1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATUN: KKTC’YE ELEKTRİKTE GÜZERGAH BELLİ, ANLAŞMA YAKIN
ATUN: KKTC’YE ELEKTRİKTE GÜZERGAH BELLİ, ANLAŞMA YAKIN

ATUN: KKTC’YE ELEKTRİKTE GÜZERGAH BELLİ, ANLAŞMA YAKIN

“Türkiye’nin istikrarlı enerji maliyeti unsurundan biz de yararlanmış olacağız”

A+A-

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından kablo ile elektrik iletilmesi projesinde hattın güzergâhını açıkladı.

Bakan Atun, “Deniz altından kablo ile elektrik iletilmesinde rota su projesinden farklı olacak. KKTC’de Teknecik’ten denize inecek ve Mersin yakınlarından çıkıp Akkuyu trafo merkezine bağlanacak” dedi.

2018’den önce elektrik anlaşmasının imzalanmış olacağını belirten Atun, anlaşmayla beraber hemen ertesi gün inşaatın başlayacağını kaydetti.

Bakan Atun, projenin hayata geçirilmesi için 1 ila 2 yıl arasında bir süreden söz ettiklerini ve esas meselenin ihtiyaca yönelik gereken uzunluk ve bağlantı özelliklerine göre özel üretilecek deniz altı iletim kablolarının imalat süresinin 1 ile 1 buçuk yıl alması olduğunu anlattı.

Atun, bu mesafeyi katedecek şekilde bir yerde hazır kablo var ise proje gerçekleşme süresinin 6 aya kadar kısalabileceğini ve inşa için gereken sürenin 6 ay ile 1 buçuk yıl arasında olabileceğini anlattı.

Elektrik üretiminde Fueloil’den kurtulmak istediklerini belirten Bakan Atun, maliyet ve çevreye etkileri açısından fuel-oil ile elektrik üretiminin sürdürülebilir olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Projenin döviz kuru veya fuel-oil fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı KKTC ekonomisini daha korunaklı hale getireceğini ifade eden Atun, “Türkiye’nin istikrarlı enerji maliyeti unsurundan biz de yararlanmış olacağız” dedi.

Atun, deniz altından kablo ile elektrik iletilmesi projesinin, KKTC’nin artan enerji ihtiyacının karşılanması kadar Güney Kıbrıs ile ilişkiler açısından da katkıları olacağına dikkati çekerek, “Türkiye’den kabloyla elektrik gelmesi demek, ada üzerindeki çözüm ihtimaline de olumlu bir katkı koymak demek. Son derece yapıcı ve güven geliştirici unsur” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, Türkiye’den gelecek elektriğin Güney Kıbrıs’a hatta bölge coğrafyasında ihtiyaç duyan başka yerlere aktarılabilineceğini kaydetti.

Atun, projede üzerinde çalıştıkları projeksiyonun KKTC’nin yıllık 1,5 milyar kilovatsaat olan elektrik ihtiyacını karşılayabilecek boyutlarda olduğunu ancak yeni projeksiyonların bunun iki katına çıkabilmesi üzerine olabileceğini anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.