1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BAŞ MUHTAR” EROĞLU
“BAŞ MUHTAR” EROĞLU

“BAŞ MUHTAR” EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği heyetini kabulünde Kuzey Kıbrıs’taki muhtarlar adına “Baş Muhtar” unvanı verildi.

A+A-

EROĞLU: “BİZİM DAHA ANAVATAN TÜRKİYE İLE YÜRÜYECEĞİMİZ ÇOK UZUN YOLLAR VAR”

“BUNDAN SONRA ANLAŞMA OLUR MU OLMAZ MI BUNU YENİ RUM LİDERLE MASAYA OTURMADAN ANLAYAMAYACAĞIZ”

“PLANI REDDEDENLER BİR HAFTA SONRA AVRUPA BİRLİĞİNE ALINDI. BU ADALETSİZLİKTİR. BİZ AVRUPA BİRLİĞİ’NİN İZOLASYONLARI ALTINDAYIZ. BU DAHA DA BÜYÜK BİR ADALETSİZLİKTİR”

Lefkoşa, 27 Kasım 13 (T.A.K): Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği heyetini kabulünde Kuzey Kıbrıs’taki muhtarlar adına “Baş Muhtar” unvanı verildi.

Eroğlu’na baş muhtarlık rozeti takan Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal , “Türkiye’deki 53 bin muhtar 76 milyona tekabül eder. Size, Anavatanın sevgisini ve bağlılığını iletmek, Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olduğumuzu bildirmek için geldik” dedi.

Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bizim daha Anavatan Türkiye ile yürüyeceğimiz çok uzun yollar var” dedi.

İŞBİRLİĞİ VE DİYALOG...

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’deki tüm demokratik kurum ve kuruluşlarla her zaman işbirliği ve diyalog içinde olduklarını ifade ederek, uzun yıllar süren başbakanlığı döneminde Türkiye hükümetleri ile ilişkilerini en sıcak noktaya taşımak için gayret gösterdiğini söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa değinen Eroğlu, “Bütün amacımız önce Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuşmasını, sonra da Kıbrıs’ta yaşayabilir bir anlaşmayı sağlamaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçmişteki günlerin bir daha yaşanmaması için Anavatan Türkiye ile KKTC’ye sahip çıktıklarını vurguladı.

Bir anlaşmaya varabilmek için Türkiye ile strateji ortaya koyduklarını da ifade eden Eroğlu, durağan haledeki müzakereleri canlandırma gayretlerine dikkat çekti.

“11 YIL CAN GÜVENLİĞİNDEN YOKSUN YAŞADIK”

1974 Barış Hareketi ile bir devlet kurulduğunu ve KKTC’nin kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçtiğini belirten Eroğlu, “Olayların başladığı günden bugüne 50 yıl geçti. Kitaplar da doldursanız o günleri anlatmak mümkün değil, o günleri ancak yaşanlar bilir... 11 yıl can güvenliğinden yoksun yaşadık. Yollardan insanlarımız alındı, evler, köyler basıldı. Türkler öldürüldü. Şimdi özgürüz ve güven içindeyiz. Türk askeri buradadır. KKTC’nin güvenliğini sağlamaktadır.  O günleri geride kaldı” dedi.

Müzakere masasında bir anlaşma arayışı içinde olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçmişte yaşanılanların bir daha yaşanmaması için tedbirli davrandıklarını, bugün var olan gerçekleri de göz ardı etmediklerini kaydetti.

“RUMLARI ORTAYA ÇIKAN ANLAŞMA METİNLERİNİ REDDETTİ”

Müzakere sürecinde gelinen son nokta hakkında konuklara bilgi veren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların ortaya çıkan anlaşma metinlerini reddettiğini anımsattı.

Eroğlu, “Bundan sonra anlaşma olur mu olmaz mı bunu yeni Rum liderle masaya oturmadan anlayamayacağız” dedi, Nikos Anastasiadis ile geçen akşam gerçekleştirdiği görüşmeye değindi, uzlaşma sağlanamadığını söyledi.

“DÜNYANIN ŞU GERÇEĞİ GÖRMESİ LAZIM”

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960’ta Türk ve Rum ortaklığına dayalı olarak kurulduğunu ancak Kıbrıslı Türklerin 1963’ten cumhuriyetten dışlandığını ifade eden Eroğlu, “Dünya tanısa da tanımsa da KKTC devleti gerçektir. Bizi bugüne kadar devlet olarak kabul etmeyenler şimdi müzakere masasında bir anlaşma beklentisi içindedir” dedi.

Eroğlu şunları ekledi:

“Dünyanın şu gerçeği görmesi lazım... Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin hazırladığı planı Türk tarafı kabul etti, Rum tarafı ise reddetti.

Planı reddedenler bir hafta sonra Avrupa Birliğine alındı. Bu adaletsizliktir. Biz Avrupa Birliği’nin izolasyonları altındayız. Bu daha da büyük bir adaletsizliktir.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs sorununu yaratanlardır ve şu an Avrupa Birliği’ndedirler.

Türkiye’ye ‘Kıbrıs sorunu çözmezsen Avrupa Birliği’ne girmezsin’ diyorlar. Bu samimi bir davranış değildir.”

Eroğlu, Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği heyetine, KKTC Muhtarlar Birliği Başkanı Hüseyin Barbet ile Gazimağusa Muhtarlar Derneği heyeti eşlik etti.

“BARIŞTAN VE BÜTÜNLÜKTEN YANAYIZ”

Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal, kabulde söz alarak, Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleleri yakından takip ettiklerini ifade ederek, barıştan ve bütünlükten yana olduklarını vurguladı.

Özünal, KKTC’nin 30’uncu kuruluş yıldönümünü de kutlayarak, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda özgürce yaşadığına işaret etti.

“239 MUHTARIN HEPSİNİ TEKE TEK TANIR, İSİMLERİYLE BİLİR”

Kabulde söz alan KKTC Muhtarlar Birliği Başkanı Hüseyin Barbet, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun muhtarlara verdiği değere işaret ederek, “Kuzey Kıbrıs’ta 239 muhtar vardır. Sayın Cumhurbaşkanım bu muhtarların hepsini teke tek tanır, isimleriyle bilir” dedi.
 
Kabulün sonunda Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Özünal, Eroğlu’na gün anısına bir de plaket takdim etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.