1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÖYLE TURİZMCİLİK OLMAZ!
BÖYLE TURİZMCİLİK OLMAZ!

BÖYLE TURİZMCİLİK OLMAZ!

“Haksız rekabet oluştu”

A+A-

Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, Rum Yönetimi’nin Güney Kıbrıs’ta 2018 yılında gazino açılması için yasa geçirdiğini belirterek, bunun KKTC turizmini az da olsa olumsuz yönde etkileyeceğini, Güney’den gazino için Kuzey’e geçen Rum sayısında azalma olacağını ifade etti.

Deniz ABİDİN

Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, bu yıl turist sayısı ve doluluk oranı açısından güzel bir ilerleme sağlandığını ifade ederek, gerek Türkiye’den  gerekse diğer ülkelerden gelen turist sayısında artış yaşanmakta olduğunu söyledi. “Turizmde olumlu gelişme var diyebiliriz“ diyen Tolun, Türkiye’den gelen turist sayısındaki artışın sebebinin doğal bir artış olmakla birlikte, gazinoların artmasından kaynaklı olduğunu kaydetti. Tolun, Türkiye’deki olağanüstü durum nedeniyle kişilerin Türkiye yerine Kıbrıs’ta tatil yapmayı tercih etmelerinden kaynaklı bir turist artışının olduğunu söyledi.

 

“Son 10 yıldır reklam yapılmıyor”

Tolun, Avrupa’dan gelen Alman turist sayısında artışın olmasından dolayı yabancı turist sayısının da geçmiş yıllara göre fazla olduğunu belirtti. Tolun, Türkiye’den gelen turist sayısının harcamalarına bakıldığında iyi olduğunu ifade ederek, yabancı turistlerin harcamalarına bakıldığında ise bu oranın artması gerekirken azaldığını söyledi. Tolun, bunun nedeninin İngiliz pazarının yok olmasından kaynaklı olduğunu belirterek, bunun en önemli sebebinin son ol yıldır reklam yapılmayışı olduğunu kaydetti.

 

“Haksız rekabet oluştu”

Tolun, tüm bunların sebebinin yıllardan beridir bu konuda reklam yapılmamasının ve İngiltere’de uygulanan yanlış teşvik politikalarının sonucu olduğunu belirtti.

Tolun, şunları söyledi, “İngiltere’de Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta teşvik kaldırıldı. Normal uçuşla uçanlara teşvik verilmezken, charterlere teşvik verildi. Burada bir haksız rekabet oldu. Hava Yollarının batması da İngiltere piyasasının bozulmasına sebep oldu”

 

 

“Dışarıya para bırakan turist sayısında azalma oldu”

“Daha çok charterlerle gelen turist sayısının artmasının ve otellere uygulanan her şey dahil sistemin   turistlerin dışarıya çıkmasını engelleyen faktörler oldu. Böylece bize dışarıya para bırakan turistin sayısında azalma oldu. Buradaki en önemli faktörlerden bir tanesi bizim charterlerle getirdiğimiz müşterilerin reklam yapılmamasından kaynaklı normal uçuşla ülkeye gelememesidir”

 

“Acil turizm örgütü kurulmalı”

Tolun, reklam yapılmaması nedeniyle turist sayısında yükselme olmasına rağmen gelen turistlerin ülkelerinden bir türlü düzenli seferlerle getirilemediğini kaydetti.

Tolun, ülkede acil alınması gereken tedbirin turizm örgütünün kurulması olduğunu ifade ederek, turizm fonunun cari bütçeye aktarıldığını belirtti.

 

“Hükümetlerin hatasıdır”

Turizmden elde edilen paranın yasa gereği turizm fonu için 80 milyon lira olduğunu, ancak ayrılan bütçenin 25 milyon lira olduğunu söyledi. Tolun, bu şekilde olması durumunda ne söz konusu miktarın ne teşviki ne de reklamı karşılamadığını belirtti. Tolun, “Bu durum bugünün Bakanlığının hatasından çok hükümetlerin hatasıdır” diye konuştu.

Tolun, Annan Planı döneminde Kıbrıs’ta çözüme yaklaşıldığı süreçte ülke genelinde turizmde patlama yaşandığını hatırlatarak, dövizin artmasından kaynaklı görüşmelerin kopmasının turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

 

“Kuzey Kıbrıs’ın dışarıda tanıtımı yapılmalı”

Tolun, şöyle devam etti, “Nasıl ki bu durum döviz açısından bizi olumsuz etkiliyor, bu nedenle bunun bertaraf edilip ciddi şekilde turizme pay ayrılması gerekir. Kuzey Kıbrıs’ın dışarıda tanıtımının yapılması gerekir. Bunun başka yolu yoktur. Kıbrıs’ta bir çözümü beklemekle birlikte turizm örgütü kurularak, İngiliz pazarında reklamlarla ülkeye gelecek turist potansiyeli artırılabilir. Bu görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının yaratacağı olumsuz etkileri mutlaka reklamlarla, imajımızı düzelterek tanıtım yapılarak önlenebilir”

 

“Kuzey’e geçen Rum sayısında azalma olabilir”

Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Tolun, Rum Yönetimi’nin 2018 yılında Güney Kıbrıs’ta gazino açılmasına karar verdiğini ve bu konuda yasanın geçtiğini belirterek, bunun KKTC turizmini az da olsa olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Tolun, Güney’den gazino için Kuzey’e geçen Rum sayısında azalma olacağını ifade etti. KKTC’deki gazinoların deneyiminin oldukça fazla olduğunu belirten Tolun, gazinoculuğun normal koşullarda gelişmediğini söyledi.

 

“Az yönde de olsa olumsuz etkileyecek”

Tolun, “KKTC’deki gazinoların becerileri diğer ülkelerdeki gazinolardan çok daha fazladır. Bu yönden bakıldığında Rum tarafındaki gazinolar bizi zannedildiği kadar olumsuz yönde etkilemeyecek. Bizdeki gazinoların rekabet gücü çok yüksektir. Güney’e gazino açılması bizi az yönde olumsuz etkilese de Kuzey’deki gazinolar rekabet güçlerini artırma çabasına girecektir” diye konuştu.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.