1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BENER HOCA’NIN BÜSTÜNÜ İNADINA YENİDEN YAPACAĞIM”
“BENER HOCA’NIN BÜSTÜNÜ İNADINA YENİDEN YAPACAĞIM”

“BENER HOCA’NIN BÜSTÜNÜ İNADINA YENİDEN YAPACAĞIM”

“Bener Hoca’nın büstünü inadına yeniden yapacağım”

A+A-
“Bener Hoca’nın büstünü inadına yeniden yapacağım”

Heykeltıraş Sevcan Çerkez, eğimci, yazar ve şair Bener Hakkı Hakeri’nin Lefkoşa Yiğitler Burcu’ndaki büstüne hayat veren bir sanatçı…

Büstün defalarca uğradığı saldırının ardından önceki gün kendini bilmez kişi ya da kişilerin, büstü vahşice darmadağın etmesi Sevcan Çerkez’i derinden yaraladı… Çerkez, büstün yıkıldığını duyduğunda, “Benden olan bir insan tekrar öldürüldü gibi hissettim… Bütün gün ağladım…” dedi.

Çerkez, tüm bu saldırılara rağmen “inadına yeniden yapacağım büstü” diyor…

Çok heyecanlandığı bir çalışmaydı

Sevcan Çerkez, Bener Hakkı Hakeri’yi tanıma fırsatı bulmadığını söyledi. Bener Hoca hayatını kaybettiğinde yakın dostu Yıltan Taşçı’nın kendisine büst projesinden bahsettiğini belirten Çerkez, bu düşünce ve çalışmanın kendisini çok heyecanlandırdığını ifade etti.

Çerkez, Yıltan Taşçı’nın kendisine Bener Hoca’nın birçok fotoğrafını verdiğini belirtti.

Fotoğrafları günlerce incelediğini anlatan Çerkez, Bener Hoca’nın ruhunu okumaya çalıştığını ve bunu başardığına inandığını söyledi.
 
“Bener Hoca’nın insanlığa kırgınlığı vardı”

Sevcan Çerkez, Bener Hoca’nın bakışlarında insanlığa kırgınlığı olduğunu gördüğünü, çok zeki ve başarılı bir isim olduğundan eleştiriler yönlerinin kuvvetli olduğunu bu nedenle sinirli bir yapıya sahip bir edebiyatçı gözlemi olduğunu belirtti.

Büste Bener Hoca’nın hissettiklerini ve dışarıya verdiklerini yansıttığını anlatan Çerkez, “Emeğini hiçe sayanları, usta isme saygı duymayanları kınıyorum. Biz sanatçılar eserimizi yaparken insan ruhunu yansıtırız…

Yollarda çalışan işçiler, dünyada en saygı duyduğum meslektir… Onlar çok büyük emeklerdir” dedi.
 
“Gençlere duyarlı olmayı öğretelim”

Bener Hakkı Hakeri’nin büstünü alt üst eden zihniyeti kınayan Sevcan Çerkez, ülkemizde saldırıya dair zihniyetin ne zaman ve nasıl oluştuğunu sorguladı.

Çerkez, “Çoğu insan farkında değil ama faşist oldular…. İnsanlık adına bir şey kalmamış… Lütfen artık kendimize gelelim. Çocuklarımızı nasıl yetiştirdiğimize bakalım. Ülkemizde çok iyi yetişmiş, görgülü ve saygılı çocuklarımızın yanında, anne ve babadan güç alarak hoyratça yaşayan çocuklarımız da var… Bu gençlere sahip çıkalım ve duyarlı olmayı öğretelim” dedi.

Bener Hoca’nın büstünün tek parçadan oluşan seramik bir çalışma olduğunu belirten Çerkez, “Yeniden yapacağım ama aynısı olmayacak” dedi.

Çerkez, o dönemde kendi ruhunu da katarak yaptığı eserin orijinalinin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını belirtti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.