1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BOZKURT: “KLASİK KIBRIS SORUNUNUN EKSENİNİ DEĞİŞTİREN ÇOK ÖNEMLİ BİR UNSUR”
BOZKURT: “KLASİK KIBRIS SORUNUNUN EKSENİNİ DEĞİŞTİREN ÇOK ÖNEMLİ BİR UNSUR”

BOZKURT: “KLASİK KIBRIS SORUNUNUN EKSENİNİ DEĞİŞTİREN ÇOK ÖNEMLİ BİR UNSUR”

BEŞPARMAK DÜŞÜNCE GRUBU PETROL VE DOĞAL GAZ ÜZERİNE İLK TOPLANTISINI DÜZENLEDİ

A+A-

COŞKUN: “TÜRK PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI MART 2013’TEN İTİBAREN KARADA JEOFİZİK VE SİSMİK ARAŞTIRMALARINI BAŞLATTI”

Bir düşünce kuruluşu olan Beşparmak Grubu adanın etrafında bulunan Petrol ve Doğal Gaz ile ilgili ilk toplantısını düzenledi.

Sayıştay Binası’nda yer alan toplantıda sunumların ardından izleyicilerin de katılımıyla değerlendirmeler yapıldı.

Toplantıda, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı adına Bakanlık Akaryakıt Birimi Sorumlusu Mehmet Coşkun hükümetin konuyla ilgili politikası; Petrol uzmanı Prof. Dr. Salih Saner konunun teknik boyutu; Hukuk uzmanı Prof. D. Turgut Turhan konunun hukuki açısı ve 2004 Birleşmiş Milletler Kapsamlı Çözüm Planı’nın müzakerelerinde Teknik Heyet Koordinatörlüğü yapan Ergün Olgun da konunun Kıbrıs uzlaşı sürecine etkisi üzerine birer sunum yaptı.

Toplantının açılışında toplantı koordinatörü İsmail Bozkurt yaptığı konuşmada, ada etrafında keşfedilen doğal gaz ve petrolün Kıbrıs sorununun bir parçası olduğunu kaydetti.

Bozkurt, “Bildiğimiz Klasik Kıbrıs sorununun eksinini değiştiren çok önemli bir unsur” dedi.

Özü Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması olan ve haritası 1794’te çıkarılan Büyük Yunanistan düşüncesinin halen sürdüğünü ifade eden Bozkurt, “(Kıbrıs sorununun) özü değişmiş değildir. Ancak işin içine petrol ve doğal gaz da girince bambaşka bir nitelik kazanmıştır” dedi.

Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşları tarafından pek çok kez tartışılan, NATO ve AB tarafından açıklamalar yapıldığı, makaleler yayımlanan petrol ve doğal gaz sorununu en az tartışmaya açan tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu savunan Bozkurt, “Bu konunun sorunun içinde, odak noktasında olan biz isi konuyu en az tartışan tarafız. Kendimizi iç politika girdabına o kadar kaptırdık ki dünyada ne olup bittiğinin farkında değiliz” dedi.

Bozkurt, amaçlarının zaman zaman çalışmalar yaparak değerlendirmelerini kamuoyuna açıklamak olduğunu ifade etti.

COŞKUN

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı adına Bakanlık Akaryakıt Birimi Sorumlusu Mehmet Coşkun, hükümetin petrol ve doğal gaz üzerindeki görüşü hakkında yaptığı konuşmada, Sınırüstü’nde kazılan aram kuyusunun ardından “Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Mart 2013’de karada (petrol aramanın ilk aşaması olan) jeofizik ve sismik araştırmaları başlattığını” ve 6 aylık süre içerisinde çalışmaların tamamlanmasını öngördüklerini kaydetti.

Hükümetin bulunacak doğal gaz veya petrolün ihracının Türkiye üzerinden Avrupa’ya boru hattı ile yapılmasını savunduğunu kaydeden Coşkun, hükümetin politikasının “bulunacak doğal kaynaklar üzerinde Kıbrıs Türklerinin Kıbrıslı Rumlar kadar eşit hakkı olduğu ve kaynakların Kıbrıs sorununun çözümünün ardından çıkarılıp satılması” şeklinde olduğunu anlattı.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.