1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BONZAİ İÇENLER ARTIK TEST İLE TESPİT EDİLECEK!
BONZAİ İÇENLER ARTIK TEST İLE TESPİT EDİLECEK!

BONZAİ İÇENLER ARTIK TEST İLE TESPİT EDİLECEK!

‘sentetik cannabinoid’ türü bonzainin tespiti için ülkemizde önemli bir adım atıldı. Ülkede;

A+A-

 

KKTC’DE BONZAİ TESPİTİ YAPILABİLECEK

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, bir tür sentetik cannabinoid olan “bonzai”nin kandaki tespitinin Eylül ayı itibariyle ülkemizde yapılabileceğini söyledi. Suçların araştırılmasında Adli Tıp’a katkısı olabilecek bu analiz için çalışmaların sonuçlanma aşamasına geldiğini belirten Deniz, “Yakında, acil servislerde şüphelilerden kan, idrar alınması, daha resmi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu şekilde yapılacak” dedi.

KİMYASALLAR BEKLENİYOR

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuvarı Yetkilisi de, kan ve idrar gibi vücut sıvılarının analizinden ‘sentetik cannabinoid’ tespitlerine başlanacağını açıkladı. Laboratuvar Yetkilisi, TC Yardım Heyeti’nin bahse konu çalışma ile ilgili gerekli teçhizatı temin ettiğini, iki personelin Japonya’da eğitim aldığını, analizlerde kullanılacak gerekli enzimlerin yani kimyasalların gelmesinin beklendiğini açıkladı.

BİR TEK ÖLÜMLÜ VAKALARDA BAKILIYOR

Konuyla ilgili Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise, şüphelenilmesi halinde, uyuşturucu tesiri altında araç kullanıp kullanmadığına, bugüne dek bir tek ölümlü vakalarda ölüden kan alınarak bakıldığını belirtti. Avcı, uyuşturucunun önlenmesinde bir başka mücadele yolunun da bu olduğunu söyledi.

2009 yılından beri adamızda görülmeye başlayan, esrardan 300-400 kat daha etkili ve çok tehlikeli bir madde olan ve ölümlere de neden olabilen uyuşturucu maddelerden ‘sentetik cannabinoid’ türü bonzainin tespiti için ülkemizde önemli bir adım atıldı. Ülkede Eylül ayı itibariyle, bonzai ile ilgili testler yapılabilecek.

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz de, Türkiye’de dahi yapılamayan bonzai ile ilgili testlerin, Eylül ayı itibariyle ülkede yapılabileceğinin bilgisini verdi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamada da, bahse konu çalışma ile ilgili TC Yardım Heyeti tarafından gerekli teçhizatın temin edildiğini, iki personelin Japonya’da eğitim aldığını, analizlerde kullanılacak gerekli enzimlerin yani kimyasalların gelmesinin beklendiği belirtildi.

Devlet Labaratuvarı’nda bozaiyi tespit edecek enzimlerin ihalesinin, Merkezi İhale Komisyonu tarafından yapıldığını söyleyen İdris Deniz, “Şu günlerde tahmin ediyorum numuneler temin edilme aşamasındadır. Dolayısıyla, adamızda da ciddi sorun olan bonzai türü uyuşturucu ilaçlarla ilgili yakın zamanda tespitler yapılacak” dedi.

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, Acil Servisler’de şüphelilerden kan, idrar alınması olaylarının yazılı olarak daha resmi ve Avrupa İnsan Hakları uyumlu şekilde yapılacağını açıkladı.

Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, ülkede hazırlığı yapılan uyuşturucu tespiti çalışmaları ile gazetemize ilgili şu bilgileri verdi:

Kan ve idrardan bonzai tespiti

“Bonzai dediğimiz şey, sentetik cannabinoid türevi uyarıcı uyuşturucu nitelikli ilaçlardır. Bunlar sentetik olarak üretildiği için her defasında kimyasal yapıları değişiyor. Takip etmek çok zor oluyor. Bunlar vücut sıvılarından yani ya kandan, ya da idrardan çalışılıyor. Kişinin sentetik cannabinoid kullandığı durumlarda kan ya da idrar numunesi alınarak, hazır özel kitler halinde enzimlerle tespiti yapılacak.”

“En çok yaşadığımız sorun”

“Örneğin en çok yaşadığımız sorunlardan olan, trafik kazası geçirmiş birisinin, doğru dürüst yürüyemediği, ayakta duramadığı görülüyor. Kan alınıyor ancak alkol çıkmıyor. Bonzainin de tespiti yapılamıyordu. Çok yakın zamanda bunların tespiti de yapılabilecek.”

