1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BORÇ BATAĞI...
BORÇ BATAĞI...

BORÇ BATAĞI...

Yerel seçimler bitti, kazananlar sevindi, kaybedenler üzüldü, Ancak... İşte belediyelerde son durum

A+A-

 

Yerel seçimler bitti, kazananlar sevindi, kaybedenler üzüldü. Ancak, çalışanların sorunları ile borçlarda bir değişim olmadı. Bazı belediyeler maaş ödeyemezken, bir kısmı ancak dün ödeme yapabildi.

Borç batağındaki belediyelerin başında Lefkoşa geliyor. İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta ve vergiler hariç 136 milyon TL borcu bulunan Lefkoşa Belediyesi Haziran maaşlarını ancak 15 gün sonra ödeyebileceğini belirtirken, Lefke, Vadili, Geçitkale ve Büyükkonuk belediyeleri, sorunu aşabilmek için  çalışıyor.

Alsancak, Esentepe, Mehmetçik ve Serdarlı belediyesi çalışanları ise maaşlarını ancak dün alabildiler.

İşte belediyelerde son durum

Lefkoşa:Mali durum çok kötü

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı çalışanlara maaş ödemesinin 15 gün sonra yapılabileceğini açıkladı. Harmancı “Vergi faizleri ile sosyal sigorta - ihtiyat sandığı yatırımları hariç borç miktarı 136 milyon 200 bin 123 TL 33 kuruş” dedi.  Harmancı’nın verdiği bilgiye göre borcun dağılımı şöyle:

“Banka ve finans şirketlerine 29 milyon 464 bin 112 TL, Devlet Kurumlarına 101 milyon 388 bin 794 TL 17 kuruş, Esnaf ve Müteahhitlere 4 milyon 693 bin 930 TL 49 kuruş,  Belediyeler Birliği’ne 595 bin 972 TL 60 kuruş, Yurt Dışı Üyeliklerine olan aidat borçları ise 67 bin 314 TL 7 kuruş.”

Aziz Kaya (Lefke Belediye Başkanı)

“Lefke belediyesi personelini şu ana kadar ödeyemedik. Lefke belediyesi yatırmlar hariç her ay 340 bin lira personel maaşı ödemektedir. Belediyenin şu anki yapısı sürdürülebilir değil, özellikle su motorlarının çok büyük gideri bulunmaktadır. Ayrıca geçmişten gelen alacaklar da oldukça yüksek bir oran tutmaktadır. İşte bu alacakların tahsili ve alınacak tasarruf tetbirleriyle gelecek ay durumumuzun daha iyi olacağı, bir sonraki ay ise düzlüğe çıkacağımız inancındayım”

Ahmet Benli (Gönyeli Belediye Başkanı)

“Devlet katkısının geç ödenmesine rağmen biz personelimizi gününde ödedik. Personele ödenen maaşlar her ay değişiklik gösteriyor. Bu ay maaşlar, sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve vergiler de dahil toplam 685.892 lira bir ödeme yaptık. Gönyeli Belediyesi yapısıyla ve sistemiyle sağlam bir mali yapıya sahiptir, bu nedenle de ileriki aylarda personel maaşlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.”

Ahmet Sennaroğlu (Büyükonuk Belediye Başkanı)

“Şu ana kadar malesef personeli ödeyemedik. Her ay vergiler hariç personele toplam 101 bin liralık bir ödeme yapıyoruz. Belediyenin mali durumu üzülerek söylemeliyim ki; çok kötüdür. Piyasaya 500 bin liralık çek yazılmış durumdadır, ayrıca 230 bin sterlin civarı borç var. Yine belediyeler birliğine 300 bin, sigortalar ve ihtiyat sandığına 2 milyon, elektrik kurumuna 1.5 milyon ve piyasaya da çekleri yazılmamış 400 bin liraya yakın bir borç bulunuyor. Biz devletten ayda 127 bin lira katkı alıyoruz, bunun 40 bin lirası kesintilere gidiyor ve elimize 87 bin lira geçiyor. Bölge halkından da aylık ortalama 50 bin liralık bir gelirimiz var. Bu mali yapıyla hem borçları kapatmak hem, personeli ödemek hem de hizmet vermek gerçekten zor. Ama biz elimizden gelenin en iyisini yaparak bu belediyeyi ayağa kaldırmaya çalışacağız.”

