1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AYK KARARININ DIŞINA ÇIKILDI
AYK KARARININ DIŞINA ÇIKILDI

AYK KARARININ DIŞINA ÇIKILDI

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, tarihi Gazimağusa Hendeği’nde AYK kararları dışında yapılan tüm çalışmaların ivedi olarak durdurulmasını istedi.

A+A-

Ahmet İLKTAÇ

Gazimağusa’da gerek sosyal medyada gerekse de basın aracılığıyla önemli bir gündem maddesi haline gelen Gazimağusa Hendek Düzenleme Projesi’nde “çimlendirme” ve “yeşillendirme” ile ilgili olarak, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, önceki gün Gazimağusa Belediyesi’ne bir yazı gönderdi.

76df529bdbd22d05c4269b67b075af21.jpg

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ilgili yazıda, Gazimağusa Hendek Düzenleme Projesi kapsamında Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (AYK) 20 Haziran 2017 tarihli ve 587 numaralı toplantısında alınan kararları hatırlattı.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin belediyeye önceki gün gönderdiği yazıda, yürüyüş yolu ve düzenleme yapılan alanlar ile sur duvarı arasında kalan toprak zeminin çimlendirilmesinin uygun olmadığı ve bu alanın çim yerine daha az su istediğinden, labia (Libya çimi) ile yeşillendirileceği ve proje kapsamında alanı yeşillendirmek için her türlü iznin Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan alınması gerektiği kararına rağmen, ihale kapsamında olmayan ve AYK tarafından onaylanan proje ve alınan karar dışında yapılan çalışmaların devam ettiğinin tespit edildiğini belirtti.

İlgili yazıda, söz konusu AYK kararına rağmen ve daireleri tarafından belediyeye yapılan sözlü ikaza rağmen alanın çimlendirildiğinin tespit edildiği bildirildi.

Yazının devamında, AYK onaylı proje ve daha sonrasında proje ile ilgili alınan AYK kararları dışında yapılan tüm çalışmaların ivedi olarak durdurulması için gereğinin yapılması rica edildi. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin ilgili yazısı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli’ye doğrulatıldı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurmaya çalıştığımız Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter’e ise tüm uğraşlara rağmen ulaşılamadı.

Azimli: Amacımız hendeği güzelleştirmek

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, belgeyi doğruladı. Fuat Azimli söz konusu yazıda AYK kararına aykırı olarak yapılan 2 tane madde olduğunu söyledi.

Yazıda aykırı çalışmaların ivedi olarak durdurulmasını istediklerini kaydeden Azimli, ilgili yazıyı cuma günü mesai bitimine yaklaşıldığı bir saatte gönderdiklerini ve bu nedenle belediyeden kendilerine henüz bir cevap gelmediğini açıkladı.

Gazimağusa Belediyesi ile gerekli görüşmeleri yapacaklarını ve belediyenin aykırı bir harekette bulunacağını sanmadıklarını ifade eden Azimli, amaçlarının hendeği güzelleştirip, insanların kullanımına açmak olduğunu dile getirdi.

Süreç nasıl gelişti?

Konuyla ilgili olarak önceki gün Mağusa İnisiyatifi, Mağusa Kültür Derneği, MAĞUSA Gençlik Derneği, Mağusa Kadın Merkezi Derneği ve Çevre Dostları İnisiyatifi, kaygılı olduklarını ve Gazimağusa Belediyesi’nin son 2 yıldır yürüttüğü Hendek Projesi içine dahil edilen sulama sistemleri ve su tüketimini seven cinsten çim ekiminin kendilerini kum taşlarından yapılı surlara ve hendeğe zarar verebileceği yönünde düşündürdüğüne dikkat çekmişti.

Konuyla ilgili olarak ayrıca, Anıtlar Yüksek Kurulu (AYK) Şehir Plancıları Odası Temsilcisi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun Gazimağusa’daki ‘Hendek Projesi’ için, hiç bir şekilde çimlendirmeye onay vermediğini ve “Çöl çimeni/Libya çimi” ile bazı kısımların yeşillendirilebileceği kararları olduğunu ancak sulama isteyen hiç bir bitki türü ile ilgili olarak bir karar üretilmediğini gazetemiz KIBRIS’a açıklamıştı.

Öte yandan, 22 Ekim 2017 tarihinde “Çalışmalar surlara zarar vermesin” başlıklı Kıbrıs Gazetesi’nde yayınlanan haberde, vatandaşların konuyla ilgili endişelerine yönelik Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter Kıbrıs’a yaptığı açıklamada en az şikâyeti yapan vatandaş kadar hassasiyetleri olduğunu kaydetmişti.

Açıklamasında, yapılacak yeşillendirmenin surlara gerekli uzaklıkta olacağını belirten Arter, kullanılacak su miktarının da en az düzeyde olacağını ve bunun su maliyeti hesaplanarak da göz önüne alındığını söyledi.

İsmail Arter, söz konusu haberdeki açıklamasında tüm bunların yanında bitki boylarının da yüksek olmayacağına değinirken, her şeyin Othello Parkı’nda olduğu gibi olacağını belirtmişti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.