1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “Ayın sonunu değil, ortasını bile görmüyoruz”
“Ayın sonunu değil, ortasını bile görmüyoruz”

“Ayın sonunu değil, ortasını bile görmüyoruz”

Ardı arkası kesilmeyen zamlar ve dövizin yükselmesi nedeniyle gittikçe ekonomik sıkıntıya düştüğünü belirten vatandaşlar, cepte para kalmadığını vurguladılar.

A+A-

Yeni Bakış Gazetesi’nden Melin Dobran krizin etkilerini vatandaşa sordu;

Vatandaşlar, ardı arkası kesilmeyen zamlar ve dövizin sürekli yükselmesi nedeniyle, ekonomik olarak gittikçe dara düştüklerini söylediler. Kazandıkları paranın elektrik, benzin ve ev kirasına yetmediğini ifade eden vatandaşlar, borcu borçla kapatmaya çalıştıklarını belirttiler. Vatandaşlar, zamların ve ekonomik sıkıntının devam etmesi halinde, insanlarda psikolojik sorunların artacağını vurguladılar. Kazandığı parayla değil ayın sonunu, ortasını bile göremediğini dile getiren vatandaşlar, kazandıkları ile harcadıklarının orantısız olduğunu söylediler.

Vatandaş ne dedi?

Hasan Yorgancıoğlu: Zamlardan kaçış yok

“Ben dövizin düştüğünü görmedim. Sterlin bir zamanlar 4 TL civarında dolanırken, şimdi 9 TL civarındadır. 1 lira düşmüş, 1 lira yükselmiş bence bir şey değişmez. Zamlara alıştık. Onlardan kaçış yok. Benim çocuğum devlet okulunda okuyor ve sadece kıyafet parasına 500 lira ödedim. Yemek, elektrik ve su gibi giderlerden tasarruf etmek için anne evinde yemek yiyoruz. Maaşımı ayın 1’inde aldım şu an cebimde 20 lira var. Değil ayın sonunu, ayın ortasının bile getiremiyoruz.”

Deniz Kayabaşı: Ay sonunu yarı aç yarı tok getiriyoruz

“Ülkenin sorunları ortada. Bu sorunları çözecek dirayetli bir hükümet yok. Hükümet en kolay işi yapıyor. Zam, zam, zam. Artık yeter. Bu halkın geçinemediğini görmüyorlar mı? 250 gram ekmek 2 liraya satılıyor. Elektrik ise artık vatandaşı çarpıyor. Benzine yapılan zamlar ise vatandaşa tamamen işkence oldu. Vatandaşın artık geçim gücü kalmadı. Ay sonunu yarı aç yarı tok getiriyoruz. Zamlar bu şekilde devam ederse, insanlarda psikolojik sorunlar artacak. Ülke yaşanmaz hale gelecek.”

Süleyman Barsakcıoğlu: Her şey gittikçe zora giriyor

“Ayın sonunu düşünerek geçiriyorum. Döviz yükseldikçe, halk olarak alım gücümüz düştü. Hükümet ne yazık ki bu konuya bir çare bulamadı. Özel sektör çalışanları oldukça sıkı çekiyor. Çocukların okul masrafları gün geçtikçe katlanıyor. Artık insanların geçimi zorlaştı. Mutfak masrafları, elektrik ve benzin masrafıyla içinden çıkılmaz bir hal aldı. Eşimin desteği de olmasa ben bu işlerin içinden çıkamazdım. Ardı arkası kesilmeyen zamlara ise alışkınız. Her şey gittikçe zora giriyor. Kriz herkesi derinden vurdu. Bu krizde ayın sonunu getiremeyenler de var.”

Eser Ersin: Türkiye’ye geri dönmeyi düşünüyorum

“Bu zamlardan dolayı artık canımıza kıyacağız. Elektrik faturası 400 liradan aşağıya gelmiyor. Ben asgari ücretle çalışan bir vatandaşım. 3 tane de çocuğum var. Maaşı alıyoruz 10 gün sonra para bitiyor. 2 aydan beri ustama borçluyum. Burada öleceğiz. Türkiye’ye geri dönmeyi düşünüyorum. Oradaki şartlar buraya göre daha iyidir. Halen döviz yükselir, halen zam yapılır. Bu halka işkenceden başka bir şey değildir.”

Hakan Soykan: Durum çok kötü oldu

“Maaşı alıyoruz ama ayın sonunu getiremiyoruz. Durumlar çok kötü oldu. Bankalar faiz üstüne faiz koyuyor. Maddi yönden çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Hükümet halkın halini bilmiyor. Kazandığımız para, harcamalarımızı karşılamıyor. Oradan buradan borç para alıyoruz. Artık bahçeye soğan ekeceğiz ve hep soğan ekmek yiyeceğiz. Böyle giderse göç etmeyi düşünüyorum çünkü bu ülkede barınamıyoruz. 3. Ülke insanlarına memleketi bırakıp gideceğiz.”

Cuma Kavuncuoğlu: Borcu borçla ödüyorum

“Hem ben hem de eşim çalışıyor, yine de masraflara para yetiştiremiyoruz. Borçla borç ödüyorum. Ayını sonunu tabi ki de getiremiyoruz. Benim 4 tane çocuğum var. Hem çocukların okul masrafını hem de evin masrafını karşılamak çok zor. Ekmeğe dürbünle bakıyoruz. Yaşamaya çalışmak, geçinmeye çalışmak çok zor. Artık elektrik kullanmayacağız, lüks kullanacağız. Zaten klima da kullanmıyoruz. Zar zor geçiniyoruz buna rağmen halen her şeye her gün zam geliyor. İnsanlar artık birbirine gıda yardımı yapmaya başlayacak.”

Kemal Uçar: Cebimizde para kalmıyor

“Ben şu an kirada 2 kişi kalıyorum. Ekonomik kriz evlere çok yansıyor. Elektriğe durmadan zam yapıyorlar. Bu insanların nasıl geçindiğinden hükümetin haberi var mı acaba? Sadece masraflara çalışıyoruz. Cebimizde para kalmıyor. Bir de çocuğumun okul masrafları var. Birikim yapamıyoruz. Ben haftalık ödeniyorum ve kazandığım tüm para neredeyse kira, elektrik ve su gibi masraflara ancak yetiyor. Ay sonunu çıkartamıyoruz.”

Ali Sayan: Değil ayın sonunu ayın ortasını bile göremiyoruz

“Elektriğe yine zam gelecek diye duyduk. En iyisi şalterleri kaldırsınlar. Elektriksiz kalalım. Her gün onları mı çekeceğiz? Ülkede huzur diye bir şey kalmadı. Tek düşüncemiz nasıl geçineceğimizdir. Bu ekonomik kriz yüzünden değil ayın sonunu, ayın ortasını bile göremiyoruz. Sabahın erken saatlerinde işe gidiyoruz akşama kadar ama yine de cepte kuruş kalmıyor. Paramız hep benzine elektriğe vs. gidiyor. Bu gidişle Rum tarafına sığınacağız.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.