1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEŞ PARTİLİ YENİ MECLİS
BEŞ PARTİLİ YENİ MECLİS

BEŞ PARTİLİ YENİ MECLİS

Gezici Araştırma Merkezi anket sonuçlarını açıkladı

A+A-

Gezici Araştırma Merkezi 7 Ocak’ta yapılacak Milletvekilliği seçimlerine yönelik yaptığı ikinci anketin sonuçlarını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

18-19-20 Kasım tarihleri arasında 4, 267 katılımcı ile yapılan ankette katılımcılara ‘bugün seçim olsa kime oy verirdiniz sorusu’ yönlendirildi.

Katılımcıların yüzde 34.2’si UBP’ye oy vermek istediğini ifade ederken yüzde 22.1’i CTP’ye oy vermek istediğini yüzde 18.2’si ise HP’ye oy vermek istediğini belirtti.

Ankete göre TDP yüzde 13.7, DP yüzde 4.2, YDP yüzde 5.1, TKP-YG ise yüzde 1.8 oy oranına sahip. Anket sonuçlarını açıklayan Gezici Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici kararsız seçmen oranının bir önceki ankete göre azaldığını kaydetti.

Anket katılımcıları ülkedeki en büyük sorunların Kıbrıs sorunu, pahalılık ve sağlık imkanları olduğu görüşünde.Gezicinin yaptığı ankete göre ortaya 5 Partili bir meclis tablosu çıktığı görülüyor.

Ankete katılanlara göre bugün mecliste yer alan partilerin yanına Halkın Partisi ve Yeniden Doğuş Partisi de yer almalı. Anket, Ulusal Birlik Partisinden ciddi toparlanma göstermesine rağmen, yapılan araştırmada hükümete yönelik tepkilerin olduğu da görülüyor.

Ankete göre Cumhuriyetçi Türk Partisi bir önceki seçimdeki gücünden çok uzak olmasına karşın, daha önceki anketlere göre sabit olarak durumunu koruyor.

Anket sonuçları HP’nin merkezdeki dalgalanan oydan en çok etkilenen parti konumunda olduğunu gösteriyor.

TDP’nin haziran ayından bugüne yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında oylarını istikrarlı bir şekilde artırdığı belirtilen anket sonuçlarına göre, Yeniden Doğuş Partisi barajın biraz üstünde görünüyor.Anket sonuçlarına göre DP oy kaybederken, diğer partilerin barajı altında kaldı.

UBP’DE CİDDİ TOPARLANMA

UBP deki ciddi toparlanmanın ana sebepleri arasında Sn. Ersin Tatar ve Sn. Derviş Eroğlu’nun partiye sahip çıkmaları ve parti ile uyumlu çalışmaları olduğu görülmektedir. Bu durumun parti üyeleri ve parti seçmenlerinde motivasyonu artırdığını aynı zamanda mobilize olmalarını sağladığını söylemek mümkündür. Ekim ayında yapmış olduğumuz anketten bugüne geçen süreçte UBP’de ciddi bir toparlanma görülmüştür. UBP güçlü örgütsel yapısını ve hükümet olanaklarını iyi kullanmaya başlamıştır.

Yapılan araştırmada hükümete yönelik tepkilerin olduğu görülmektedir. Bu tepkilerin esasında UBP’ye değil DP yoğunlaştığı ve bununla birlikte, UBP’nin yedi bin civarında üyesinin ön seçime katılması ve seçim psikolojisi ile tabanının mobilize olması oylarında ciddi bir artış sağladığı görülmüştür. Hükümetin ekonomik sorunlara çözüm formülleri bulması, ulaşım ve yol sorununun çözümüne başlaması, sosyal kadın politikaların desteklerin artması Şunun en önemli nedenleri arasındadır. Sonuç olarak UBP’nin sandıktan birinci parti olarak çıkacağı görülmektedir.

CTP AYNI NOKTADA

CTP bir önceki seçimdeki gücünden çok uzak olmasına karşın, daha önceki anketlere göre sabit olarak durumunu korumaktadır.

CTP’nin eski gücünden uzak olmasının nedeni hükümette olduğu süre zarfında yaptıklarının ve yapamadıklarının bugün dahi kendisinin önüne çıkıyor olmasıdır. Yani CTP’nin yakın geçmişi, kucağında ağır bir yük olarak duruyor ve bu da bir noktanın ötesine yükselmesine müsaade etmiyor. Ana muhalefet olarak her eleştirdiği konuda bir süre önce hükümetteyken benzeri şeyleri kendisinin de yaptığı kendisine hatırlatılıyor. Yani, CTP kararsız kesimlerin umut partisi olma özelliğini yitirmiş olarak görülüyor. Kararsız seçmenin ilgisini çekmediği tek parti CTP’dir. CTP ikinci tercihlerdeki oy oranı göreceli olarak düşük görünüyor, bununla birlikte asla oy vermem diyenlerde de CTP en yüksek oranda çıkarak dikkat çekmektedir. CTP içinde çok başarılı güven duyulan isimlerin milletvekili olmamaları da partiye ciddi zarar verecektir.

