1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "BORÇLARDAN DOLAYI AİLELER YIKILABİLİR!"
"BORÇLARDAN DOLAYI AİLELER YIKILABİLİR!"

"BORÇLARDAN DOLAYI AİLELER YIKILABİLİR!"

" Hükümet halkın feryadını duymalı"

A+A-
Candan MERT
Son günlerde dövizin artış göstermesinden sonra, vatandaşlar ve esnafın mağduriyeti konusunda görüşler aldık.
kaybettiğini söylerken, bazıları ise konuyu devletin bağımlılığına bağlayarak, devletin bu gibi sıkıntıların çözümü açısından her şeyden önce kendi kararlarını vermesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Hükümet tarafından ya kuru sabitleyerek, ya da kendilerince ‘önlem’ adıyla nitelendirilebilecek hareketler sağlanması gerektiğinin altını çizen Esnaf , aksi takdirde esnaf ve vatandaşların çok huzursuz olacağını ve borçlarından dolayı ailelerin bile yıkılabileceğini belirtti. 

 

Erken seçime de değinen bazı vatandaşlar, şimdiye kadar başa gelen hükümetlerden çok şey beklenildiğini ancak hiçbir beklentinin karşılanmadığından dolayı yeni gelecek hükümetten de beklentisinin olmadığını aktarırken, bir kısım vatandaş ise devletin yeni doğan bir çocuk gibi olduğunu ve eksikliklerin tamamlanacağına dair umudunun tam olduğunu dile getirdi.

Yeni gelecek hükümetten birtakım beklentilerinin bulunduğunu aktaran bazı vatandaşlar ise bu beklentilerini, ‘Pahalılığın önüne geçsinler’ ve ‘Küçük esnafa destek olup kredi açsınlar’ şeklinde sıralarken, bazı vatandaşlar da Surlariçinde Arasta bölgesinin düzenlenmesi, memlekete iyi bakılması, yollarının düzenli bir biçimde yapılmasını ve vergilerin azaltılmasını istediğini belirtti.

Kahya: "Döviz yükselişi, alım gücünü azaltıyor"
Surlariçi bölgesinde 13 yıldır antika dükkanında esnaflık yaptığını belirten Mehmet Kahya, dövizin yükselişinden herkes gibi kendisinin de etkilendiğini ifade ederken, buna sebep olarak döviz yükselişinin alım gücünü azaltmasını gösterdi. İnsanların cebindeki para azalınca ihtiyaçların da aynı oranda karşılanamadığını aktaran Kahya, KKTC’nin ekonomisinin de olmadığını ve KKTC olarak Türkiye’ye bağımlı olarak yaşandığını dile getirdi. Bundan dolayı ekonomiden bahsetmenin yersiz olduğunu söyleyen vatandaş Kahya, “Türkiye neyse, burası da odur.” dedi. Seçimlerin gelmesi ile yeni hükümetten beklentisinin dövizin düzelmesi olduğunu ifade eden esnaf Kahya, para biriminindeğiştirilmediği ve TL olarak kaldığı sürece dövizin de düzelecek gibi durmadığını belirtti.  Mehmet Kahya, ancak bunun sonrasında, para birimi dolar ya da euro yapılırsa, her şeyin düzeleceği kanısında olduğunu dile getirdi.

 

 Şila: "Eksikliklerin tamamlanacağına dair umudum tam"
Surlariçinde ayakkabıcılık mesleğini 50 senedir sürdürdüğünü aktaran vatandaş Olgun Şila, dövizin yükselişe geçmesinden gerek dükkan kirası olsun, gerek ürün temini konusunda olsunesnaf olarak etkilendiklerini belirtti. Ürünlerinin Türkiye’den geldiğini ancak bunun kendilerine döviz olarak yansıtıldığını kaydeden esnaf Şila, buna sebep olarak hammaddenin döviz üzerinden alınmasının gösterildiğini ifade etti.

Vatandaş Şila, bundan dolayı fiyatların yükseleceğini, dolayısıyla satışların da düşeceğini aktardı. Olgun Şila, KKTC içerisinde ekonominin olmamasının söz konusu bile olamayacağını dile getirirken, “Yeni doğan bir çocuk gibidir devletimiz, eksiklerimiz var illa ki ama eksikliklerin tamamlanacağına olan umudum tamdır.” dedi.

