1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BASIN, ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI”
“BASIN, ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI”

“BASIN, ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği öncülüğünde meslek örgütlerinin katkılarıyla oluşturulan KKTC’nin ilklerinden Medya Etik Kurulu, 6 ayını doldurdu.

A+A-

TOPLAM 12 KARAR ALINDI

İNTERNET GAZETELERİ İÇİN DE DEKLARASYON HAZIRLANDI

PROF. DR. İRVAN: “BASIN ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI… DÜZELTME VE CEVAP HAKKINA SAYGI”

GÜVEN: “ŞİKAYETLER INTERNET SİTESİNE GÖNDERİLMELİ”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği öncülüğünde meslek örgütlerinin katkılarıyla oluşturulan KKTC’nin ilklerinden Medya Etik Kurulu, 6 ayını doldurdu. Bu sürede toplam 12 karar üreten, bunları kamuoyuyla paylaşan Kurul, gazete ve radyo/televizyon kuruluşlarının ardından  internet gazeteleri için de deklarasyon hazırladı.

İlk 6 ayın değerlendirmesi için bugün üyelerle birlikte basın toplantısı düzenleyen Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, internet gazeteciliği alanında da sorunlar yaşandığını belirterek, buna yönelik deklarasyon hazırladıklarını açıkladı. Deklarasyon metnini KKTC’ye yönelik yayın yapan internet haber sitelerinin sorumlularıyla tartışmak istediklerini söyleyen Prof. İrvan, gelecek öneriler doğrultusunda deklarasyona son şeklini verip imzaya açacaklarını ifade etti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’ndeki basın toplantısında deklarasyonun amacı hakkında bilgi veren Prof. Dr. İrvan, yasal boşluktan yararlanıp gazeteciliğe zarar veren yayınlar yapan haber sitelerinin yarattığı tahribatın önüne geçmek istediklerini vurguladı.

Gazeteciliğin evrensel ilkelere uygun olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İrvan, “Aksi uygulamalar, meslek olarak gazeteciliği zan altında bırakmaktadır. Buna kimsenin hakkı yok” dedi.

Basına da dağıtılan 13 maddelik İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu, gazetecilik meslek ilkelerinin internet haber siteleri için de geçerli olduğuna dikkat çekerek, haberlerde kaynağın belirtilmesinin gerekliliği vurgulanıyor.

BUGÜNE KADAR 12 KARAR

Medya Etik Kurulu’nun 6 ayda 12 karar ürettiğini, iletilen şikâyetlerin önemli bir kısmının sonuçlandırıldığını belirten Prof. Dr. İrvan, kurul kararlarının ayrıntılı olarak resmi web sitesi (www.medyaetikkurulu.org)  adresinde yayımlandığını da anımsattı.

Kurul’a destek veren, olumlu eleştiriler yapanlar yanında; özellikle sosyal medyada eleştiri sınırlarını aşan sataşmalar  olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. İrvan, “Saçma iddialarla Kurul’u itibarsızlaştırmaya çalışan, bizi ‘birtakım güç odaklarının maşası’  diye niteleyenler var.  Gazeteci olsun ya da olmasın, bunları yazanları kendi vicdanlarına havale ediyor ve bu kurulun bizzat gazetecilik meslek örgütleri tarafından oluşturulduğunu anımsatmak istiyoruz” diye konuştu.

Kurul’un mahkeme olmadığına da vurgu yapan Prof. Dr. İrvan, şikâyetlere konu olan haberleri gazetecilik meslek ilkeleri çerçevesinde değerlendirdiklerini, ilkelere aykırılık saptadıkları durumlarda medya kuruluşları ve gazetecileri uyardıklarını, benzer yanlışlıkların yapılmasını önlemeye çalıştıklarını anlattı.

Uyarıların ceza olarak algılanmaması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. İrvan, kurulun ana misyonunun, gazetecilik meslek ilkelerine uygun bir yayıncılık ortamının tesis edilmesi olduğunu söyledi.

Prof. İrvan, “Uzun vadede meslek ilkelerine aykırı habercilik pratiklerinin azalacağını ve etik ilkeleri esas alan bir medya ortamının yaratılacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

“DÜZELTME VE CEVAP HAKKINA SAYGI”

Medya kuruluşlarının, haber yaptıkları kişilerden gelen düzeltme ve cevap haklarına saygılı olmaları gerektiğinin de altını çizen Prof. İrvan, bunun meslek etiğinin bir gereği olduğunu belirtti.

İrvan, “Kurul olarak medya kuruluşlarından cevap talep ettiğimizde bize cevap vermelerini, açıklama göndermelerini bekliyoruz. Bu konuda çeşitli sıkıntılar yaşamaktayız. Medya kuruluşlarının bu konuda daha duyarlı davranacaklarını umuyor, gerekli özeni gösteren tüm medya kuruluşlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

“BASIN, ELEŞTİRİYE AÇIK OLMALI”

Medya Etik Kurulu kararlarının medyada geniş yer aldığını, bunun memnuniyet verici olduğunu da belirten Prof. İrvan, dördüncü güç olarak tanımlanan ve asli işlevlerinden birisi eleştiri görevi olan medyanın, kendisine yönelik eleştirilere de açık olmasını beklediklerini söyledi.

Medya Etik Kurulu’nun çalışmaya başlamadan önce gazete ve radyo-televizyon kuruluşlarına deklarasyon imzalattığını anımsatan Prof. İrvan, bu tarihten sonra basın dünyasına katılanlar ve deklarasyonu imzalamayanlara da imzalamaları çağrısı yaptı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti zamanında Medya Etik Kurulu’nun oluşumuna ilişkin bir yasa tasarısı hazırlandığını anımsatan Prof. İrvan, bu çalışmanın sonuçlandırılmadığını, yasalarla etik alana ilişkin düzenleme yapılmasının doğru olmadığını düşündüklerini ifade etti.

Özgürlükçü bir anlayışla hazırlanacak bir basın yasasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Prof. İrvan, bu yasada Medya Etik Kurulu’ndan özdenetim kurulu olarak söz edilmesinin yeterli olacağını kaydetti.

BAŞVURU ADRESİ

Telefonla şikâyetlerde sorunlar yaşandığını belirterek, Medya Etik Kurulu’na başvuruların yazılı olarak (medyaetikkurulu@gmail.com) adresine yapılması gerektiğini anlatan Prof. İrvan, kurulun twitter adresine (@medyaetikkurulu) de mesaj atılabileceğini, ayrıca facebooktaki “medya etik kurulu” sayfasına yazılabileceğini vurguladı.

İrvan, kurul yönetiminin değişmeden bir dönem daha görevine devam edeceğini de ekledi.

GÜVEN: “ŞİKAYETLER INTERNET SİTESİNE GÖNDERİLMELİ”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı ve Medya Etik Kurulu üyesi Hüseyin Güven de, kurula iletilmek istenen şikayetlerin ve şikayete konu olan haberin, kurulun internet sitesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Bazı kişilerin sıkıntı gördükleri her konuda kurulu basın aracılığıyla göreve çağırdığını söyleyen Güven, sağlıklı bir değerlendirme için doğru başvuru yönteminin site aracılığıyla olduğunu vurguladı.

Kurulun görevleri arasında eğitim vermenin de bulunduğuna işaret eden Güven, etik konusunda basın çalışanlarına yönelik bir eğitim çalışması yapmayı planladıklarını ekledi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.