1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞBAKAN ERHÜRMAN, 23 MADDELİK ÖNLEMLER PAKETİNİ AÇIKLADI
BAŞBAKAN ERHÜRMAN, 23 MADDELİK ÖNLEMLER PAKETİNİ AÇIKLADI

BAŞBAKAN ERHÜRMAN, 23 MADDELİK ÖNLEMLER PAKETİNİ AÇIKLADI

Başbakan Tufan Erhürman, artan döviz karşısında alınacak önlemleri açıkladı.

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nin “Ekonomideki Son Gelişmeler ve Alınacak Tedbirler” gündemli olağanüstü toplantısında artan döviz karşısında alınacak önlemleri açıkladı.

Başbakan Erhürman’ın açıkladığı önlemler arasında, KDV indirimlerine gidilmesi, stopaj düşürülerek kurun sabitlenmesi, elektrikte çoklu tarifeye geçilmesi, tapu devir harcında indirim, yerli üretimi teşvik gibi maddeler yer alıyor…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun “Ekonomideki Son Gelişmeler ve Alınacak Tedbirler” gündemli olağanüstü toplantısında ilk sözü alan Başbakan,ülkede TL’nin değer kaybı dolayısı ile ciddi bir darboğazdan geçildiğini ve bunun da ekonomiyi etkilediğini belirtti.

Hükümetin Haziran ayında bir çalışma yaparak kamuoyu ile paylaştığını anımsatan Erhürman, ancak döviz kurlarında ciddi bir yükseliş olduğunu anımsattı…

Erhürman, hükümetin çeşitli çalışmalar yürüttüğünü söyledi ve bu çalışmayı Meclis’le paylaştı…

  1. Başbakan Erhürman’ın 23 maddelik önlemler paketi şöyle:
  2. Temizlik ve bazı gıda ürünlerinde, yapılacak indirimin tüketiciye yansıtılması kaydıyla, KDV’de indirime gidilmesi.
  3. Restoran ve lokantalarda KDV indirimine gidilmesi.
  4. Beyaz eşyada KDV indirimine gidilmesi.
  5. Kredi kartı ve banka kartıyla ödemelerde vergi iadesinin geri getirilmesi. Bu iadenin form doldurularak değil elektronik şekilde gerçekleştirilmesi. Böylece vergide kayıt dışılığı ortadan kaldırmak amaçlanıyor.
  6. Döviz cinsinden kiralarda stopajın yüzde 13’ten yüzde 1’e düşürülmesi karşılığında döviz kurunun sabitlenmesi.
  7. Elektrikte tüketicinin bazı saatlerde daha ucuz elektrik kullanmasını sağlamak için çoklu tarifeye geçilmesi.
  8. İthalatta antrepoya giriş tarihindeki döviz kuru baz alınarak gümrükleme yapılması.
  9. Vatandaşlara mülk satışında altı ay süreyle 140 metrekare altında olan ilk konutta tapu devir harcını yüzde 1’e indirmek, bunun dışında kalanlar için yüzde 6’dan 4’e indirmek.
  10. Akaryakıt zamları yapılmaması dolayısıyla FİF’te ortaya çıkan açığın giderilmesi için alkol ve sarma sigara tütününde FİF artırımına gidilmesi.
  11. Belirli metrekarenin üzerindeki ve özellikle havuzlu konutlarda 6 aylık süre için bir defaya mahsus ek bir vergiye ilişkin düzenleme yapılacak.
  12. Gazinolar ve bet ofislerden 6 aylık süre için bir defaya mahsus ilave bir vergi alınacak.
  13. Emekli maaşı alıp yeni iş yapanların gelirleri için yeni vergi dilimleri üzerinden vergi hesaplaması yapılacak.
  14. Yabancılara mülk satışında arsa ve konut satışına ilişkin sınırlamalar korunacak. Yalnızca 6 aylık süreyle 1 apartman dairesi olan satın alma hakkı 3’e çıkarılacak. Yabancılara mülk satışında tapu devir harcı artırılacak.
  15. Küçük esnafın birikmiş resen vergi borcunu kapatması için götürü usulle hesaplama sağlanacak.
  16. Bilançoların şirket değerlerini gerçek şekilde yansıtmasını sağlamak için bilanço barışıyla ilgili düzenleme sağlanacak.
  17. Yükseköğretim öğrencilerinden alınacak sağlıkla ilgili kesintiler sağlık fonuna yatırılacak. KKTC’de ikamet eden yabancı uyrukluların sağlıkla ilgili ödenekleri de bu fona yatırılacak.
  18. Çalışma ve ikamet izniyle gelenlerin çocukları için asgari ücretin yüzde 5’i kadar ödenek alınacak. Buradan gelen gelir eğitim harcamaları için kullanılacak.
  19. Otellerde yerli ürün tüketimini artırmak için oteller ve yerli üreticiler arasında yapılan alım satım garantili sözleşmeler için teşvik düzenlemesi yapılacak.
  20. Esnafın birikmiş sigorta borçları dondurularak güncel ödemelerini yapabilmeleri sağlanacak. Düzenli ödeme yapanlara birikmiş borçlarını ödemeleri için kolaylık sağlanacak.
  21. Özel sektörde özellikle turizm sektöründe vatandaş istihdamı teşvik edilecek.
  22. Liman işçilerinin aldığı ücretlerde kur sabitlemesi yapılacak Devlet emlak malzeme dairesinin kiraladığı yerlerde, TL geliri olanlar için kur sabitlemesine gidilecek Merkezi ihale komisyonu tarafından yapılan tüm ihalelerde avans uygulaması yapılacak.

Bu dönemde bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu anlatan Başbakan Erhürman maddeleri sıraladıktan sonra gelecek önerileri değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.