1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEŞPARMAK DAĞLARI BAYRAĞI IŞIKLANDIRMA DERNEĞİ, DOWNER’İ KINADI
BEŞPARMAK DAĞLARI BAYRAĞI IŞIKLANDIRMA DERNEĞİ, DOWNER’İ KINADI

BEŞPARMAK DAĞLARI BAYRAĞI IŞIKLANDIRMA DERNEĞİ, DOWNER’İ KINADI

Beşparmak Dağları Bayrağı Işıklandırma Derneği, Kıbrıs Rum tarafını destekleyici tutum içerisinde olduğunu öne sürdüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’e kınama mektubu gönderdi.

A+A-

DERNEK, DOWNER’İN RUM TARAFINI DESTEKLEYİCİ TUTUM İÇERİSİNDE OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Beşparmak Dağları Bayrağı Işıklandırma Derneği, Kıbrıs Rum tarafını destekleyici tutum içerisinde olduğunu öne sürdüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’e kınama mektubu gönderdi.

Dernek Başkanı Başkan Tanju Müezzinoğlu mektupta, Downer’in Rum tarafına hoş görünmek amacıyla büyük bir çaba içerisinde olduğunu kaydetti.

Downer’in BM ilke ve hukuk anlayışı içerisindeki BM’nin iyi niyet misyonuna ters hareket ettiğini iddia eden Müezzinoğlu, Downer’e hitaben  “Kıbrıs’ta uzlaşıya hizmet etmeyen, taraflardan sadece birine yönelik ve Rum tarafını ancak daha da şımartan bu tutum ve politikalardan derhal vazgeçmelisiniz” dedi.

Müezzinoğlu, Downer’in Türkiye’nin politikalarını eleştirmesi, Maraş’ın iadesi gibi jestler telkin etmesi ve şov devam etsin politikası izlemesi nedenleriyle kınadı.

Kıbrıs’taki ihtilafın kök nedeninin 1963 Aralık ayında Rumların Türk ortaklarını şiddet kullanarak 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinden atması ve bu ortak Cumhuriyeti  bir Rum Cumhuriyetine dönüştürmesi olduğunu anımsatan Müezzinoğlu, “Downer ve BM temsilcileri, bu yaptığınız Rum yanlısı tutumdan dolayı sizi bir kez daha şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GÖREVİNİZ TARAFLARI DENGELİ UZLAŞIYA TEŞVİK”

Müzakereler yönünde de Downer’den beklentilerini dile getiren Müezzinoğlu, şunları ifade etti:

“Ekim’de başlayacak yeni tur müzakereler öncesinde sizin göreviniz bu güne kadar mutabakata varılan ilkeler/yakınlaşmalar zemininde ve makul bir takvim çerçevesinde tarafları dengeli bir uzlaşıya teşvik etmek; son dönemde gündemde öne çıkan hidrokarbon yataklarının Kıbrıs’ta bir lanete değil uzlaşı için bir fırsata dönüşmesini sağlayacak politikalar üretmek ve bu konunun müzakerelere paralel bir süreçte ele alınmasını sağlamak; karşılıklı güven zeminini hazırlayabilmek için taraflardan birinin diğeri üzerinde hegemonya kurmasına yönelik uygulama ve davranışlarına karşı tavır almak ve genelde Kıbrıs’ta ve bölgede barış ve istikrarın sağlanabilmesi için tarafların meşru hak ve çıkarlarını gözetecek koşulları yaratmaktır.”

Müezzinoğlu, Kıbrıs’ta uzlaşının Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine saygı gösterilmesi ve Kıbrıslı Rumların adanın tek egemeni gibi davranmalarına, başta BM, uluslararası camia tarafından izin verilmemesiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

Tanju Müezzzinoğlu, Downer’e mektubunda “Sizlerden beklentimiz davranış ve söylemlerinizi gözden geçirerek Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğine, Rum toplumu ile eşit haklarına ve ayrı sembollerine saygı göstermeniz ve bu yolla uzlaşı zemininin oluşmasına katkı koymanızdır” dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.