1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BORA: “NAMİ’NİN AÇIKLAMASI ESEF VERİCİ”
BORA: “NAMİ’NİN AÇIKLAMASI ESEF VERİCİ”

BORA: “NAMİ’NİN AÇIKLAMASI ESEF VERİCİ”

Yılmaz Bora, “Anastasiadis’in, 50 yıllık gayri meşru bir devletin ömrünü doldurduğunu söylemesi kimseyi yanıltmamalıdır. Bizim devletimiz haklı ve meşrudur ve uluslararası hukukta yerini almıştır” dedi.

A+A-

“NAMİ’NİN AÇIKLAMASI ESEF VERİCİ”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, “Anastasiadis’in, 50 yıllık gayri meşru bir devletin ömrünü doldurduğunu söylemesi kimseyi yanıltmamalıdır. Bizim devletimiz haklı ve meşrudur ve uluslararası hukukta yerini almıştır” dedi.

Bora, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi de gündemlerinde konfederasyon bulunmadığı yönündeki açıklamasından dolayı eleştirdi ve açıklamasının esef verici olduğunu ileri sürdü.

“İşgal altındaki Ada’yı kurtarıncaya kadar mücadelemi sürdüreceğim. Türkiye bizi muhatap alsın ve limanlarını bize açsın” söylemlerinde dolayı Rum tarafını da eleştiren Bora, Rum Yönetimi’nin inisiyatifi elden bırakmak istemediğini, görüşmelere başlamak için çeşitli isteklerde bulunduğunu ve nazlanmaya devam ettiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının 50 yıllık maddi ve manevi kaynaklarının hesabı verilmeden Rumlarla artık masaya oturmanın hiçbir anlamı olmadığını da iddia eden Bora, açıklamasında şöyle dedi:

“50 yıldan beri bu iki halk, kendi yönetimlerini oluşturarak barış içinde varlıklarını sürdürmüşlerdir. 1974’ten beri Kıbrıs’ta iki ayrı bölge oluşmuş; 5 Ağustos 1975’te ilgili taraflar arasında yapılan nüfus mübadele antlaşması uyarınca gönüllü bir şekilde Kıbrıs Türk halkı Kuzey’e ve Rumlar da Güney’e yerleştirilmişlerdir. 40 yıldan beridir de ayrı ayrı yaşamakta ve kendi kendilerini yönetmektedirler. Bu durum karşısında başka çareler aramanın gereği yoktur.”

Yılmaz Bora, birleşik bir Kıbrıs arayışına girmenin ve zorlamalarda bulunmanın haklı bir nedeni olamayacağını savunarak, “Dil, din, kültür farklılıkları yanı sıra, geçmişte yaşanan anlaşmazlıklar ve çatışmalara karşın bu iki halkı birleştirmeye ısrar etmenin, bir yerde, geçmişten ders almamak ve yeni çatışma risklerine davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir” şeklinde görüş ifade etti.

Rum Yönetimi’nin ortaya koyduğu olumsuz tavırlar karşısında Türk tarafının sürekli hoşgörülü davranışlar sergilemeye devam etmesinin kabulünün mümkün olmadığını kaydeden Bora, şunları kaydetti:

“Rumlar bu isteklerini açıkça ve tehdit edercesine ortaya koymaktan çekinmemektedir.  Böylesine bir ortamda Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin gündemimizde konfederasyonun bulunmadığı açıklaması gerçekten esef vericidir. Kendisinin bağımsız KKTC’nin bir bakanı olduğunu ve bu devletin Kıbrıs Türk halkının ezici çoğunluğunun onayı ile ilan edildiğini dikkate alması gerekmektedir.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.