1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARROSO, KIBRIS GRUBU’NU TOPLADI
BARROSO, KIBRIS GRUBU’NU TOPLADI

BARROSO, KIBRIS GRUBU’NU TOPLADI

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik doğrudan müzakerelerin başlaması öncesinde gündemin gitgide ısındığı belirtilirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun dün Kıbrıs Grubu’nu topladığı bildirildi.

A+A-

BARROSO, KIBRIS GRUBU’NU TOPLADI

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik doğrudan müzakerelerin başlaması öncesinde gündemin gitgide ısındığı belirtilirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun dün Kıbrıs Grubu’nu topladığı bildirildi.

Alithia gazetesi, “Gelişmeler Dikkatli Adımlarla Hazırlanıyor” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde başlaması öngörülen doğrudan müzakereler öncesinde yoğun bir hareketlilik ve ilginin ortaya çıkmaya başladığını yazdı. Gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso’nun dün Brüksel’de Kıbrıs Grubu’yla toplantı gerçekleştirmesinin bunun bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Gazete, Brüksel’de Kıbrıs Grubu toplantısı gerçekleştirilirken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de dün, Güney Kıbrıs’ta görev yapan ve BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkesinden ikisi, İngiltere ve Çin Halk Cumhuriyeti büyükelçileriyle görüştüğünü belirtti.

KİDD: “MARAŞ’IN İADE EDİLMESİ MUHTEŞEM OLUR”

Habere göre İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd, Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu ve kapalı bölge Maraş’ın iadesi konusuna değindi.

Tarafların gelecek ay başlayacak müzakere sürecine ciddi şekilde hazırlandıkları izlenimini edindiğini ve bunun hızlı ve iyi bir ilerleme getirmesini umut ettiğini belirten Kidd, ülkesinin, tarafların birbirlerinin endişelerini daha iyi anlamaları ve zorlukları aşmalarına yardımcı olma çabasını sürdüreceğini vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafının kapalı Maraş önerisinin sorulması üzerine Kidd, “ şehrin iade edilmesinin muhteşem olacağını” belirtti. Kidd, “Bunun büyük bir iş olduğuna, sadece bir düğmeye basmakla bir günde olacak bir şey olduğuna inanmıyorum ancak bunda hızlıca ilerlemenin, genel anlamda müzakerelerin havasına kayda değer bir etkisi olacaktır” şeklinde konuştu.

Kidd, Maraş önerisinin iki tarafın da müzakerelerde iyi niyet göstermelerini sağlayacak yeni bir dinamik teşkil edip etmeyeceğine ilişkin soruya “Birinin bu konuda fikir sahibi olabilmesi için müzakerelerde her iki tarafla da doğrudan konuşması gerektiği” yanıtını verdi.

Gazeteye göre, Rum Hükümet Sözücüs Hristos Stilianidis, Anastasiadis’in büyükelçilerle görüşmesine ilişkin açıklamasında, Anastasiadis’in hedefinin, BM Genel Kurulu öncesinde uygun ortamı hazırlamak ve görüşlerini önceden bildirmek olduğunu söyledi.

KKTC’DEKİ TARTIŞMALAR RUM BASININDA

Gazete ayrıca, kapalı bölge Maraş’ın iadesi konusunun KKTC gündeminde de yoğun şekilde yer aldığını belirtti. Haberde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eski danışmanı Kudret Özersay’ın dün yaptığı açıklamalarla, Türkiye basınında çıkan, Kıbrıs Türk tarafının Maraş önerisi hazırladığı şeklindeki haberleri doğruladığını, ancak Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin bu haberleri yalanladığını kaydetti.

Fileleftheros gazetesi “Taktik Oyunlarına Bulaştılar – Ankara, Maraş Konusunu Havada Bırakırken, Eroğlu Konuyu Hemen Kapatmak İstiyor” başlıkları altında verdiği haberde, Türkiye ile Cumhurbaşkanı Eroğlu arasındaki görüş ayrılıklarının kapalı bölge Maraş konusunda da kendisini gösterdiğini iddia etti.

Gazete, Türkiye ve Eroğlu’nun Maraş konusundaki fikirlerinin özde aynı, yani konunun “nihai çözüm ve toprak konusu çerçevesinde görüşülmesi” şeklinde olduğunu ancak konunun yürütülmesinde görüş ayrılığı bulunduğunu öne sürdü.

Türkiye’nin Maraş konusunda kesin tavır koymayarak, karmaşa yaratacak hareketlerden kaçınma taraftarı; Eroğlu’nun ise konunun hemen kapanmasından yana olduğunu iddia eden gazete, KKTC’de bu konuda yapılan farklı açıklamaları da yansıttı.

RUM SİYASİLERDEN TEPKİLER... LORDOS’TAN YALANLAMA

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum Hükümet Sözcüsü ve bazı siyasi parti yetkililerinin, Kıbrıs Türk tarafının önerisi olarak duyurulan Maraş önerisine tepkilerini dile getirdi. NTV’de yer alan haberde atıfta bulunulan ve Türkiye aleyhine Maraş’taki taşınmazı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı tazminat davasını kazanmasıyla tanınan Konstantinos Lordos’un, haberi yalanladığı kaydedildi.

Rum Hükümet Sözcüsü Stilianidis, Kıbrıs Rum tarafının Maraş konusunda kendi önerisinin bulunduğunu ve bunda ısrarcı olduklarını belirtti. Stilianidis, Kıbrıs Rum tarafının önerisinin uluslararası alanda yetkili kişilerce bilindiğini ve bu önerinin Türk basınında yer alan öneriyle hiçbir ilişkisinin bulunmadığını söyledi.

Stilianidis, Kıbrıs Rum tarafı olarak, bu konuda gözlerden uzak bir diplomasi sürdürmekte ısrarcı olacaklarını vurguladı.

Rum siyasi partiler EDEK, EURO.KO ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda, Kıbrıs Türk tarafının önerisi olarak gündeme gelen öneri “aldatmaca, kışkırtma ve izlenim yaratmak amaçlı” şeklinde nitelendirildi.

Konstantinos Lordos ise, yaptığı yazılı açıklamada, NTV’nin haberine kendisine atfedilenlerin “gerçek olmadığını” iddia ederek “kendisine bu konuda herhangi bir şey sorulmadığını ve kendisinin de yanıt vermediğini” öne sürdü.

Lordos, Maraş’ın “yasal sahiplerine iadesinin, ya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal idaresi ya da BM’nin geçici gözetimi altında, kendi yerel idaresiyle olması gerektiğini” savundu ve hangi taraftan gelirse gelsin her türlü önerinin kendileri tarafından incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Konuya ilişkin haberleri Politis, “Özersay Doğruluyor, Nami Yalanlıyor – Anastasiadis, Güvenlik Konseyi Üyeleri Büyükelçileriyle Hazırlık Görüşmelerinde Bulundu”; Haravgi, “Lefkoşa Kendi Önerisinde Israr Ediyor – Anastasiadis, Beş Büyükelçiyi Görüyor” başlıklarıyla verdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.