“Yaralanmalı kazalarda laboratuvara gönderilecek”

“Acil Servis’e gelen yaralanmalı trafik kazalarında, kan numunesi alınıyor. Tabi bunlar için öncelikli rıza olması gerekiyor. Bu da ciddi bir problemdir. Ama biliyorsunuz, alkol için de polisin uyguladığı bir yöntem vardır. Trafikte polis durdurduğu zaman, alkol testi yapabilir. Kabul etmeyebilirsiniz, o zaman kan alınmasını önerir. Onu da kabul etmezseniz zaten suçu yasal olarak kabul etmiş sayılırsınız. Biz de acil servislerde, özellikle bu yaralanmalı trafik kazalarında, bu numunelerin alınıp devlet laboratuvarına gönderilmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

“Başsavcılık’tan da uygun görüş verildi”

“Ben bunun formlarını da hazırladım. Başsavcılık’tan görüş bekleniyordu. Bu numunelerin alınıp devlet labaratuvarına gönderilmesi aşaması ile ilgili formları da hazırladım. Formlarımızı Sağlık Bakanlığı’nda bastırdık. Polis Genel Müdürlüğü uygun görüş için Başsavcılığa gönderdi. Başsavcılık’tan da uygun görüş verildiğini sözlü olarak öğrendim. Ama henüz resmi yazışmaları bize ulaşmadı.”

Devlet Laboratuvarı: Kitlerin gelmesini bekliyoruz

Konuyla ilgili Devlet Laboratuvarı Yetkilisi de, vücut sıvılarından (kan, idrar) ‘sentetik cannabinoid’ tespitlerine başlanacağını açıkladı.

Laboratuvar Yetkilisi, TC Yardım Heyeti’nin bahse konu çalışma ile ilgili gerekli teçhizatı temin ettiğini, iki personelin Japonya’da eğitim aldığını, MİK tarafından gerekli enzimler için ihaleye çıkıldığını açıkladı.  Devlet Laboratuvarı Yetkilisi şu bilgileri aktardı:

2009 yılından beri adamızda görülmeye başlayan, esrardan 300-400 kat daha etkili ve çok tehlikeli bir madde olan ve ölümlere de neden olabilen uyuşturucu maddelerden ‘sentetik cannabinoid’ türü bonzainin tespiti Devlet Laboratuvarı’nda yapılabilecek. Bunlarla ilgili TC Yardım Heyeti gerekli aletleri aldı. 2 personelimiz de Japonya’da eğitim aldı. Vücut sıvılarından (kan, idrar) tespitlerine başlanacak. Personel ve teçhizat olarak hazırız. Kan ve idrarda uyuşturucunun açığa çıkmasını sağlayan enzimler (kit yani kimyasallar) var. Bunların ülkeye gelmesini bekliyoruz. İhale sonuçlandı, Ağustos sonu ilgili firma tarafından malzeme getirilecek. Eylül ayında analizlerine başlanacak.”

Avcı: Ölümlü vakalarda ölüden kan alınarak bakılıyor

Konuyla ilgili Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise, şüphelenilmesi halinde, uyuşturucu tesiri altında araç kullanıp kullanmadığına, bugüne dek bir tek ölümlü vakalarda ölüden kan alınarak bakıldığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuvarı’na gerekli cihazların alındığını belirten Mehmet Avcı, yasal düzenleme yapılması için, Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonluğu’nda yaklaşık 2 ay önce karar alındığını kaydetti.

Mehmet Avcı, yolda araçların durdurulup bakılmasından ziyade, özellikle kaza yapanlar ve çok tehlikeli araç kullananlarda bu tespitin yapılmasının istendiğini kaydetti.

Ulaştırma Bakanlığı’nın yasal prosedürü tamamlamasının ardından, Devlet Laboratuvarı’nda tükürük, kan ve idrardan uyuşturucu tespiti çalışmalarının başlayacağını umut ettiklerini söyleyen Avcı, “Bunun yıllardan beridir dernek olarak talep edildiğini belirtti.

Sadece iğne ile değil, hap şeklinde, nefesle çekerek ve otla da uyuşturucunun alımının çok daha kolaylaştırıldığını işaret eden Avcı, uyuşturucunun önlenmesinde bir başka mücadele yolunun da bu olduğunu söyledi.

Mehmet Avcı, “Uyuşturucu kullananlar, bunun bir kaza anında bakılacağını bilirlerse, uyuşturucu alsalar da, yola çıkıp araç kullanmayacaklar. Bu da tüm dünyada kullanımda bir caydırıcılık yöntemidir. Şuanda polisin eli kolu bağlıdır. Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağı yasayı bekliyor” dedi.

 

Detay

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.