1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BASIN-SEN: “TÜRKİYE’DEKİ OLAYLARLA İLGİLİ ACİL ÖNERGE İMZALANDI”
BASIN-SEN: “TÜRKİYE’DEKİ OLAYLARLA İLGİLİ ACİL ÖNERGE İMZALANDI”

BASIN-SEN: “TÜRKİYE’DEKİ OLAYLARLA İLGİLİ ACİL ÖNERGE İMZALANDI”

Basın-Sen’in de temsil edildiği Dublin’deki 28. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun Kongresi’nde “Türkiye'de Gezi Park "occupygezi” olayları hakkındaki “Acil Önerge”nin oybirliğiyle kabul edildiği bildirildi.

A+A-

BASIN-SEN: “TÜRKİYE’DEKİ OLAYLARLA İLGİLİ ACİL ÖNERGE İMZALANDI”

Basın-Sen’in de temsil edildiği Dublin’deki 28. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun Kongresi’nde “Türkiye'de Gezi Park "occupygezi” olayları hakkındaki “Acil Önerge”nin oybirliğiyle kabul edildiği bildirildi.

Basın-Sen’den yapılan açıklamaya göre “Acil Önerge” ile, Türkiye’deki eylemlerde polislerin orantısız güç kullanımı ve gazetecilerin hedef alınarak mesleki görevlerini yaparken şiddete maruz kalmaları kınandı.

İrlanda’nın Dublin kentinde düzenlenen kongrede dün yapılan başkanlık seçimlerinde Jim Boumelha 191 oy alarak yeniden başkan seçilirken, son gün olan bugün 21 sendikanın imzasıyla “Türkiye'de Gezi Park #occupygezi” olayları hakkında Acil Önerge oy birliğiyle kabul edildi.

Kongre’nin oy birliği ile kabul ettiği önergeye Basın-Sen yanında AGJPB-ABVV (Belçika),  NUJ (İngiltere ve İrlanda), SNJ-CGT (Fransa), USJ-CFDT (Fransa), SNJ (Fransa), RFJ MediaSind (Romanya), FNSI (İtalya), SJF (İsveç), FAPE (İspanya), CCOO (İspanya), FESP (İspaLnya), SJP (Portekiz), Syndicom (İsviçre), SSNM (Makedonya), JİA (Endonezya), MAV (Vanuatu), UJF (Finlandya), DJU verdi (Almanya), NJ (Norveç) ve DJV (Almanya) gazeteci kuruluşları imza koydu.

Önergede; “İstanbul Taksim’de Gezi Park'ının korunmasını savunmak için  ‘occupygezi’ adı altında yapılan eylemlerde, polislerin orantısız güç kullanımı, biber gazının kitlesel boyutta kullanımı, araçlarla barikatları yıkma müdahaleleri, tazyikli su ile hedefli şekilde ateş edilmesi” kınandı.

Ayrıca, İstanbul polisinin olayları takip eden yazılı ve görsel medyada çalışan bazı gazetecileri hedef alması ve mesleki görevlerini yaparken şiddete maruz kalmaları da kınandı.

Bunun yanında göstericilerin de, hükümete yakın görülen medyalarda çalışan diğer gazetecilere, sözlü veya fiziksel saldırılarının kabul edilemez olduğunun altı çizilirken, Türk yerel basınının olayları yansıtmasında yetersiz kalmasından şikayetçi olanların gazetecilere tehditte bulunmasının doğru olmadığı kaydedildi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter gibi sosyal ağların etkisi hakkındaki yorumları "topluma tehdit" olarak adlandırmasının hayretle karşılandığı da ifade edildi.

Önergede, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun Yönetim Kurulu da, bazı konularda görevlendirildi. Buna göre Yönetim Kurulu, “olaylar hakkında Türk hükümetini sorgulamak,  gözaltına alınan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını ve onlara karşı olan tüm yasal işlemlerin düşmesini sağlamak, Türk halkının bilgi alma hakkına sahip olduğunu Türk hükümetine hatırlatmak ve barışçıl bir şekilde taleplerini ifade etmek için Twitter dahil bütün iletişim araçlarını kullanma hakkı olduğunu hatırlatmak, ‘occupygezi hareketinin’ temsilcilerini, gazetecilerin güvenliği ve bağımsızlığını sağlamaya davet etmekle” görevlendirildi.

Yönetim Kurulu’na ayrıca Avrupa Gazeteciler Federasyonu’na, “Türkiye'de tutuklu gazetecilerin destek kampanyasına yoğunlaştırılmış bir şekilde devam edilmesi için gereken desteği sağlamak ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun  (IFJ) Dünya Kongresinde toplanan delegelerinin, polis baskısı mağduru gazetecilere dayanışma mesajını iletmek” görevi verildi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.