doğalgaz için Güney Kıbrıs’a İsrail’e satılandan iki buçuk kat yüksek fiyat verdiği iddia edildi.

Politis gazetesi “İki Kat Daha Pahalı” başlığıyla verdiği haberinde, İsrail gazetesi Globes’in bir haberinde, Delek’in DEFA’dan istediği fiyatla Tamar’ın ortaklarının İsrail piyasasına sattığı fiyat arasındaki farka dikkat çektiğini aktardı.

Globes’in “Kıbrıs’ın İsrail Doğalgazına İsrail’e Satılandan İki Kat Daha Fazla Para Ödemesi Gerekecek” başlıklı haberinin her şeyi gözler önüne serdiğini yazan gazete, habere göre İsrail’e doğalgaz tedariki yapılmasına ilişkin sözleşmede bir milyon BTU başına 6 dolar öngördüğünü işaret ederek, Delek’in (DEFA’ya yaptığı) teklifte bu miktarın 15 dolara çıktığını belirtti.

Gazete ayrıca habere göre yüksek fiyatın, döşenecek boruların maliyetinden ve Güney Kıbrıs’ın başta dizel olmak üzere alternatif yakıt tedarik etmek için bir milyon BTU başına 20 dolar ödemesinden kaynaklandığını belirtti.

Gazete haberinin bir diğer kısmında Globes’te çıkan Delek’in DEFA’ya doğalgaz tedariki için istediği fiyatla ilgili haber doğrulanırsa, o zaman İsrail şirketinin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki ortağı da olan bir müşterisini kaybetmiş olacağını yazdı.

Globes’in Leviathan yatağından istifade edecek konsorsiyumun (Noble, Delek ve Ratio) DEFA’ya bir milyon BTU başına 15 dolar fiyat verdiğini ve bu fiyatın DEFA’ya sunulan 4 teklif arasında “favori” olduğunu kaydettiğini aktaran gazete, 15 dolarlık fiyatın söz konusu teklifi tartışma dışı bıraktığını belirterek, müzakereler sırasında bu fiyatın sonuç getirici bir şekilde düşmeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Gazete DEFA’nın açtığı önceki ihalede ITERA şirketinin bir milyon BTU başına 14,74 dolar teklifinin “çıkarlara ters” olarak kabul edildiğini de anımsattı.

Öte yandan habere göre DEFA yaptığı açıklamada ihaleye ilgi gösteren konsorsiyumların hazırladığı ekonomiyle ilgili teklif zarflarının henüz açılmadığını belirterek kimsenin ne Delek’in istediği fiyatı, ne de teklifin en iyisi olduğunu bilecek durumda olmadığını vurguladı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.