1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARAJLAR SUYA HASRET KALDI
BARAJLAR SUYA HASRET KALDI

BARAJLAR SUYA HASRET KALDI

BARAJLAR SUYA HASRET KALDI

A+A-

Ülkemizde geçen hafta yağan şiddetli yağmurlar, Lefkoşa ve Gazimağusa’da yarattığı sıkıntılarla gündeme geldi ve buralarda yaşayan vatandaşlarca yağmurdan korkulur oldu ancak, uzmanlar ve çiftçiler, yağmurların sürmesini istiyor. Şiddetli yağmurlar büyük kentlerde yaşayanları mağdur etse de barajlar ve yeraltı su kaynakları için yağmurların sürmesine ihtiyacımız olduğu belirtiliyor.

Büyük kentler yoğun yağış alırken, İskele’ye bağlı Ergazi köyüne az yağmur düşmesi nedeniyle buradaki göletin kuru hali devam ediyor.

Ergazi’de bulanan ve içerisinde birçok canlının yaşadığı gölet, kaçak su çekimi ve kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Gölet içerisinde bulunan balıklar öldü. Balık ölümlerinin yanından gölletin eko sistemi de bozuldu.

Şikâyette bulunan köylüler, geçmiş yıllarda gölettin taşma tehlikesi yaşadığını ancak bu yıl tamamen kuruduğunu söyledi. Köylüler, göletin kurumasını kaçak su çekimine ve kuraklığa bağladı.Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten ise benzeri durumun ülke sınırları içerisinde birçok gölette yaşandığına dikkat çekerek, nedeninin de kaçak su çekimi olduğuna vurgu yaptı.  Hasan Sarpten, devleti göletler için yeterli denetim yapmamakla suçladı.

İskele Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğluları ise, geçmiş dönemde göletten su çekildiğini ancak kendisinin göreve gelmesiyle buna izin vermediğini kaydetti. Ahmet Cenk Musaoğluları, göletin kurumasında kuraklığın da etken olduğunu vurgularken, göletin temizlenerek yeniden kontrol altına alınacağını bildirdi.

 

Sarpten: Kaçak su çekimi durmalı

 

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, ülkemizde balık ölümlerinin yaşandığı çok sayıda gölet olduğunu söyledi.

Bu göletlerin çok azının doğal sebeplerden dolayı kuruduklarını belirten Hasan Sarpten, yaz döneminde Değirmenlik ve Esentepe göletlerinin de kuruduğunu bildirdi.

Göletlerin kurumasında en büyük etkenin izinsiz kaçak su çekimi olduğuna vurgu yapan Sarpten, göletlerde kaçak su çekiminin önüne geçilebilmesi için yeterli denetimin yapılmadığına dikkat çekti.

KKTC yasalarının bu tip özel alanlardan su çekimini kesinlikle yasakladığının altını çizen Hasan Sarpten, kaçak olarak su çekenler için yasal yaptırımlar bulunmasına rağmen ilgili kurumların bunu uygulamadıklarını öne sürdü.

Hasan Sarpten, bir göletin kurumasının sadece balık ölümlerine neden olmadığını eko sistemi de ciddi şekilde etkilediğini anlatırken, göletlerin kuruyarak eko sistemin bozulması halinde kuşlar dahil birçok canlının etkilendiğini dile getirdi.

Çevre Koruma Dairesi’nin, ilgili kaymakamlıkların ve Su İşleri Dairesi’nin böylesi çevre felaketlerinden sorumlu olduklarını söyleyen Sarpten, böylesi felakete neden olanların belirlenmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Hasan Sarpten, “Biz kendi eko sistemimizi korumalıyız. Bizi bunu korumak için ne Türkiye’den gelecek suyu ne de kuraklığı bahane etmemiz gerekir” dedi.


 

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.