1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARAJDA GERGİNLİK!
BARAJDA GERGİNLİK!

BARAJDA GERGİNLİK!

“köyün geleceği bu suya bağlı”

A+A-

Geçitköylü sebze, meyve üreticileri, baraj ihalesini devam ettiren şirketin suyu kullanmak istemesine, “köyün geleceği bu suya bağlı” diyerek engel oldu.
Geçitköy’deki sebze, meyve üreticileri ile baraj ihalesini devam ettiren şirket yetkilileri arasında dün gerginlik yaşandı. Konunun bilgisine gelmesi üzerine bölgeye giden Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, üreticiler ile şirket yetkilileri arasında yükselen tansiyonun diyalog eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Envergil, 531 bin metreküp su hacminin bulunduğu göletten test için sadece 3 bin ton dolaylarında su alınması gerektiğinin, üreticilere aktarılması üzerine tansiyonun düştüğünü ve konunun tatlıya bağlandığını kaydetti.

“İzin vermeyeceğiz”
   Mevcut barajda bulunan suyun azalması nedeniyle suyu kısıtlı kullandıklarını belirten üreticiler, şirketin barajdaki suyu başka amaç için kullanmalarına izin vermeyeceklerini söyledi.
Şirket çalışanlarının barajdan su çekmek için hazırladıkları boruları keserek engel olduklarını aktaran üreticiler, “Barajdaki suyu yıllardır sorunsuz bir şekilde kullanıyorduk. Bu köydeki yaklaşık 100 kişi bu iş sayesinde ekmek yiyor. Başka bir gelirimiz yok. Barajdaki su kurursa biz ne yaparız?” diyerek tepki gösterdi.
Kaymakamlıktan ya da başka bir yerden izin alınmadan şirketin su almaya çalıştığını iddia eden üreticiler, izin verilse dahi yine engel olacaklarını, barajın kurumasına izin vermeyeceklerini söyledi.
“Bize su getireceklerdi, mevcut suyumuzdan da olduk” diyen bir üretici, hasat zamanının yeni başladığını ve bitkilerin suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemin içinde olduklarını belirterek, şirket yetkililerinin anlayışlı olmasını istedi.
Bahçelerini normal şartlarda üç saat sulamaları gerektiğini anlatan bir üretici, su az olduğu için kendi aralarında anlaşarak 20 veya 30 dakika suladıklarını, bunun da verimin düşmesine neden olduğunu kaydetti.
Geçitköy’de yaşayan tüm ailelerin geçimini karpuz, kavun bostanlarından ve sebze bahçelerinden sağladığını işaret eden bir üretici, “Su biterse biz ne yaparız? Tek geçim kaynağımız bu iş. Ekili yüzlerce dönüm arazi kurur. Su az olduğu için zaten bazı araziler kurumaya başladı. Şirket bir kaç ay bekleyebilir ama biz bir gün su vermesek bahçelerimiz kurur” dedi.

Envergil: Gerginlik diyalog eksikliğinden kaynaklandı


   KIBRIS’a konuşan Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, üreticiler ile baraj ihalesini devam ettiren şirket yetkilileri arasında çıkan tartışmanın iyi araştırmadan, iyi fikir sahibi olmadan hareket etmekten, diyalog eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Konunun bilgisine gelmesi üzerine Su Dairesi teknik elamanlarının bölge gönderildiğini ve yapılan ölçümlerde gölette 531 bin metreküp su hacminin bulunduğunun üreticilere aktarıldığını ifade eden Envergil, taraflarla görüşülüp konunun tatlıya bağlandığını ve tansiyonun düştüğünü dile getirdi.
Söz konusu şirketin test için sadece 3 bin ton dolaylarında su alması gerektiğini ifade eden Envergil, daha sonra test için kullanılan suyun yeniden gölete aktarılacağını dile getirdi.
Su projesine kimsenin karşı olmadığını, üreticilerin göletin kuruması endişesinden dolayı tansiyonun yükseldiğini dile getiren Envergil, bölge halkının da bu projenin tamamlanmasını büyük bir heyecanla beklediklerini kaydetti.

Üreticiler ne dedi?    Üreticiler ne dedi?    Üreticiler ne dedi?

İsmail Hakkı Çakmak:
 “Yaklaşık 50 dönüm arazi ektim. Geleceğimiz bu suya bağlı. Biz bu suyu damla damla harcıyoruz. Üç saat sulamamız gereken tarlaları yarım saat suluyoruz. Bu suyu şirketin boruları deneyerek boşa harcamasına izin veremeyiz. Ailelerimizin geleceği bu suyun elinde.”

Murat Türe:
“Hepimiz gelirimizi bahçecilikten sağlıyoruz. Buradaki su zaten kurumak üzere. Su biterse bize kim yardım edecek? Başka gelirimiz yok. Köylünün geleceği bu suya bağlıdır.”

Ali Güler:
 “Sebze bahçem var. Her gün 10 kişi burada çalıyoruz. Hasada daha yeni başladık. Bahçe kurursa biz ne yaparız? Borçlarımızı nasıl öderiz?”

Cemil Güler:
“40 dönüm domates bahçem var. Su az diye ekeceğimiz alanı küçülttük. Buna rağmen su bize zor yetiyor. Suyun boşa harcanmasına izin veremeyiz. Şirket yetkilileri bize saygı duymalı.”

Ramazan Yılmaz:
“Geleceğimiz bu yıl çıkacak olan hasada bağlı. Ailelerimizi geçindirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Borçlarımız var. 100 dönüme yakın ekili arazim var. Su biterse biz ne yaparız? Borçlarımızı nasıl öderiz? Hasat daha yeni başladı.”

KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.