1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BOYKOT UYARISI YAPTI
BOYKOT UYARISI YAPTI

BOYKOT UYARISI YAPTI

KKTC Tüketiciler Derneği...

A+A-

KKTC Tüketiciler Derneği, “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü” nedeniyle, dün, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) konferans ve ödül töreni düzenledi.

Uluslararası Tüketiciler Örgütü, bu yılın temasını “Mobil Telefon İletişim Hizmetlerinde Hakların Adil Olarak Saptanması” olarak belirledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, devletin mobil telefon görüşmelerinden yüzde 70 oranında vergi aldığını savunarak, bu uygulamadan vazgeçilmesini talep etti, konuyla ilgili tüketicilerden yoğun şikayet aldıklarını belirtti.

Işık, “Eğer bu uygulamazdan vazgeçilmezse KKTC Tüketiciler Derneği olarak mobil telefon iletişiminde süresiz boykot başlatacağız ve sabit telefon kullanımına yöneleceğiz” dedi.

Dernek Başkanı Işık, tüketici haklarını koruyan yasanın etkin olarak uygulanabilmesi için ülkede Tüketicileri Koruma Dairesi’nin kurulmasının şart olduğuna işaret etti.

Işık, Türkiye’de 2013’te Avrupa Birliği normları düzeyinde yeniden güncellenen “Tüketicileri Koruma Yasası” ile tüketiciye sağlanan hakların Kıbrıs Türk halkına da tanınması için hükümete ve ilgili bakana da çağrı yaptı.

 

Yasada eksikler var

Işık, 1990’da kurulan derneğin tüketici haklarını yasal güvence altına almak için yürüttüğü çalışmalara değinerek, tüketicinin korunduğu ülkede ekonominin ve sektör sahiplerinin de korunduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta tüketici haklarını koruyan yasanın 2003’te yürürlüğe girdiğini, 2010’da tadil edilen yasada hala eksiklikler olduğunu belirten Işık, ülkede bu alanda yasal birim, ya da daire kurulmamasını eleştirdi.

Konuşmasında yaşadıkları bazı sorunlara dikkat çeken Hasan Yılmaz Işık, derneğin tüketici şikâyetleri konusunda ciddi başarı sağladığı ancak sonuçlandırılamayan bazı tüketici şikayetlerinin de olduğunu söyledi.

 

Tüketiciler mağdur ediliyor

Söz konusu şikayetlerin mahkeme veya ilgili yasa kapsamında oluşturulan Tüketici Hakem Heyeti’ne taşındığını anlatan Işık, heyetin son bir yıldır toplanamadığını belirtti ve tüketicilerin mağdur edildiğini söyledi.

Öte yandan, konferansta, “Tüketiciler Derneği’nin yaptığı reformların, ülkedeki sosyal ve ekonomik durumu” ele alındı.

Konferansta, Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, Doç. Dr. Okan Veli Şafak ve Ekonomist Mehmet Saydam konuşma yaptı.

 

Ödüle layık görülenler

Konferansın ardından tüketici haklarına saygı gösteren, ticari ahlak kurallarına uyan işletmelere ödül verdi.Dernek her yıl olduğu gibi farklı alanlarda ve konularda belirlediği şahıs, kurum ve kuruluşlara da ödül verdi.Toplam 46 kişi, kurum ve kuruluş KKTC Tüketiciler Derneği tarafından ödüle layık görüldü.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.