1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU CEZA YETMEZ!
BU CEZA YETMEZ!

BU CEZA YETMEZ!

Aileler sessizce ağladı!

A+A-

Girne-Değirmenlik dağ yolunda 3 kişinin ölümüne, 7 kişinin de yaralanmasına neden olan TIR şoförü Safa Güngör 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi. Mahkeme yasaların öngördüğü cezanın kamuoyu vicdanını tatmin etmediğine vurgu yaptı

Devrim DEMİR

Girne-Değirmenlik Dağ yolunda 29 Kasım tarihinde meydana gelen ve infiale neden trafik kazasında 3 kişinin ölümüne neden olmakla yargılanan TIR şoförü Safa Güngör aleyhindeki dava dün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar bağlandı.

TIR’ın çarpıştığı minibüste bulunan lise öğrencileri İlayda Yeliz Öztürk, Sude Demirkıran ve Denktaş Mutluel’in yaşamını kaybettiği 7 kişinin ise ağır yaralandığı trafik kazasında 14 davadan suçlu bulunan TIR şoförü Safa Güngör, 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi.

Başkanlığını Ömer Güran’ın yaptığı Yargıç Meltem Dündar ve Yargıç Gökhan Asafoğulları’ndan oluşan Mahkemenin kararını Başkan Ömer Güran okudu.

Mahkemenin karar oturumunda Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol ile sanık  avukatı Erkan Enginsoy hazır bulundu.

Güran: 3 kişinin ölümü ağırlaştırıcı en önemli faktör

Mahkeme başkanı Ömer Güran, ceza takdirinde en önemli faktörün 3 kişinin öldüğü olduğunu ifade eden Güran, “Kazada, 3 kişi yaşamını kaybetti, 7 kişinin bedeni ise ciddi yaralar aldı. Kazanın oluşumunda Denktaş Mutluel’in katkısal kusuru olmadığı gibi, çevresel bir faktör de bu kazada söz konusu değildir. Her iki araçta her hangi bir mekanik arıza söz konusu olmazken, kaza münhasır olarak sanığın fiilinden gerçekleşti. Ceza takdirinde sanığın, trafik sicilini dikkate aldığımız da çok ciddi şekilde birden fazla kazası olduğunu da inceledik. Yaşanan kazada, Denktaş Mutluel’in kullanımındaki minibüs hurdaya döndü. Ceza takdirinde hepsi değerlendirildi” dedi.

Avukatın beyanı ağırlaştırıcı neden oldu

Mahkeme başkanı Ömer Güran, karar metninde Güngör’ün avukatı Erkan Enginsoy’un savunmasına dikkati çekti.

Güran, Enginsoy’un savunmasında müvekkilinin “Halüsinasyon” gördüğünü ve kaza mahallinde yolda çukur var sanarak direksiyonu sağa kırmak zorunda kaldığını söylediğini anımsatarak halüsinasyon görerek sanığın uykusuz ve araç sürme yetisini azaltacak şekilde araç kullanmasını ağırlaştırıcı neden olarak ceza takdirinde dikkate aldıklarını belirtti.

Güran: Kamu vicdanını tatmin etmiyor

Okunan karada bir başka ciddi konuya da dikkati çeken mahkeme başkanı Ömer Güran, Safa Güngör’ün yargılandığı birinci dava olan Fasıl 154, madde 210 “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik yüzünden ölüme neden olma” suçunun yasada azami 7 yıla kadar hapislik cezası olduğuna değindi.

Trafik suçlarının en ciddi, vahim suçlar arasında olduğunu belirten Güran, kamuyu ciddi bağlamda rahatsız eden, acıların çekildiği sonuçlar doğuran kazaların karşılığında,  azami 7 yıllık sürenin kamu vicdanını tatmin etmediğini söyledi.

Mahkeme başkanı Ömer Güran, İngiltere’de trafik cezalarında azami cezanın kademli bir şekilde arttığını ve daha uzun hapislik sürelerinin verildiğine dikkati çekti.

“Ailelerin acılarını hesaba kattık”

Ömer Güran, yaygın bir suça dönüşen ölümlü trafik kazasından birçok aile ocağının söndüğünü ve tarifsiz acıların yaşandığını belirterek, Güngör aleyhindeki kararda da hayatını kaybedenlerin ve ağır yaralananların ailelerinin çektiği acıların dikkate alındığını vurguladı.

Güran, sanık Safa Güngör’ü oy birliği ile 6 yıl 8 ay hapse mahkûm ettiklerini açıkladı. Güran, Güngör lehine dikkate alınan hafifletici nedenlerin ise suçunu kabul etmesi ve cezasını ailesinden uzak çekecek olması olduğunu kaydetti.

Son yılların en yüksek cezası verildi

Fasıl 154, madde 210 “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik yüzünden ölüme neden olma” suçunun yasada azami 7 yıla kadar hapislik cezası öngörülürken, 3 kişinin öldüğü kazada yargılanan Safa Güngör’e son yılların en yüksek cezası verildi.

2008 yılında 4 kişinin yaşamını kaybettiği kazada Melisa Hastan 5, 2011 yılında 3 kişinin yaşamını kaybettiği kazada Cemil Kızılbora 4, 2014 yılında 4 kişinin öldüğü kazada Çiğdem Altınfincan 5 ve yine 2014 yılında 1 kişinin yaşamını kaybettiği kazada Ali Zenginses 5 yıl hapse mahkûm edilmişti.

5 yıl hapse mahkûm edilen Çiğdem Altınfincan cezasını çok bularak, savcılık ise az bularak istinafa başvurmuştu. Yargıtay Ceza Mahkemesi, Altınfincan aleyhinde alt mahkemede verilen kararı bozarak cezayı 1 yıl artırarak 6 yıla çıkarmıştı.

Aileler sessizce ağladı

Feci kazada yaşamını kaybedenlerin aileleri ve arkadaşları dün karar için erken saatlerde mahkemeye doluştu. Aileler kararı gözyaşları içinde dinlerken, kararın açıklanmasının ardından, adaletin yerini bulduğunu sanığın en yüksek cezayı aldığını belirterek, gözyaşları içinde mahkemeden ayrıldılar.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum