1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR KÖY TELEF OLDU
BİR KÖY TELEF OLDU

BİR KÖY TELEF OLDU

Haspolat Arıtma Tesisi’nden taşan atık sular, Güvercinlik, Köprülü ve Çayönü’nde yaşamı çekilmez hale getirdi. Aylardır sivrisinek ve kötü koku sorununa çözüm bekleyen köylüler, sonunda isyan etti.

A+A-

ATIK SULAR DEREYE… Haspolat Arıtma Tesisi, kapasitesinin üzerinde atık alıyor. Evsel atıkları arıtma işlemi için dizayn edilen Haspolat Arıtma Tesisi’ne, peynir altı suları ve mezbaha atıkları da boşaltılıyor. Yeteri kadar hizmet veremeyen tesisten taşan atık sular dereye karışarak Gazimağusa’ya kadar ulaşıyor.

CİDDİ SAĞLIK TEHLİKESİ… Çayönü, Köprülü ve Güvercinlik’te yaşayan çocuklar, sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan yüksek ateş nedeni ile hastaneye başvururken aileler, tedirginlik içerisinde. Bölgelerde yaşayan birçok vatandaş, sivrisinek sorununa eğer önlem alınmazsa daha ciddi boyutta sağlık sorunları yaşamaktan endişe ediyor

ALIKAN: CANIMIZA TAK ETTİ… Köprülü Köyü Muhtarı Turgay Alıkan, Haspolat Arıtma Tesisi’nden dereye karışan atık suların Çayönü ile Güvercinlik arasındaki ovada biriktiğini söyledi. Dereden beslenen sivrisinekler nedeni ile yaşamın çekilmez hale geldiğinden şikayet eden Alıkan, “Canımıza yetti” diyerek isyan etti.

Haspolat Arıtma Tesisi’nden taşarak dereye karışan atık sular, Haspolat’tan Gazimağusa’ya kadar uzanıyor.

Dereden yayılan kötü koku, Haspolat’ta, Güvercinlik’te, Köprülü’de ve Çayönü’nde ikamet eden vatandaşa nefes aldırmıyor. Lağım sularından beslenen sivrisinekler ise göz açtırmıyor.

Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte artan sivrisinekler, Haspolat’ta ikamet eden vatandaşlardan sonra Çayönü, Güvercinlik ve Köprülü’de yaşayan vatandaşların da tepkisine neden oldu.

Sivrisineklerin sayıca oldukça fazla olduğundan yakınan köylü, geceleri uyku uyuyamadıklarını söyledi.

Sivrisinek ısırmalarının ardından kaşınan bölgelerin yara bere içerisinde kaldığını kaydeden köy halkı, birçok çocuğun da sivrisineklerin taşıdığı mikrobu kaptığını bu nedenle hastalandığını ifade etti.

Çevre kirliliği, kötü koku, sinek, haşere derken yaşamın çekilmez hale geldiğini söyleyen Çayönü, Güvercinlik ve Köprülü’de halk, yetkililerin bir an önce harekete geçerek bölgedeki sorunlara çözüm üretmesini istedi.

Pislik içerisinde yaşamaktan usandıklarını ifade eden halk, mevcut durumun devam etmesi halinde kısa süre içerisinde bölgede, salgın hastalıkların da baş göstereceğini öne sürerek, yetkilileri uyardı.

Çocuklar isyan etti

Çayönü, Köprülü ve Güvercinlik’te ikamet eden çocuklar, sivrisineklerden yana dertli.

Sivrisineklerin arı büyüklüğünde olduğunu söyleyen çocuklar, ısırdıkları yerlerin önce su topladığını ardından da yaraya dönüştüğünü ifade etti.

Sivrisinekler yüzünden, istedikleri gibi oyun oynayıp, ders çalışmadıklarını dile getiren çocuklar, geceleri de uyuyamamaktan şikayet etti.

Yetkililere çağrıda bulunan çocuklar, sivrisinek sorununun en kısa zamanda çözüme kavuşturulmasını istedi.

Alıkan: Halk sağlığından endişeli

Köprülü Köyü Muhtarı Turgay Alıkan, Haspolat Arıtma Tesisi’nden dereye karışan atık suların Çayönü ile Güvercinlik arasındaki ovada biriktiğini söyledi.

Biriken atık suların kötü kokuya ve sivrisinek popülasyonunun artmasına neden olduğunu kaydetti.

Akalın, yaşanan sorunla ilgili yetkililerle gerekli tüm görüşmeleri yaptığını ancak halen daha sonuç alamadıklarını ifade etti.

Çayönü, Güvercinlik ve Köprülü’de ikamet eden vatandaşların sağlığından endişe ettiğini söyleyen Köprülü Köyü Muhtarı, sorunun kısa sürede çözülmesi için yetkililere bir kez daha Havadis aracılığı ile çağrıda bulundu.

Turgay Alıkan, “Sivrisinekler üç köyde de yaşayan insanları perişan etti. Isırdıkları yerde yara oluşmasına sebep oluyorlar. Hiçbir ilaç ve sinek kovucu madde, çare olmuyor. Çoluk çocuğumuz, hasta oldu. Hemen her iki güne bir köyden birimizin çocuğu aniden ateşleniyor, hastanelik oluyor. Sağlımızdan endişe ediyoruz. Sorunun en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Alıkan, “Belediye ilaçlama yapınca çevre örgütleri ayağa kalkıyor, çevre sağlığının tehdit edildiğini söylüyor. Çevre örgütlerine sesleniyorum, o halde bu soruna çare bulsunlar” dedi.

 

Kaynak: Havadis

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.