1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU DUCKA’YI KABUL ETTİ
BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU  DUCKA’YI KABUL ETTİ

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU DUCKA’YI KABUL ETTİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB üyelik sürecinde çözümle ilgili bir momentum olduğunu,

A+A-

YORGANCIOĞLU: “GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNDE ÇÖZÜMLE İLGİLİ  BİR MOMENTUM VARDI, KAÇIRILDI. ANCAK ŞİMDİ DOĞU AKDENİZ’DE DOĞAL GAZ BULUNMASI YENİ VE ÇOK TARAFLI  BİR FIRSAT YARATTI”

“ BU FIRSATI HERKESİN İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ VE  ÇÖZÜM SÜRECİNE ÇIKARLARINI GÖZETEREK KATKI KOYMASI GEREKİR”

 Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB üyelik sürecinde çözümle ilgili  bir momentum olduğunu, onun kaçırıldığını, ancak şimdi Doğu Akdeniz’de doğal gaz bulunmasının yeni ve çok taraflı  bir fırsat yarattığını kaydetti. 

Yorgancıoğlu, bu fırsatı herkesin iyi değerlendirilmesi ve  çözüm sürecine çıkarlarını gözeterek katkı koyması gerektiğini de belirtti.

Yorgancıoğlu öyle konuştu:

“Bir taraftan Avrupa için bu gazın Rus gazına karşılık hem fiyat hem de güvenirlik açısından avantajlı olması, bu doğal gazın ABD şirketleri tarafından çıkarılacak olması, Amerika için bir avantaj sağlaması, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak olması, Türkiye ve Yunanistan’ı sizin gibi geçit ülkelerini de ilgilendiriyor. Kıbrıslı Türk  ve Kıbrıslı Rumlar’ın ekonomik gelişimlerine katkı sağlayacak, İsrail’in doğal gazını da Avrupa’ya taşıyacak. Bütün bölge ülkelerine menfaat sağlayacak, ekonominin önünü açacak yeni bir fırsat olarak görüyoruz biz bunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüm tarafların çıkarlarını ortak paydada buluşturularak çözüme katkı sağlayacak bir katalizör rolü oynaması gerektiğine inanıyoruz” .


Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Arnavutluk Endüstri ve Enerji Bakanı Yardımcısı Dorian Ducka’yı kabul etti.

Kabulde Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile  DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak da hazır bulundu.

DUCKA: “KIBRIS’IN AVRUPA’NIN ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKI YAPAR BİR DURUMA GELMESİ ÖNEMLİ”

Kabulde konuşan Arnavutluk Endüstri ve Enerji Bakanı Yardımcısı Dorian Ducka, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden mezun olduğunu söyledi ve tekrar KKTC’de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde okuyan Arnavutların Kuzey Kıbrıs’ın elçisi gibi olduklarını belirten Ducka,  özel ve kamu sektöründe KKTC’deki üniversitelerden mezun olmuş çok sayıda başarılı kişinin bulunduğunu dile getirdi.

Kendisini Kuzey Kıbrıs’ın bir parçası gibi hissettiğini belirten Ducka, Kuzey Kıbrıs’taki yöneticilerle bir araya gelerek işbirliği konularını görüşmek istediğini kaydetti.

Annan Planı üzerinden 10 yıl geçtiğini, ABD Başkan Yarcımcısı Biden’in çözüme bir etki yapmak  ve enerji konusuyla ilgilenmek için  adaya geldiğini dile getiren Ducka, kendi ülkesinin de güney gaz koridorunun bir partneri olduğunu belirtti.

Güney gaz koridorunun batı Avrupa’ya bağlandığı son noktanın ülkesi olduğunu ifade eden Ducka,  Kıbrıs’ın da Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı yapar bir duruma gelmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu fırsatların her iki toplum için de kazan kazan durumu ortaya çıkaracağına inandığını dile getiren Ducka, Avrupalılar’ın daha açık bir vizyonu olması, kendilerinin de daha net katılımcılar olmaları gerektiğini belirtti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da yaptığı konuşmada, KKTC üniversitelerinden mezun olup Ducka gibi önemli görevler yapan kişileri KKTC’de görmekten  mutluluk duyduklarını kaydetti.

Ducka’nın kendini Kuzey Kıbrıs’ın bir parçası olarak görmesinin kendilerini duygulandırdığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, bir ülkede eğitim alırken,  kültürler arası ilişkinin önemli olduğunu  ve ülkeler arasındaki dostluğu da geliştirdiğini ifade etti.

Çözüm müzakerelerinin sürdüğünü ve geçmişten farklı olarak bu görüşmelere uluslar arası alanda etkili bir çok aktörün dahil olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bütün bunların Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönündeki girişimlerin arttığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.