Mehmet Hulusioğlu (Çatalköy Belediye Başkanı)

“Personel maaşlarımızı zamanında ödedik, bu konuda herhangi bir sıkıntımız yoktur. Belediye disiplinli ve sistemli bir şekilde çalıştığı için mali olarak sıkıntı yaşamıyoruz.”


Hulusi Manisoy (Alayköy Belediye Başkanı)

“Alayköy Belediyesi çalışanlarına maaşlarını zamanında ödedik. Belediye olarak her ay yaklaşık 150 bin liralık ödemeyi personelimize yapıyoruz. Birtakım sıkıntılarımız olmasına rağmen genel anlamda mali durumumuz iyidir. İleride de özellikle personel ödemelerinde bir problem yaşayacağımı düşünmüyorum”.

İlker Edip (Beyarmudu Belediye Başkanı)

“Beyarmudu Belediyesi personeli bu ayki maaşlarını almıştır, belediye sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemeleri de dahil her ay personel için 130 bin lira civarında bir ödeme yapmaktadır. Eskiden beridir sistemimizi kurduğumuz için sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak benim bir şikayetim vardır, devlet belediyelere yaptığı katkıyı hep geç ödüyor, ancak belediyeler sosyal sigortalara veya ihtiyat sandığına ödemelerini geç yaptığı zaman faiz ödeyerek bunu yapıyor. Ben buna bir anlam veremiyorum, ayrıca devlet ilgili yasaya göre belediyeye yaptığı katkıyı 12’ye 1 olarak yapması gerekirken 13. Maaşı da hesaba katarak 13’e 1 olarak ödüyor. Yasanın aksine olan bu durumu iyi idare yasasına istinaden İçişleri Bakanlığına Ocak ayında bir yazı ile bildirdim, ancak herhangi bir cevap henüz elimize geçmedi.”

Suphi Coşkun (Dipkarpaz Belediye Başkanı)

“Çalışanlarımıza bu ayki maaşlarını ödedik. Bu ay herhangi bir sıkıntı yaşamadık, ama rahatlıkla söyleyebilirim ki belediyenin şu anki mali durumu pek de içaçıcı değildir. Belediyeye yeni kaynaklar yaratmazsak durum pek de iyi değil. Ancak çalışanlar benim için çok önemlidir ve gerekirse her şeyden keserek onlara maaşlarını ödeyip mağdur etmeyeceğim.”

Cemal Erdoğan (Esentepe Belediye Başkanı)

“Personele maaşlarını dün ödeyebildik. Her ay yaklaşık 170 bin liralık bir miktar personel için ödeme olarak ayrılmaktadır. Belediyenin durumu şu anda çok da iyidir diyemem, ancak bazı önlemler alıyoruz ve eğer vatandaşlarımız bizi anlayışla karşılayarak borçlarını öderlerse ilerde herhangi bir sıkıntı yaşamayız. Belediyenin şu anda piyasadan toplam 1.600.000 lira bir alacağı vardır, eğer faizleri affedersek bu rakam 1.200.000 liraya düşer.”

Habil Tülücü (Paşaköy Belediye Başkanı)

“Belediyemizde çalışan personelin bu ay hak ettiği maaşları ödenmiştir. Her ay çalışanlara maaş olarak 100 bin lira, sigorta ve ihtiyat sandığı olarak da yaklaşık 20 bin liralık bir ödeme yapıyoruz. Belediye olarak ufak tefek sıkıntılarımız olmasına rağmen iyi çalışan bir sistemimiz olduğu için pek fazla sıkıntı yaşamayacağız diye düşünüyorum.”

Osman Işısal (Değirmenlik Belediye Başkanı)

“Değirmenlik Belediyesinin çok sağlam bir mali yapısı vardır bu nedenle de mali konularda sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Bu ayki personel maaşları ödenmiştir. Personele ödenen maaşlar değişkendir ve her ay farklı maaş ödeniyor. Bu ay sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı da dahil yaklaşık 600 bin liralık bir ödeme yaptık. Değirmenlik Belediyesi olarak ileriki aylarda da bir sıkıntı yaşamayız.”