HP’DE ÖNGÖRÜLER

Anket sonuçları HP’nin merkezdeki dalgalanan oydan en çok etkilenen parti konumunda olduğunu gösteriyor. HP siyasi konumlanmasından dolayı sağdan da soldan da oy alabilen, ama aynı şekilde sağa da sola da oy verebilen, oyları dalgalı olan bir parti görünümündedir. Sn. Kudret Özersay ismi Kuzey Kıbrıs’ın en güçlü ismi olma özelliğini sürdürüyor halkın en çok güven duyduğu önemli isimlerden biridir. Sn. Kudret Özersay isminin yanında kadrosunun tanıtılmasıyla halkın güven duymasını sağlarsa kararsız seçmeni kendine çekebilir ve dengeleri değiştirebilir.

Özellikle UBP olmak üzere oy aldığı partiler toparlandıkça HP anketlerde düşüş eğilimini sürdürüyor en önemlisi merkez sağdan aldığı oylar UBP ye geri gittiği görülüyor. Sonuç olarak HP’de eskiye oranla bir miktar düşüş gerçekleştiği görülmektedir. HP seçim döneminde çıkış yapamaz ise düşüş eğilimin devam etmesi muhtemeldir. HP karasız seçmenin ikinci partisi olma özelliğini koruyor kararsız seçmenleri ikna edenler ya iktidar olacak ya da iktidar ortağı olacak. HP’nin diğer siyasi partilerden farklı söylemler söylemesi bir miktar seçmeni kendisinde tutmayı başarıyor. Genel başkanlarına bağlılığı en fazla olan parti durumundadır.

TDP’DE YÜKSELME DEVAM EDİYOR

TDP’nin haziran ayından bugüne yapılan tüm kamuoyu yoklamalarımızda oylarını istikrarlı bir şekilde artırdığı görülmektedir. TDP’nin milletvekili adaylarının açıklanması ve süreci şeffaf bir şekilde yönetmesi TDP’ye ve adaylarına olan ilginin yükselmesini sağlıyor.

İkinci tercihlere bakıldığında TDP’de seçime kadar olan sürede büyüme potansiyelinin devam edeceği görülmektedir. TDP’nin adayları dikkat çekmekte ve özellikle karma oyların yoğunlaşması ile TDP’nin sıralamadaki şu an dördüncü olan yerinin de değişebileceği öngörülebilmektedir.

Cumhurbaşkanı her ne kadar bağımsız olsa da, Kıbrıs Türk halkı, Cumhurbaşkanı Sn. Mustafa Akıncı’nın politikalarıyla TDP arasında çok güçlü bir bağ kurmaktadır. Aynı zamanda daha önce yapılan anketlerde de görüleceği gibi Lefkoşa Belediyesi’nin başarılı olarak algılanması da TDP’yi özellikle Lefkoşa’da güçlendirmektedir.

YDP’DE MECLİSTE

YDP diye bilinen ve “Türkiyeliler Partisi” olarak da ortaya çıkan bu siyasi partiye destek verenlerin çoğu DP’den geliyor. Yani yeni kurulan YDP bu partinin tabanını kendine çekmiş ve başarılı olmuştur. Yeni vatandaş olan seçmenlerin de YDP’ye oy verdiği görülüyor. YDP bir önceki ankete göre oylarında bir miktar düşüş olmasına rağmen halen % 5 barajını az bir farkla geçmiş görünmektedir. DP kızgın seçmenlerin Yeni Doğuş Partisi’ne geçtiği ve bu partide istikrarlı şekilde Sn. Erhan Arıklı’nın arkasında durduğu görülüyor.

YDP’ye oy verenlerin sayısı artabilir. Baraj geçsin diye oy vereceklerin oranı küçümsenmeyen bir sayıdadır. Örneğin benim ikinci partim YDP diyenlerin oranı % 6.1’dir. Bu durumda varolan oy potansiyelinin yanı sıra ikinci parti olarak düşünenlerin de ikna edilmesi ile YDP Partisi’nin aşağı yukarı oy potansiyeli % 11 – 12 civarına çıkabilir.

DP’DE ERİME DEVAM EDİYOR

Bir önceki seçime göre ciddi oy kaybeden DP’de erime devam etmektedir. DP’de UBP ve CTP gibi başarısız hükümet dönemlerinin bedelini belki de en ağır şekilde öder pozisyondadır. DP son iki ankette de baraj altında görülmektedir. DP’nin oy kaybının milletvekili adaylarının açıklanması ve ağır toplarının adaylıktan çekilmesi ile birlikte daha da çoğaldığı görülmektedir. DP’ye 2013 de oy verenlerin yaklaşık yarısı UBP’ye yani Sn. Özgürgün’e açık destek verdiği görülmektedir. DP seçmeninin % 84.7’si UBP yi bir başka ifadeyle Sn. Hüseyin Özgürgün’ü olumlu bulduğunu ifade etmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler