1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞHAKİM ZEKA BEY ÖLÜMÜNÜN 30’UNCU YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
BAŞHAKİM ZEKA BEY ÖLÜMÜNÜN 30’UNCU YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

BAŞHAKİM ZEKA BEY ÖLÜMÜNÜN 30’UNCU YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki görev ve çalışmaları nedeniyle uluslararası alanda isim yapan Kıbrıslı Türk Başhakim Zeka Bey ölümünün 30’uncu yıldönümünde anıldı.

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) görev ve çalışmaları nedeniyle uluslararası alanda isim yapan Kıbrıslı Türk Başhakim Zeka Bey ölümünün 30’uncu yıldönümünde anıldı.

Başhakim Zeka Bey için Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında tören düzenlendi. Köyü Balalan’da da bu akşam anma etkinliği düzenlenecek.
Törene Başhakim Zeka Bey Enstitüsü yönetim kurulu üyeleri, UBP Milletvekili Ersin Tatar ve Zeka Bey’in yakınları katıldı.

Törende, Başhakim Zeka Bey Enstitüsü yönetim kurulu üyeleri Şemsi Kazım, Feyzi Hansel, Harid Fedai ve milletvekili Ersin Tatar birer konuşma yaptı.

KAZIM

Zeka Bey’in damadı Şemsi Kazım yaptığı konuşmada, Zeka Bey’in çalışmalarının ve Kıbrıs Türkü için yaptıklarının uzun zamandır anlatıldığını ifade ederek, önemli gelişmelerin yaşandığı bu dönemde Zeka Bey’in Kıbrıslı Türkler için verdiği mücadelenin daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Kazım, Zeka Bey’in, ada İngiliz müstemlekesiyken adaya geldiğini ve o zamandan ölene kadar Kıbrıslı Türkler için çalışarak bir çok konuyu çözüm noktasına kadar taşıdığını belirterek, çalışma tarzının ve tarafsızlığının, adaletinin herkes tarafından örnek gösterildiğini anımsattı.

1960’lı yıllarda AİHM’e atanan ilk Türk hakim olarak Zeka Bey’in ölene kadar ülkesi için çalıştığını belirten Kazım, “Zeka Bey AİHM’deyken Türkiye’ye ne kınama ne de ceza verilmemiştir” dedi.

Kazım, AİHM’den çıkan son kararın ve AP seçimlerinin, adada anlaşma olsa bile herşeyin Kıbrıslı Türklerin lehine olmayacağını kanıtladığını ifade etti.

Kazım, Zeka Bey’in ne kadar önemli bir değer olduğunun yazılan ve yazılacak tarih kitaplarıyla ortaya çıkacağını ve gelecek nesillere aktarılacağını söyledi.

HANSEL

Avukat Feyzi Hansel ise tüm halkın medeni yasalara ihtiyaç duyduğu bir dönemde Zeka Bey’in köy köy, mahalle mahalle dolaşarak ihtiyaçları yerinde belirlemek için zamanını harcadığını dile getirerek, “Anayasanın ve hukuk sisteminin tartışıldığı bu dönemde bundan ders çıkarılmasını ve halkın da kabul edip benimseyeceği mevzuatların yapılacağı bir memleket temenni ediyorum” dedi

TATAR

Ersin Tatar ise, Zeka Bey’in hukuk adamı olarak sembol olduğunu belirterek, Zeka Bey’in başarısının, “Kıbrıs Türk toplumunun hukuka ve hukuk sistemine verdiği değerin göstergesi” olduğunu kaydetti.

“Dünya bizi hukuk sisteminin dışına itmiş olabilir ama Kıbrıs Türk halkı Zeka Bey gibi büyük bir isme sarılıp onun değerlerine önem vererek hukukun üstünlüğüne inandığını ispat etmektedir” diyen Tatar, Zeka Bey’in sağladığı imkanları daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

FEDAİ

Araştırmacı-yazar Harid Fedai ise, Zeka Bey’i rahmetle anarak, 2002 yılında hazırladıkları “Baş Hakim Zeka Bey” kitabını herkesin okumasını istedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.