1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "AVRUPALI ADIM"
"AVRUPALI ADIM"

"AVRUPALI ADIM"

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili ‘Reform’ niteliğindeki ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasa Tasarısı’nı görüş ve öneriye açtı, Yasa Tasarısı detaylarını paylaştı.

A+A-

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili ‘Reform’ niteliğindeki ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasa Tasarısı’nı görüş ve öneriye açtı, Yasa Tasarısı detaylarını paylaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’ (TOCED) kurulmasını öngören Yasa Tasarısı, kocaman bir proje…

2002 yılında yürürlüğe giren Kadın Çalışmaları Yasası’nın, aslında dönemin kadın hareketinin iyi niyetli çabaları sonucu ortaya çıkmış olmasına karşın, bugünün ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğuna işaret eden Doğuş Derya, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin ihtiyaç duyulan bir proje olduğuna işaret etti.

“Sadece kadınlar değil…”
Kadın Çalışmaları Dairesi’nin, kadını genelde ailedeki bir birey ve anne olarak aldığı için yeterince kapsayıcı olmaması olduğunu belirten Derya, bugün ayrıca toplumsal cinsiyetinde dolayı ayrımcılığa maruz kalanların sadece kadınlar olmadığının altını çizdi.

“İşsiz kadın oranı, işsiz erkek oranının iki katı”
Bugünkü ihtiyaçlara bakıldığında, kadınların çalışma yaşamında, özellikle de özel sektörde ‘müthiş ayrımcılıklara maruz kaldığının’ görüldüğüne işaret eden Derya, işsiz kadın oranını, işsiz erkek oranının iki katı olduğuna dikkat çekti.

‘İhtiyaç’tan doğdu…
Kadın girişimciliğini teşvik edecek, kadın kooperatifciliğini, ekonomik anlamda teşvik edecek, kredi sağlayarak üretime katılmalarını sağlayacak fonksiyonları yerine getirecek birimin eksikliğine de işaret eden Doğuş Derya, kadına yönelik şiddetinde özellikle son zamanda görünür olmaya başladığına dikkat çekti.

AB ve BM Sözleşmeleri gereği…
Derya, ihtiyaçların daha da genişlemesi ve ortaya çıkmasının yanı sıra, gerek 1996’da kabul edilen ‘BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nin, gerekse de 2011 yılında Meclis’te onaylanan ‘AB Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi’nin ve AB Direktiflerinin de bir gereği olarak, farklı ülkelerde ne gibi düzenlemeler yapıldığını inceleyerek, Kıbrıs’ın sosyolojik koşullarına göre en uygun modelin düşünülerek Yasa Tasarısı’nın hazırlandığına dikkat çekti.

‘Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Yasası’ tamamlayıcı olacak…
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, bu yasayı tamamlayacak ve bu yasanın Meclis’ten geçmesinden hemen sonra gündeme gelecek ‘Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Yasası’nın da hazır olduğunu ifade etti.

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.