1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARBAROS 30 ARALIK'TA DÖNÜYOR!
BARBAROS 30 ARALIK'TA DÖNÜYOR!

BARBAROS 30 ARALIK'TA DÖNÜYOR!

Barbaros Hayrettin Paşa bölgeden dönüyor...

A+A-

Türkiye’nin yayınladığı NAVTEX’in (Yazılı Seyir Uyarı Sistemi) sona ermesine sayılı günler kala, sismografik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın bölgeden 30 Aralık’ta ayrılacağı belirtildi.
Çeşitli diplomatik çevreler, geminin bölgeden ayrılacağına ve müzakerelerin başlayabileceğine değinirken, BM'nin bu doğrultuda girişim başlattığı da ileri sürüldü.
KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, NAVTEX’in sona ermesinin ardından Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin Türkiye’ye geri döneceğini ve araştırma sırasında elde ettiği bilgilerin burada incelenmeye alınacağını iddia etti.
Aynı yetkili, NAVTEX’in uzatılmasının düşünülmediğini ve 30 Aralık’ta sona ereceğini belirterek, “Barbaros 30’nda geri dönecek” dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait Barbaros’un bölgeden nasıl ayrılacağına, Ankara ile yapılacak istişarelerin ardından yine Türkiye ile birlikte karar verileceğini öne sürdü.

NAVTEX 30 Aralık’ta sona eriyor
   Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, TPAO ile KKTC Hükümeti tarafından imzalanan anlaşma uyarınca 20 Ekim’den bu yana adanın güneyindeki denizlerde olası hidrokarbon kaynakları için araştırma yapıyor.
3 Ekim’de yayınlanan ve 30 Aralık’ta sona erecek NAVTEX’le birlikte Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemisinin bölgeden ayrılıp ayrılmayacağı tartışma yaratmıştı.
Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakereler, Barbaros’un adanın güneyinde araştırma yapmaya başlamasının ardından Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından aynı gün tek yanlı olarak askıya alınmıştı.
Barbaros’un bölgedeki mevcudiyeti, Kıbrıs müzakerelerini doğrudan etkilerken, Doğu Akdeniz’deki tansiyonun da yükselmesine neden olmuştu.

Ergün Olgun “fırsat” demişti
   Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun, geçtiğimiz gün yaptığı basın toplantısında, Barbaros Hayreddin Paşa’nın görevinin 30 Aralık’ta sona ereceğini, Kıbrıs Rum tarafının da hidrokarbon aramalarında teknik bir duraksamaya gireceğini söylemiş, bu durumun müzakerelerin yeniden başlaması için bir fırsat olarak kullanılabileceğini kaydetmişti.
İtalyan-Güney Kore ortaklığı ENI-Kogas’ın Kıbrıs Rum Yönetimi’nin münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) 9’uncu parselde yaptığı araştırmalardan beklenen sonuç çıkmaması nedeniyle sondaj platformunun başka bir bölgeye aktarılacağı belirtilmişti.

Eide iş başında
   Konuyla ilgili KIBRIS’a değerlendirmelerde bulunan üst düzey bir diplomat, ENI-Kogas’ın bir hafta içerisinde yeni sondaja başlayabileceğinin söylenmesine rağmen bu sürenin uzatılması için diplomatik girişimlerin yapılmakta olduğunu anlattı.
Aynı diplomat, özellikle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin, Türk NAVTEX’inin sona ermesinin ardından müzakerelerin yeniden başlaması için çaba gösterdiğini iddia ederken, bir hafta olarak öngörülen söz konusu teknik duraksamanın uzatılması için nabız yokladığını ifade etti.

Güneyin tavrı bilinmiyor
   Barbaros’un bölgeden ayrılmasının ardından tarafların yeniden masada buluşma yönündeki istek Kıbrıs Türk tarafınca dile getirilirken, Kıbrıs Rum tarafı bu konuda herhangi bir yorum yapmaktan kaçınıyor. Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Christodulidis, hafta başında KIBRIS Gazetesi’nin bu konudaki sorularını yanıtlarken, söz konusu ihtimalin doğmasıyla birlikte Kıbrıs Rum tarafının tavrının ne olacağını açıklamaktan kaçınmıştı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.