1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİDEN’İN ZİYARETİ “SÜRPRİZSİZ”
BİDEN’İN ZİYARETİ “SÜRPRİZSİZ”

BİDEN’İN ZİYARETİ “SÜRPRİZSİZ”

Biden’in KKTC’ye geçeceği ve liderlerle ortak yemek yiyeceği

A+A-

GÜVEN YARATICI ÖNLEMELERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR BEKLENMİYOR

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, stratejik işbirliğine ilişkin Güney Kıbrıs ile ABD arasında geliştirilmiş ilişkilere yönelik açıklamalarla bugün Ada’ya geleceği belirtildi.

Biden’in görüşmelerinde enerji konusunun gündemin en üst sırasında olduğuna da dikkat çekildi.

Fileleftheros gazetesi “Sürprizsiz Seyahat- Biden’in Görüşmelerinde Enerji En Üst Sırada Güven Yaratıcı Önlemler Rafta” başlıklı haberinde, enerji konusu nedeniyle Güney Kıbrıs’ı stratejik ortak yapmayı arzulayan Amerikan unsurunun, Biden’in Ada’ya yapacağı ziyareti, Kıbrıs sorununa ilişkin bazı adımlarla ilişkilendirmek istediğini yazdı.

Biden’in ziyareti çerçevesinde güven yaratıcı önlemler konusunda açıklamaların da beklenmediğini yazan gazete, bu konuda uzlaşma sağlanamadığının görüldüğünü zira Türk tarafının, uzmanların kapalı Maraş bölgesine girişine izin vermesi konusunda karşılıklar istediğini savundu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, bugün 18:30’da Larnaka Havalimanı’na geleceğini belirten gazete Biden’in, havalimanında yapacağı açıklamayla ziyaret çerçevesini belirlemesinin de beklendiğini yazdı.

Gazete ABD’nin, ziyaret ile birlikte, Kıbrıs sorununa yönelik bazı adımlarla Ada’ya yönelik stratejik beklentilerini ortaya koymak istediğini ancak bunun sağlanamadığının görüldüğünü savundu.

Habere göre ABD’nin ziyarete ilişkin olarak, uzmanların kapalı Maraş bölgesine girmesi ve Dali, Limbia, “Luricina”(Akıncılar) ve Derinya’da bulunan mayın tarlalarının temizlenmesi şeklinde iki hedef ortaya koyarken görüşmelerde ilerleme kaydedilmedi.

Güney Kıbrıs’ın, Biden’in KKTC’yi ziyareti sırasında KKTC’yi yükseltecek herhangi bir faaliyet olmayacağı konusunda teminatlar aldığının da görüldüğünü yazan gazete ABD heyet üyelerinin, herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için KKTC’deki görüşme noktasına daha erken gideceği konusunda Rum Yönetimi’ne teminat verildiğini de belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na gitmesinin, şöyle ya da böyle, şekilde KKTC’nin yükseltilmesini oluşturduğunu belirten gazete geriye kalanların, bu gerçeği göğüslemek istemeyenler için mazereti teşkil ettiğini yazdı.

Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Biden arasındaki görüşmenin Cumhurbaşkanlığı bahçesinde bulunan ek binada gerçekleştirileceğini belirtti.

RUM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Rum Başkanlığı yaptığı açıklamada, Amerikan Hükümeti’nin, başka nedenlerden dolayı görüşmenin değerlendirilmesi girişiminden kaçınılmasına yönelik olarak güvenceler verdiğini, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in, Eroğlu ile,  Kıbrıs Türk liderin alışılageldik binasında değil, herhangi bir sembol olmaksızın, ek binada görüşeceğini ifade etti.

Rum Başkanlığı ayrıca Biden’in Cumhurbaşkanı Eroğlu ile olan görüşmesinin ABD’nin, BM Güvenlik Konseyi üyesi oarak Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında oynamak istediği role dayandığını belirtti.

Politis gazetesi “Hükümet Eroğlu ile Olan Görüşme İçin Teyitler Aldı” başlıklı haberinde Rum Yönetimi’nin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasındaki görüşmenin, Eoğlu’nun kabullerini gerçekleştirdiği alışılageldik binada değil ek binada gerçekleştirileceğine dair teminatlar aldığını yazdı.

