1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAZGEÇİLMEZİMİZDİR”
“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAZGEÇİLMEZİMİZDİR”

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAZGEÇİLMEZİMİZDİR”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, gazeteciler için olmazsa olmazların ilk sırasında yer alan basın özgürlüğünün irdelendiği bir “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nün daha kutlandığını belirtti.

A+A-

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, gazeteciler için olmazsa olmazların ilk sırasında yer alan basın özgürlüğünün irdelendiği bir “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nün daha kutlandığını belirterek, Kuzey Kıbrıs’ın Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’ndaki hedefinin ilk 10’a girebilmek olması gerektiğini kaydetti.

Birlik Genel Sekreteri Özgül Gürkut Mutluyakalı gün nedeniyle yayımladığı mesajda, bu yıl BM’nin belirlediği “Daha iyi bir gelecek için basın özgürlüğü” sloganıyla kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir kez daha “basın özgürlüğü vazgeçilmezimizdir” diye haykırdıklarını ifade etti.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda KKTC’nin geçen yıla göre 11 sıra ilerleyerek 94. sıradan 83. sıraya yükseldiğini belirten Mutluyakalı, bu gelişmenin sevindirici olmakla birlikte, ülke için hedefin, sıralamada yer alan 180 ülke arasında ilk 10’a girebilmek olması gerektiğini ifade etti.

“YETERLİ ÖRGÜTLÜLÜĞÜN OLMAMASI DARBE”

11 sıra ilerlemede, Birlik öncülüğünde bir yılı aşkın süre önce faaliyete geçen Medya Etik Kurulu’nun etkili olduğunu düşündüklerini de belirten Mutluyakalı, buna karşın güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılan, sosyal güvenlik yatırımları yapılmayan birçok gazetecinin durumunun, yeterli sendikal örgütlülüğün olmadığı KKTC medya sektöründeki sorunların ve basın özgürlüğüne darbe vuran unsurların başında yer aldığını anlattı.

“BÜYÜK TEHDİT”

Mutluyakalı “Medyanın önemli bir güç olduğu günümüzde, çıkarları zedelenmesin diye gazetecileri çeşitli yöntemlerle baskı altında tutan, en küçük eleştirilere dahi tahammül etmeyen, sansüre varan taleplerle basın özgürlüğünün karşısına dikilen kişilerin varlığı da mesleğimiz için en büyük tehdit olmayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un dün BM’deki etkinlikte yaptığı konuşmada kullandığı “Geçen yıl 70 gazeteci öldürüldü. Bu yıl da şu ana kadar 14 gazeteci aynı akıbete uğradı. Geçen yıl 211 gazeteci hapisteydi. 2008'den bu yana 456 basın mensubu bulunduğu ülkenin dışına çıkmaya zorlandı. 1992'den beri binin üzerinde gazeteci öldürüldü. Bu her hafta bir basın mensubunun öldürülmesi anlamına geliyor. Bu rakamlar dehşet verici" ifadelerine de yer veren Mutluyakalı bu rakamların düşündürücü olduğunu kaydetti.

Mutluyakalı KTGB olarak basın özgürlüğü sıralamasında 154. sıraya düşen ve özgür olmayan ülkeler arasında gösterilen Türkiye’de, Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun yarın İstanbul’da düzenleyeceği yürüyüşü selamlayarak, Türkiye’de ve dünyanın her yerindeki gazetecilerin verdiği mücadeleye destek belirttiklerini açıkladı.

Mesajda, tüm gazeteciler yarın akşam saat 20.00’de KTGB lokalinde düzenlenecek ve medya başarı ödüllerinin de dağıtılacağı resepsiyona davet edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.