Hasan Öztaş (Geçitkale Belediye Başkanı)

“Personel maaşlarımızı bankadaki bir sıkıntıdan dolayı malesef henüz ödeyemedik, ancak bu gün inşallah öderiz. Personele ödenen maaşların tutarı yaklaşık 100 bin lira civarındadır. Geçitkale Belediyesi’nin durumu malesef iyi değildir, borç çok, belediyeye ait kullanılması mecburi araç gereç çok kötü durumda ve bazıları yola çıkacak durumda değildir. Şu anda bölge esnafının da katkıları ile öncelikle bu araç gereçleri yola çıkarıp hizmetlerimizi vermeye çalışıyoruz. Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı iki yıldır yatırılmıyor, onu düzene sokmaya çalışıyoruz. Ancak devletten katkı payını aldığımız sürece personel maaşlarının ödenmesinde bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.”

Ali Öncü (İnönü Belediye Başkanı)

“İnönü Belediyesi olarak bu ay personelimizin maaşlarını ödedik. Her ay yaklaşık 80 bin lira ödeme yapıyoruz, şu anda bazı sıkıntılarımız mevcuttur. Bölgemizdeki su motorlarının 2008 yılından beridir ödenmeyen borçları bayağı birikmiştir ve sanırım bize sıkıntı yaratacak gibidir. Yine çok olmamakla birlikte Sigorta ve ihtiyat sandığına da bir mikta borç vardır. Yine de çok büyük bir aksilik olmazsa ileriki aylarda bu sıkıntıları da düzene koyacağız.”

Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik Belediye Başkanı)

“Personele maaşlarını dün ödedik, şu anda personele vergileri ile birlikte tam olarak ödenen rakamı söyleyemiyorum. Bu belediyede sıkıntılar büyük, 2011’den sonra belediye meclisi toplanamadığı için ne bir bütçesi ne de düzgün kayıtları bulunuyor. Belediye çalışanları şu anda geriye dönük çalışmalar yapıyor ve bu işlemler bittiği zaman biz de net durumumuzu görebileceğiz. Aslında belediyede esas olarak idari açıdan sıkıntılar vardır.İdari bir boşluk vardır. Mehmetçik Belediyesi hemen hemen tüm çalışanları ile de mahkemeliktir ve bir de onlarla uğraşmak durumundayız.”

Salih Bayraktar (Serdarlı Belediye Başkanı)

“Personelimize maaşlarını dün ödedik. Her ay yaklaşık olarak 100 bin liraya yakın bir ödeme yapıyoruz. Ufak tefek borçlarımız olmasına rağmen iyi işleyen sistemimiz sayesinde durumumuz fena değildir. Belediye olarak gelecek aylarda çok büyük sıkıntımız olacağını düşünmüyorum.”


Hayri Orçan (Tatlısu Belediye Başkanı)

“Bizim belediyemizde personel günü gününe ödenmektedir. Her ay 70 bin liralık bir ödeme yapıyoruz. Sigorta ve ihtiyat sandığı da dahil personelin her türlü yatırımları yapılıyor. Belediye olarak sağlam bir mali yapımız var ve ileride herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız.”

Mehmet Adahan (Vadili Belediye Başkanı)

“Şuan itibarı ile belediyede çalışan işçiler maaşlarını almıştır, ancak memurlara henüz ödeme yapamadık. Her ay 102 bin lira personel maaşı ödüyoruz. Belediye olarak sıkıntımız vardır ve yeni kaynak bulamazsak durumumuz zor olacaktır. Devlet belediyelere eşit olmalıdır, Değirmenlik Belediyesine ayakbastı parası olarak verilen bir milyon liranın bir kısmı bizim gibi geliri az olan belediyelere dağıtılırsa tüm belediyeler ayakta durur. Bu nedenle biz belediye olarak adalet istiyoruz.”

Fırat Ataser (Alsancak Belediye Başkanı)

“Personelimize maaşları dün ödendi. Alsancak belediyesi her ay personel maaşı olarak 220 bin liraya yakın para ödemektedir. Şu anda belediyenin mali sıkıntısı yoktur ancak hizmet anlamında çok büyük sıkıntılar vardır. Birçok iş uzun süreden beridir yapılmadığı için birikti, şu anda yeni bir sistem kurarak, kısa sürede bu biriken işleri bitirmeyi hedefliyoruz. Yine de belediyenin ileride de mali yönden sıkıntı yaşayacağını pek düşünmüyorum.”

Yüksel Çelebi (Dikmen Belediye Başkanı)

“Belediye çalışanlarının maaşları ödendi. Dikmen belediyesinin mali durumu iyidir ve ileriki aylarda da sıkıntı yaşamaz.”

Diyalog

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.