Bundan 40 sene öncesi olan 74öncesini de düşünüldüğünde, ülke olarak iyi yerlerde olunduğunu aktaran Olgun Şila, yeni gelecek hükümetten beklentilerinin olduğunu ifade ederken; bunları ‘Pahalılığın önüne geçsinler’ ve ‘Küçük esnafa destek olup kredi açsınlar’ şeklinde sıraladı.

Şimdiki hükümetten memnun olduğunu ancak daha hayırlı uğurlu bir hükümetin olmasını ümit ettiğini belirten vatandaş Şila, konuşmasında “Yeni seçim döneminde gelen parti hangi parti olursa olsun, kimse geriye gitmek istemez ve ülkenin ileri gitmesi için siyasiler bakımından çabasarf edileceğine inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.

 

Cabacaba: "Hükümet önlem almalı.. Borçlardan dolayı aileler yıkılabilir" 

Surlariçi bölgesinde giyim sektöründe 47 senedir esnaflık yaptığını belirten vatandaş Ahmet Cabacaba, dövizin yükselmesi konusuna sadece esnaf gözüyle değil, tüm halkın gözüyle baktığını ve bu yükselişin hem hayat pahalılığı, hem de geçim açısından hiç iyi olmadığını kaydetti.

Tüccarların çoğunun her şeyi dövize bağladığını ve bunun da halka yansıdığını dile getiren Cabacaba, döviz seviyesi böyle giderse, sonun hiç iyi görülmediğini ifade etti.

Hükümet tarafından ya kuru sabitleyerek, ya da kendilerince ‘önlem’ adıyla nitelendirilebilecek hareketler sağlanması gerektiğinin altını çizen Ahmet Cabacaba, aksi takdirde esnaf ve vatandaşların çok huzursuz olacağını ve borçlarından dolayı ailelerin bile yıkılabileceğini belirtti. 

“İnsanlar dövizden dolayı evinde bile huzursuz”

Kimsenin dövizin bu kadar yükselmesini tahmin etmediğini aktaran esnaf Cabacaba, “İnsanlar evinde bile huzursuz ve bu konudan dolayı sürekli kavga halinde, yani bu sadece esnafa değil, tüm halka yansıyor.” dedi.

Türkiye’nin anavatan olduğunu ve Türkiye olmazsa KKTC’nin de olamayacağı gerçeğinin bulunduğunu dile getiren
Cabacaba, insanların yine de bir şekilde geçindiğini ancak biraz kontrolün şart olduğunu belirtirken, bunu da halk tarafından seçilen hükümetlerin yapması gerektiğini kaydetti.

Halk olarak hükümete güvenildiğini ve biraz denetim ile bazı sıkıntıların biraz istek ile önlenebileceğini aktaran Cabacaba, düşüncelerini “Bu konuda umudumuz olmak zorunda, umutsuz yaşanılmıyor neticede. Memleketimiz için en hayırlısı neyse o hükümetin başa gelmesini diliyorum, inşallah halkın feryatlarını duyarlar ve ona göre hareket ederler.” ifadeleri ile belirtti.

 

 
İskifoğlu: "Vergilerimiz azaltılsın"
Surlariçinde 18 yıldır saatçilik bölümünde esnaflık yaptığını dile getiren vatandaş Menekşe İskifoğlu, dövizin yükselmesinden mal alımından başka etkilenmediğini ve mallarını dolar üzerinden aldığı için o konuda biraz zorluk çektiklerini aktardı.

İskifoğlu, KKTC olarak ekonomi konusunda çok kötü olunduğunu kaydederken, buna sebep olarak Türkiye para göndermezse sıfıra düşülmesi durumunu gösterdi. Yeni gelecek olan hükümetten beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Menekşe İskifoğlu, SurlariçindeArasta bölgesini düzenlenmesi, memlekete iyi bakılması, yollarının düzenli bir biçimde yapılmasını ve vergilerin azaltılmasını istediğini belirtti.

 

Ceylan: "Nereden kıssam da çocuğumu okutsam derdindeyim"
Surlariçinde 25 senedir hediyelik eşya dükkanımda esnaflık yaptığını ifade eden vatandaş Gülden Ceylan, dövizin en temelde kendileri gibi küçük esnafları etkilediğini belirtti. Bunun yanında Euro ile borca giren insanların da büyük sıkıntı çektiği kanaatinde olduğunu kaydeden Ceylan, üniversitede 2 çocuk okuttuğunu ve ücretlerin hep euroüzerinden ödendiğini dile getirdi. Sürekli ‘Nereden kıssam da çocuğumu okutsam’ derdinde olduğunu aktaran Gülden Ceylan, yaşadığı sıkıntıyı ifade edebilecek tek kelime dahi bulamadığını belirtti.

