1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BASIN-SEN, 4 GAZETENİN BİRİNCİ SAYFASINI “EVET” PROPAGANDASINA AYIRMASINI DEĞERLENDİRDİ
BASIN-SEN, 4 GAZETENİN BİRİNCİ SAYFASINI “EVET” PROPAGANDASINA AYIRMASINI DEĞERLENDİRDİ

BASIN-SEN, 4 GAZETENİN BİRİNCİ SAYFASINI “EVET” PROPAGANDASINA AYIRMASINI DEĞERLENDİRDİ

Gazetelerin kimliğinin yansıtıldığı simgelerin satılması, “basın özgürlüğü” diye milletin ağzında sakız edilen iki kelimenin bu ülkede hiçbir şey ifade etmediğinin göstergesidir!

A+A-

Basın-sen Yönetim Kurulu, Kıbrıs Gazetesi, Star Kıbrıs, Kıbrıs Postası ve Hakikat gazetelerinin bugünkü manşetlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 16 Nisan’daki Başkanlık referandumuna yönelik olarak “Evet. Kıbrıs Kazanacak” başlıklı reklamını yayımlamalarını değerlendirdi.

Basın-Sen’in açıklamasının tam metni :

16 Nisan’da Türkiye’de yapılacak olan Anayasa referandumu için yapılan gerek “evet” gerekse de “hayır” kampanyalarının bir parçası olan Kıbrıs’ın kuzeyinde, medya etiği ve basın özgürlüğü açısından ne durumda olduğumuz gerçeği bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ülkemizde yayın yapan 4 gazetenin manşetlerinde ilan olarak yapılan “evet” propagandası ile gazetecilik mesleğinin propaganda aracı haline dönüştürülmesi kabul edilemezdir. Gazetelerin kimliğinin yansıtıldığı simgelerin satılması, reklam veya siyasi propaganda malzemesi yapılması, “basın özgürlüğü” diye milletin ağzında sakız edilen iki kelimenin bu ülkede hiçbir şey ifade etmediğinin göstergesidir! Basın Emekçileri Sendikası olarak, ülkemizde yayın yapan tüm gazete patronlarını gazetecilik ilkelerini gözeterek yayın yapmaya davet ederken, medya ile ilgili özel günlerde ağzından “etik, basın özgürlüğü, çok seslilik” gibi açıklamaları yapmadan önce bir kez daha düşünmeye davet ederiz. Bağımsız olduğu iddia edilen ülkenin, bağımsız olduğunu iddia eden gazetelerinin bu duruma düşürülmesi, basın açısından utanılması gereken bir durumdur. Medya kuruluşlarına reklam verilerek referandum propagandası yapılması ayrı şey, gazetelerin kurumsal kimliklerini kullanarak yayın yaptırmak ayrı şeydir! Öte yandan vatandaşın gazeteciye bireysel olarak saldırması ise dikkat edilmesi gereken bir sorundur. Gazeteci, ekmek parası kazandığı gazetesinin görüşlerini savunmak zorunda değildir. Medya patronlarının maddi kazanç karşılığı sattığı manşeti basın emekçisini bağlamaz, bağlayamaz! Dolayısıyla, vatandaşların basın organlarını eleştirirken, gazetelerde görev yapan basın emekçilerini hedef göstermemeleri önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki, toplumsal mücadele ile özgürleşecek olan medya, özgür basın emekçilerinin de oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle gazetelerin, televizyonların, radyoların, internet haber sitelerinin ve medyanın çeşitli alanlarında çalışan tüm emekçilerin özgürlüğü toplumsal özgürlük mücadelesinden geçmektedir.

Basın-Sen Yönetim Kurulu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.