1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. BEBEĞİNİZ İTİNAYLA DOĞURULUR
BEBEĞİNİZ İTİNAYLA DOĞURULUR

BEBEĞİNİZ İTİNAYLA DOĞURULUR

Böbreğini, karaciğerini satılığa çıkaranların ardından, şimdi de ‘taşıyıcı annelik’ furyası başladı

A+A-

Böbreğini, karaciğerini satılığa çıkaranların ardından, şimdi de ‘taşıyıcı annelik’ furyası başladı. Çiftlerle internetten tanışıp 50-100 bin TL’ye anlaşan ‘kiralık anneler’, Türkiye’de yasak olduğu için doğumu Gürcistan’da yapıyor.

Sanal alemdeki “Paraya ihtiyacım var. Çocuk sahibi olmak isteyenere yardımcı olabilirim” ilanları arttı. Taşıyıcı anne ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftleri bir araya getiren bu ilanlar, genellikle Facebook üzerinden yayımlanıyor. İlan veren kadınlar telefon numaralarını bırakarak yanıt bekliyor. Çiftler sağlıklı ve sigara, alkol gibi alışkanlıkları olmayan anne adaylarıyla anlaşıp sözleşme imzalıyor. Sözleşmede bebek üzerinde taşıyıcı anne hak talep etmeyeceğine dair imza atıyor. Taşıyıcı anne yöntemiyle bebek sahibi olmanın fiyatı ise, masraflar hariç 50-100 bin TL arasında. Doğum zamanı geldiğinde, taşıyıcı anne ile çiftler, uygulamanın yasal olduğu Gürcistan’a gidiyor. Bebek, doğduktan sonra taşıyıcı anne tarafından aileye veriliyor. 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler taşıyıcı anneyi internetten kendileri seçiyor. Sonra sağlık kontrolleri yapılıyor. Taşıyıcı annenin bulaşıcı hastalığının olup olmadığı, madde kullanıp kullanmadığı, genetik hastalıkları inceleniyor. Testlerin ardından çiftten yumurta ve sperm örnekleri alınıp tüp bebek işleminde olduğu gibi döllendiriliyor. 
Döllendirilen embriyo taşıyıcı annenin rahmine transfer ediliyor.   

EŞLERİYLE BİRLİKTE KARAR VERİYORLAR

A.B: “Taşıyıcı annelik kavramını internetten öğrendim. Maddi sıkıntılarım vardı. Gürcistan’da yapıldığı için yasal bir sorun yaşamıyoruz. Bir aileyle anlaştım. 100 bin TL talep ettim. Cevap bekliyorum.”  
İ.N.:  “Ailemi daha iyi koşullarda yaşatmak istiyorum. Eşimle de bu konuyu konuştuk. Razı geldi. Ortak karar aldık, internete ilan verdik. Gelir düzeyimiz çok düşük. Daha iyi yaşayabilmek için taşıyıcı anne olmaya karar verdim.” 
L.K. “Kredi kartı borcumuz var. Kocam böyle bir yöntemin olduğunu anlattı. Bana da makul geldi. Birlikte karar verdik. Facebook’taki ilanlar sayesinde insanlar bize ulaşmaya başladı. Henüz kimseyle anlaşmadık ama arayanlar var.” 

HEPSİNİN NEDENİ: MADDİ ZORLUKLAR

Sosyal medyada taşıyıcı annelikle ilgili birçok grup bulunuyor. İlan patlamasının yaşandığı sayfalarda yok yok. Sağlıklı olduğunu anlatan kadınlar öz çocuklarının bile fotoğraflarını kullanıyor. Para ihtiyacı ise ortak nokta. İşte o ilanlardan bazıları: 
- “Ben 29 yaşında sağlıklı bir bayanım. İki tane sağlıklı evladım var. Acilen paraya ihtiyacım var. Çocuk sahibi olmak 
isteyen çiftlere yardımcı olabilirim taşıyıcı anne olarak.” 
- “Ben de taşıyıcı anne adayıyım. Hiçbir sağlık problemim yok. İlgilenenler ulaşırsa sevinirim.” 
- “Ben 38 yaşında, çok sağlıklı ve iki evladı olan, sigarası içkisi olmayan, acilen paraya ihtiyacı olan bir bayanım. Çocuk sahibi olmak isteyenlerle görüşmek istiyorum.” 
- “İstanbul”da taşıyıcı anneye ihtiyaç duyulmaktadır. İlgilenenler mesajla bana dönüş yapabilirler.” 
- “Ben 30 yaşında, evli ve 3 çocuk annesiyim ve taşıyıcı annelik yapmak istiyorum. Tek şartım, hamileliğimi kendi evimde geçirmek.” 
- “26 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Taşıyıcı anne olmak istiyorum. Düşüğüm yok. Tek şartım, hamileliğimi evimde geçirmek.”

TÜRK KADINLARIYLA ÇALIŞMIYORUZ

Taşıyıcı anne ile çocuk sahibi olmanın bedeli, tıbbi müdahaleler de eklenince 35 bin euroyu buluyor. KKTC merkezli taşıyıcı annelik şirketinin Türkiye sorumlusu Dr. Murat Vural konuyla ilgili şunları söyledi: “Türk kadınlarıyla çalışmıyoruz. Bu yasal değil. Gürcistan’da taşıyıcı annelik serbest olduğu için bu ülkeyle çalışıyoruz. Bize de bazı talepler geliyor ancak Türk kadınlarıyla çalışmadığımızı belirtiyoruz.” Taşıyıcı anneliğin Türkiye’de çok bilinmediğini anlatan Vural, “Bize müracaat eden insanların maddi durumları ve eğitimleri iyi düzeyde. Taleplerde artışın olduğunu söylemek mümkün. Yöntemi özetlemek gerekirse, çiftin yumurtası ve spermi bir başka kadının rahmine döllendirilmiş halde enjekte ediliyor. Yani doğan bebek kesinlikle biyolojik olarak o çiftin çocuğu oluyor. Taşıyıcı annenin sadece rahmi kullanılıyor” dedi. 

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.