Euronun yükselişinin hem işi, hem de borçları açısından kendilerini darmaduman ettiğini söyleyen vatandaş Ceylan, kimsenin euro ile borç yapmasını önermediğini aktarırken, çocuklarını okutan aileler için durumun mecburi olduğunu ifade etti. Bu durumda vatandaş açısından büyük sıkıntının oluştuğunu belirten esnaf Ceylan,“Buradan yetkililere bir mesaj vermek istiyorum: Euro ile olan ödemeleri en yakın zamanda TL’ye döndürsünler. Çünkü biz euro değil, TL kazanıyoruz.” dedi.
“Hükümetler ceplerini doldurma derdinde, hepsi vatandaşın zararına!”

Yetkililerin halkı da düşünerek hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Gülden Ceylan, “Bugün ben ne yiyeceğimi venereden kısıp da çocuğumu okutsam diye düşünüyorsam; herkesin bu durumlarımızı dikkate alıp düşünmesi gerek.” ifadelerini kullandı. Ekonomi konusunda, yıllardır burada olduğunu ve KKTC ekonomisinin olmadığını düşündüğünü belirten Ceylan, özellikle son 6 yıldır ekonomik çöküşün son derece hissedildiğini ve insanların ayaklarınn üzerinde durabilmek için büyük bir çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Dükkanının kirasını eşinden destek alarak ödediğini kaydeden Gülden Ceylan, başka iş yerinde çalışmak istese asgari ücret üstü veren işverenin bulunmadığını aktararak, “Ne yapalım? İdare etmeye çalışıyoruz bir şekilde. Ama nereye kadar bu böyle sürecek? Günden güne fakirleşiyor ve bir ekmeğe muhtaç olma konuma doğru gidiyoruz.” dedi. Yeni gelecek hükümetin hiçbirinden hiçbir şey beklemediğinin altını çizen vatandaş Ceylan, “Çünkü hepsi aynı ve yalnızca kendi ceplerini doldurma derdinde. Ha bir de sandalye kavgaları var, yaptıkları her şey vatandaşın zararına!” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Peynirci: Yerel halktan müşteri kaybettik
Surlariçinde tuhafiye ve hediyelik eşya sektöründe yıllardıresnaflık yaptığını belirten vatandaş Melike Peynirci, kirasının TL olması açısından dövizin o bağlamda kendilerini etkilemediğini ifade etti. Ancak müşterilerin gelmesi açısındanesnaf olarak etkilendiklerini dile getiren Peynirci, Rum tarafından ve diğer ülkelerden gelen turistlere fiyatlar pahalı gelmediği için turistlerden müşteri kayıplarının olmadığını,ancak yerel halk içerisinde dövizle borçlanma yaşayanlar, kiralar, taksitlerden ötürü büyük sıkıntı çekenler olduğu için yerel halktan müşteri kaybettiklerini aktardı. İş olarak yaz bitimi olmasından dolayı durgun geçen bir dönemde olduklarını kaydeden esnaf Peynirci, onun dışında çok fazla etkilenmediklerini dile getirdi.  

“Üretiyoruz ancak geliştiremiyoruz”
Vatandaş Peynirci, KKTC ekonomisinin bulunduğunu ve büyük bir ağırlığının da küçük esnaf üzerinde olduğunu ifade ederken, vergi oranlarının yüksek olduğunu ve bu oranlarda tutarsızlık bulunduğunu kaydetti. Ekonomiye bakıldığında, ödenen vergiler ve alınan maaş oranlarında dağlar kadar fark olduğunu söyleyen Melike Peynirci, bundan dolayı da dışa bağımlılığın arttığını belirtti.

Esnaf Peynirci, KKTC halkı olarak ‘üretmeyen bir toplum’ olunduğunu kesinlikle kabul etmediğini aktarırken, “Üretiyoruz ancak geliştiremiyoruz diyebilirim ve tabii ki en başta da üreticiye destek yok, oradan kaybediyoruz” dedi. Yeni gelecek hükümetten vatandaş ve esnaf olarak hiçbir şey beklemediğini dile getiren Peynirci, şimdiye kadar gelen hükümetlerden çok şey beklenildiğini ancak hiçbir beklentinin karşılanamadığını belirtirken, “Başta sistem bozuk bir kere, bozuk düzen değişmediği takdirde ülke olarak hiçbir şey yapamayız.” ifadelerini kullandı
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.