1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEKLENEN UYGULAMA SINIR KAPILARINA GELİYOR!
BEKLENEN UYGULAMA SINIR KAPILARINA GELİYOR!

BEKLENEN UYGULAMA SINIR KAPILARINA GELİYOR!

Yeni bir dönem açılıyor ve artık bundan böyle Güney'e geçişlerde;

A+A-

 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, ülke genelindeki kara ve hava sınır kapılarına takılan elektronik okuyucu sistemlerinin yardımıyla yılsonundan itibaren geçişlerin çipli pasaport ve kimlik kartları ile daha hızlı ve çağdaş hale geleceğini açıkladı

İçişleri Bakanlığı, hem ülkemizdeki sınır geçişlerinde yaşanan yoğunluğu gidermek, hem de çağa ayak uydurmak için uzun bir süredir üzerinde çalıştığı elektronik geçiş sistemini devreye koymaya hazırlanıyor. Artık vatandaşlarımız ülkeye giriş çıkışlarda sınır kapılarına konulan elektronik okuyucu sistemleri sayesinde daha hızlı geçiş yapabilme

imkânına kavuşacak. Artık yılsonuna doğru, sınır kapılarında belge doldurma dönemi bitecek.

Çipli geçiş sisteminden yararlanabilmek için sınırlardan geçecek kişilerin çipli pasaport veya kimliğe sahip olması gerekiyor.

“Çalışmalar son aşamada"

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, sınır geçişlerini kolaylaştırmak ve dünyaya uyum sağlamak için tüm sınır kapılarında yılsonuna doğru optik okuyucu sistemine geçileceğini söyledi.

Uluçay, ülke genelindeki tüm hava ve deniz limanları ile kara geçiş kapılarından daha hızlı ve güvenli bir geçiş sağlayabilmek amacıyla çalışmalar başlatıldığını belirtti. Uluçay, bu çerçevede Polis Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapıldığını kaydederek, yapılan görüşmelerde tüm hava ve deniz limanları ile kara geçiş kapılarında modernizasyon çalışmaları yapılmasına karar verildiğini ifade etti. Bu çerçevede kullanılacak aletlerin temini konusunda bakanlığın gerekli işlemleri tamamladığını ve 104 adet optik okuyucu cihazı temin edildiğini söyleyen Uluçay, “Limanlar ile geçiş kapılarına optik elektronik pasaport okuyucu cihazların kurulumuna ilişkin çalışmalar ise Polis Genel Müdürlüğü İletişim ve Bilgi İşlem Müdürlüğü ile Muhaceret Bölüm Müdürlüğü tarafından yürütülmeye

başlanmıştır” dedi.

“Sistem ne gibi yenilikler getirecek”

Teberrüken Uluçay, optik- elektronik pasaport okuyucu cihazlarının tüm hava ve deniz limanları ile kara geçiş kapılarına kurulması sayesinde sağlanacak olan faydaları şöyle sıraladı:

“Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak tanzim edilen her türlü seyahat belgesi ve/veya kimlik verileri hızlı, güvenli ve hatasız şekilde okunabilecek ve muhaceret uygulamalarına aktarılabilecek. Ayrıca, elektronik (biyometrik) Pasaportların (e- pasaport) RFID çiplerindeki hamiline ait, biyometrik yüz fotoğrafı, imza, varsa parmak izleri vb. tüm veriler okunabilecek. Çipteki yüz fotoğrafı ile basılı resim kıyaslaması yapılabilecek. Pasaportu tanzim eden ülkenin güvenlik sertifikaları kullanılarak gerçekten ilgili ülke tarafından tanzim edilip edilmediğinin denetimi yapılabilecek.

Makinede okunabilen alana (MRZ) kodlanmış veriler ile RFID çip içerisine kodlanmış verilerin eşleşme denetimi otomatik yapılacak ve bu sayede MRZ alanına yapılan müdahale varsa tespit edilebilecek. Standartlarda tanımlanmış tüm veri, doğruluk denetimleri yazılım tarafından okuma anında otomatik olarak yapılabilecek. Verileri

üzerinde oynama yapılan tüm seyahat belgeleri anında tespit edilebilecek. Baskı mürekkebi ile belgenin basıldığı kağıdın otomatik kontrolü mümkün olacak.

Kızılötesi (Infrared) ve Ultraviyole (UV) ışık görüntülerinin incelenebilmesine olanak sağlanarak belgelerin fiziki güvenlik denetimleri hızlı ve kolayca yapılabilecek. Bu sayede üzerinde sahteleme amaçlı tahrifat yapılmış seyahat belgeleri anında tespit edilebilecek.”

“Optik okuyucular takılıyor”

Teberrüken Uluçay, optik-elektronik pasaport okuyucu kurulumu konusunda tüm çalışmaların bakanlık ve Polis Genel Müdürlüğü’nce sürdüğüne dikkat çekti. Polis Genel Müdürlüğü’nce söz konusu cihazlarının tüm donanımsal özellikleri ile kullanılabilmesine imkan sağlamak amacıyla yeni bir yazılım programı geliştirildiğini söyleyen Uluçay, “Tüm hava ve deniz limanları ile kara geçiş kapılarının elektrik ve ağ altyapılarının yenilenmesi, yeni sunucu cihazlarının kurulması, kabinlerdeki operatör bilgisayarlarının yeni işletim sistemlerinin kurulumu çalışmalarına başlanmış olup halen kesintisiz devam edilmektedir” dedi.

Bakan Uluçay, tüm çalışmaların tamamlanmasını müteakiben hava ve deniz limanları ile kara geçiş kapılarında görevli muhaceret memurlarına ekim ayı sonunda eğitim verilmesinin planlanıldığını anlatan Uluçay, eğitimlerin tamamlanmasından sonra yılsonuna kadar cihazların kullanımına geçilmesinin planlandığını kaydetti.

“Birçok sınır kapılarına monte edildi”

Teberrüken Uluçay, bugüne kadar Akyar, Lokmacı ve Yeşilırmak kara geçiş kapıları ile Gazimağusa Limanı’nda altyapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Bakan Uluçay, Beyarmudu, Bostancı, Ledra Palas, Metehan Kara Geçiş Kapıları ile Girne Limanı ve Ercan Havalimanı’ndaki çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum