1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU TÜRKİYE BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY İLE BAKANLAR EROĞLU VE YILDIZ’I KABUL ETTİ
BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU TÜRKİYE BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY İLE BAKANLAR EROĞLU VE YILDIZ’I KABUL ETTİ

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU TÜRKİYE BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY İLE BAKANLAR EROĞLU VE YILDIZ’I KABUL ETTİ

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Türkiye olarak biz; Kuzey Kıbrıs’ın Kıbrıs Türklerinin daha iyi şartlarda yaşamaları, geleceğe güvenle bakmaları ve güven içinde yaşamaları için daima düşünüyoruz planlıyoruz kaygı sahibiyiz ve bunun için çalışıy

A+A-

ATALAY: “TÜRKİYE OLARAK KUZEY KIBRIS’IN VE KIBRIS TÜRKLERİNİN DAHA İYİ ŞARTLARDA YAŞAMALARI, GELECEĞE GÜVENLE BAKMALARI VE GÜVEN İÇİNDE YAŞAMALARI İÇİN DAİMA DÜŞÜNÜYORUZ PLANLIYORUZ KAYGI SAHİBİYİZ VE BUNUN İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Türkiye olarak biz; Kuzey Kıbrıs’ın Kıbrıs Türklerinin daha iyi şartlarda yaşamaları, geleceğe güvenle bakmaları ve güven içinde yaşamaları için daima düşünüyoruz planlıyoruz kaygı sahibiyiz ve bunun için çalışıyoruz. Türkiye daima sizin yanınızda, Türkiye üzerine düşen görevleri daima gerektiği gibi hakkıyla yapma gayreti içindedir” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı kabul etti.

Başbakanlık Şeref Salonunda yer alan görüşmede, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay görüşmede yaptığı konuşmada, Başbakan Yorgancıoğlu’nun dün Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinin çok olumlu ve verimli geçtiğini, bugün de birlikte adaya döndüklerini belirterek, iki başbakanın görüştüğü Ankara ziyaretinde iki ülkeyi ilgilendiren hemen hemen her konunun masaya yatırıldığını kaydetti.

Atalay, bugünkü ziyaretinde dünkü ziyaretin bir tamamlayıcısı gibi olduğunu, dünkü görüşmenin burada daha somut bir şekilde değerlendirileceğini ifade ederek, birlikte kararlar üreteceklerini söyledi.

Türkiye’den KKTC’ye su getirilme projesinde son aşamaya gelindiğini, KKTC içi dağıtımının ve yan yatırımlarının görüşüleceğini, temel atma töreninin de yarın yapılacağını ifade eden Atalay, ayrıca Türkiye’den KKTC’ye elektrik getirilmesi ve çevredeki doğalgaz, yenilenebilir enerji konularının ele alınacağını kaydetti.

Bu çalışmaların olumlu ve yararlı geçeceğine inanç belirten Atalay, bakanların da tüm ekiplerini getirdiğini, verimli bir çalışma yapacaklarını vurguladı.

Atalay, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı’nın da KKTC’ye geldiğini ve Türkiye’de çıkarılan bir yasaya bağlantılı olarak buradaki vatandaşlarının KKTC’de sağlık hizmeti gördüklerinde Türkiye’de görmüş gibi SSK’nın ödeme yapması için bir protokol imzalanması için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Atalay, teknik heyetin de Salı gününden bu yana KKTC’de çalışmalar yaptığını, bugün çalışmalarla ilgili kendilerine sunum yapacaklarını belirterek, sunumun, Ekonomik Program’ın geçen yılki uygulaması ve bu yıla bakış ile şu andaki sorunları kapsayacağını kaydetti.

Çalışma ziyaretinin geç saatlere kadar süreceğini ifade eden Atalay şöyle devam etti:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki önemli konuları değerlendirmiş olacağız. Türkiye olarak biz Kuzey Kıbrıs’ın Kıbrıs Türklerinin daha iyi şartlarda yaşamaları, geleceğe güvenle bakmaları ve güven içinde yaşamaları için daima düşünüyoruz planlıyoruz kaygı sahibiyiz ve bunun için çalışıyoruz.

Türkiye daima sizin yanınızda, Türkiye üzerine düşen görevleri daima gerektiği gibi hakkıyla yapma gayreti içindedir."

Beşir Atalay, Türkiye Başbakanı Erdoğan ile 21 Ocak tarihinde Brüksel ziyareti yaptıklarını ve burada AB yetkilileri ile Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin ele alındığını, AB mekanizmalarının o gün tümünün Türkiye’ye ayrıldığını ifade ederek, oradaki görüşmelerin hemen hemen yarısının Kıbrıs ile ilgili olduğunu söyledi.

“Kıbrıs’ın geleceği, müzakere çalışmaları, AB’nin geçmişte yaptığı yanlışlar, 2004’teki referandumdan sonra Kıbrıs’a (KKTC’ye) uyguladıkları ambargolarla ilgili taahhütleri yerine getirmemeleri ve benzeri” konuların görüşüldüğünü ifade eden Atalay, “Başbakanımız Kıbrıs’la ilgili orda çok şeyler söyledi, ilgililere anlattı, umuyoruz müzakere çalışmaları bu dönem tekrar başlar, masaya oturulması gibi konularda bizim çabalarımızın da katkısı olacaktır” dedi.

Atalay, Türkiye olarak iç ve dış politika konularında, ekonomik konularda daima KKTC ile ilgili sorumluluklarını yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını vurgulayarak, KKTC’de yapacakları iki günlük çalışma ziyaretinin verimli geçeceğine inandığını vurguladı.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, dün yaptıkları Ankara ziyaretinin ardından Atalay ile bakanları ve ekiplerini KKTC’de ağırlamanın büyük bir onur olduğunu belirterek, Türkiye’den KKTC’ye getirilecek su ile ilgili çalışmaların bitmek üzere olduğunu, yarın da arıtma tesisinin temel atma töreninin yapılacağını ifade etti.

Yorgancıoğlu, suyun adanın tümüne dağıtımının da değerlendirileceğini, ayrıca Türkiye’den elektrik konularının da ele alınacağını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye yaptığı katkıları taktirle karşıladıklarını belirten Yorgancıoğlu, hükümet olarak Kıbrıs Türk halkının yaşam kalitesini artırma adına bu tür çalışmaları ileriye taşıma arzusunda olduklarını vurguladı.

Görüşme hediye takdiminin ardından tamamlandı ve heyetler arası görüşmeye geçildi.

TEKNİK HEYET SUNUM YAPTI

Sayıştaylık binasında bulunan Büyükelçi Hayati Güven Toplantı Salonunda yer alan toplantıya, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve konuk bakanlar katıldı.

Teknik heyetin Ekonomik Program, su projesi, enerji ve sağlık gibi konuları içeren sunumunu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile kabine üyeleri de izledi.

Ardından sektörel değerlendirme toplantıları gerçekleştirildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.