BİDEN PERŞEMBE AKŞAMI AYRILACAK

Fileleftheros gazetesi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Kıbrıs’taki temaslarını tamamlamasının ardından, Ada’dan Cuma sabahı değil Perşembe akşamı ayrılacağını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Amerika’nın, Biden’ın ayrılışını hızlandırma kararı aldığını, Biden’in temaslarının şu veya bu şekilde akşam saat 22:00’den önce tamamlanacağını belirtti.

Habere göre Larnaka Havalimanı’na, bugün saat 18.30’da gelmesi beklenen Biden, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından karşılanacak. Biden, yapacağı kısa açıklamanın ardından, beraberindeki heyet ile birlikte konaklayacağı Limasol’daki otele geçecek.

BİDEN’İN PROGRAMI

Politis gazetesi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in bu akşam üzeri Ada’ya geleceğini ve yarın temaslarına başlayacağını anımsatarak temaslarının programına yer verdi.

Habere göre Biden yarın sabah saat 10:30’da Rum Başpiskoposluk binasında Kıbrıs’taki dini liderlerle bir araya gelecek.

Biden, saat 12:00’de ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşecek ve görüşmenin arından ise Rum Başkanlık binasındaki öğle yemeğine geçilecek.

Biden ile Cumhurbaşkanı Eroğlu arasındaki görüşmenin saat 15:00’ten hemen önce için planlandığını yazan gazete Biden’in saat 14.30’da ise ara bölgede sivil toplum örgüt temsilcileri ile bir araya gelmesinin beklendiğini de belirtti.

Biden’in,  Perşembe akşamı ise liderlerle yemekte bir araya geleceğini belirten gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak akşam yemeğine Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in yanı sıra BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in de katılacağını yazdı.

RUM PARTİLER AÇIKLAMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Politis gazetesi Rum siyasi partilerin, Biden’in ziyaretine ilişkin açıklamalarını sürdürdüğünü yazdı.

Habere göre partiler, Biden’in, KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesine değinerek bunun KKTC’nin yükseltilmesine olanak sağlayacağı iddiasında bulundu.

BİDEN KARADAN, HAVADAN, DENİZDEN KORUNACAK

Fileleftheros gazetesi Rum polisinin, bugün Ada’ya gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Biden’in güvenliğinin sağlanması için bugünden itibaren karadan, havadan ve denizden tedbirler alacağını yazdı.

Gazete, Biden’in, beraberindeki güvenlik görevlilerinin yanı sıra Rum polisinin, Hava Operasyonları Birimi ile Liman polisini de güvenlik tedbirleri çerçevesinde seferber ettiğini belirtti.

Habere göre Biden, gerek gelişi gerekse ayrılışı sırasında, polisin helikopteri uçuş gerçekleştirecek. Biden’in Ada’da bulunduğu süre zarfında da Liman Polisi’ne ait gemi, Biden’ın kalacağı ötelin karşısındaki deniz bölgesinde devriye gezecek.

Gazete Amerikalılarla birlikte hazırlanan operasyon planın, dün Rum Polis Genel Müdürlüğü’ndeki toplantıyla tamamlandığını yazdı.

Habere göre Rum Polisi dün yaptığı açıklamada davetlilerin geçecekleri tüm yolların kapanacağını, paralel tedbirlerin, Biden’in KKTC’ye geçeceği ve liderlerle ortak yemek yiyeceği Ledra Palace bölgesinde de alınacağını duyurdu.

Alithia gazetesi, Biden’a, 300 kadar şahsi güvenlik görevlisinin de eşlik edeceğini yazdı.

Habere göre Biden, Cadillac marka zırhlı limuzin ile seyahat edecek, Biden’in güvenlik görevlileri Biden’a eşlik ederken başka iki limuzin daha kullanacak ancak Biden’ın hangi limuzin içerisinde yer alacağını sadece (Biden’in güvenlik görevlileri) kendileri bilecek.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.