1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ARA ÇÖZÜME YÖNELİK MÜCADELE DEVAM EDİYOR
ARA ÇÖZÜME YÖNELİK MÜCADELE DEVAM EDİYOR

ARA ÇÖZÜME YÖNELİK MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) Yönetim Kurulu üyelerinin birçoğunun ITERA’nın Rum Elektrik Kurumu (AİK)’nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın tedarik edilmesine yönelik ara çözüm önerisini uygun bulmadığı belirtildi.

A+A-

Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) Yönetim Kurulu üyelerinin birçoğunun ITERA’nın Rum Elektrik Kurumu (AİK)’nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın tedarik edilmesine yönelik ara çözüm önerisini uygun bulmadığı belirtildi.

Alithia gazetesi, elde ettiği bilgilere dayanarak DEFA üyelerinin,  Rus ITERA şirketinin, Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) gereksinimleri için (ara çözüm), doğal gaz tedarik edilmesi konusunda sunduğu öneriye çekinceli yaklaştıklarını, önerinin terk edilmesi konusunda tavsiyede bulunduğunu yazdı.

DEFA Yönetimi Kurlu Başkanı Eleni Vasiliadu’nun, DEFA üyelerinin düşüncelerini, Rum Enerji, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis’e ilettiğini yazan gazete, Vasiliadu’nun, daha sonra bakanları bilgilendirmesi amacıyla dün Baklanlar Kurulu toplantısına çağrıldığını belirtti.

Habere göre Vasiliadu’dan, Rum Enerji Düzenleme Dairesi (RAEK) tarafından ilgili rapor hazırlanmasına kadar, DEFA’nın nihai karar almaması istendi.

Vasiliadu, RAEK’in elinde bulundurduğu verilerle Rum Elektrik İdaresi (AİK)’nin verdiği rakamlar temelinde Güney Kıbrıs için şu andaki en yararlı çözümün sıvı yakıtların kullanımı olduğuna dikkati çekti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten, AİK’in DEFA’ya sunduğu rakamları ve formülü incelemesi amacıyla RAEK’e talimat verdiğini yazan gazete RAEK’in, Pazartesi günü Rum Başkanlık Sarayı’na giderek “ara çözüm” konusunda Anastasiadis ile görüşeceğini belirtti.

Politis gazetesi Rum Bakanlar Kurulu’nun, ara çözüm konusunda, DEFA tarafından ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiğini yazdı.

DEFA tarafından hazırlanan ve içeriğinde ITERA’nın önerisinin çıkara uygun olmadığı ve ret edildiğinin yer aldığı raporun Salı akşamı itibarıyla bakanların elinde bulunduğunu yazan gazete DEFA’nın, rapor içerisinde ayrıca Rus ITERA şirketinin önerisinin kabul edilmesi durumunda, elektrik üretim maliyetinin, ara dönemde 59 milyon Euro’ya  çıkacağına da vurgu yaptığını belirtti.

Habere göre RAEK, gerek AİK gerekse ITERA tarafından sunulan tüm belgeleri ve verileri inceleyecek. İlgili verilerin Rum Sayıştaylığı tarafından inceleneceği de belirtildi.

Gazete DEFA’nın raporunda, Hollanda-İngiliz şirketi Vitol’dan 7 gün içerisinde iyileştirilmiş öneri sunmasının talep edilmesi konusuna da yer verdiğini bununla birlikte ITERA’nın nihai öneri maliyetinin sızdırılması bağlamında müzakerelerin devam etmesinin doğruluğuna ilişkin uzman görüşünün de talep  edilebileceğini yazdı. 

ITERA İSE ELEKTRİK FİYATLARININ YÜZDE 15-20 AZALACAĞI GÖRÜŞÜNDE

Fileleftheros gazetesi, ITERA şirketinin, sunduğu nihai önerinin-kabul edilmesi durumunda-elektrik faturalarının yüzde 15-20 oranında azalmasını öngördüğü konusunda ısrarlı olduğunu belirtti.

Gazete ITERA şirketinin 1.Başkan Yardımcısı Genanti Skitanof’un, DEFA ile 26 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen toplantıda dile getirdiği görüşlerine yer verdi.

Habere göre Skitanof, kendisinin AİK, DEFA ve Güney Kıbrıs ile işbirliği yapmak için geldiğini, ekonomik durumu bilmesi nedeniyle Güney Kıbrıs’tan veya herhangi bir birimden garanti talep etmediklerini, Güney Kıbrıs’ın para harcamasına gerek olmadığını söyledi.

Skitanof, DEFA’ya sunulan ve uzmanlar tarafından hazırlan dört incelemenin, önerinin, devlete 700 milyon Euro tasarruf sağlayacağını ve elektrik faturalarını yüzde 15-20 oranında düşüreceğini gösterdiğini belirtti.  

MEŞALE BUGÜN VEYA YARIN YANACAK

Fileleftheros gazetesi aynı haberinin içerisinde, Noble Energy’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki 12.parsel içerisinde yer alan  “ENSCO 5006” isimli platformundaki deneme meşalesinin bugün veya yarın yanacağını yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak sondaj kuyusuna daha önce dökülen çimentoya ilişkin dün kontrollerin yapıldığını ve var olan çatlakların düzeltildiğini belirtti.

Gazete, RİCHARD M CURRENCE, FD UNTOUCHABLE, EAS  ve JOHN PLABORDE isimli özel dört geminin de platform yakınlarında bulunduğunu ve meşalenin yanmasını beklediğini yazdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.