1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. BU ÇOCUKLARIN SUÇU ALBİNO OLARAK DOĞMAK
BU ÇOCUKLARIN SUÇU ALBİNO OLARAK DOĞMAK

BU ÇOCUKLARIN SUÇU ALBİNO OLARAK DOĞMAK

Bu çocukların suçu albino olarak doğmak

A+A-

Afrika'nın birçok ülkesinde albinoların vücutlarından alınan parçalar büyücülük faaliyetlerinde kullanılıyor.

Bu çocuklardan, Tanzanya'dan gelen 4 tanesi yazı New York'ta tedavi olarak geçirdi. Bunlardan birisi de Mwigulu Magesa. Utangaç, hafif bir ses tonuyla konuşan Magesa, bir kolunu kaybetmiş, fakat bu kaybına rağmen bir gün Tanzanya başkanı olmak istiyor ve başkan olduğunda yapacağı ilk işi de çok iyi biliyor. 12 yaşındaki çocuk Swahili dilinde şunları söylüyor: “Eğer birisi albinizmli bir kişinin vücudundan bir parça koparırsa ya da onu öldürürse bir gün ölüm cezasına çarptırılacak.” “Ve onları asarak” şeklinde ekliyor, sert bir ses tonuyla.

Küçük çocuğun zamanı, bu günlerde mutlu geçiyor. Kaybettiği kolu yerine protez bir kola sahip olan Magesa, ülkesinde uzak kaldığı çocukluk sevinçlerini oyun oynayarak ve yüzerek yaşıyor. Fakat Magesa'nın güzel günleri çok uzun sürmeyecek, zira küçük çocuk arkadaşları Pendo Noni (15), Emmanuel Rutema (13) ve Baraka Lusambo (5) ile beraber yakında ülkesine dönecek ve albino avcılarıyla tekrardan yüzleşecek.

Ülkede albinolar daha çok büyücülük faaliyetlerinde kullanılıyor ve vücutlarının parçaları çok yüksek fiyata alıcı bulabiliyor. Bu çocukların, kötü şans getirdiğine inanılan hayaletler olduğu savunuluyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) 2013 raporuna göre vücutlarından bir parçaları kesilirken çok bağıran albinoların parçalarının daha etkili olduğuna inanılıyor. Albinoluk her 20 bin kişide bir görülüyor. Rahatsızlığa sahip kişilerin derilerinde, saçlarında ve gözlerinde pigment eksikliği görülüyor. Daha çok sahra altı ülkelerinde görülen bu rahatsızlık, her bin 400 Tanzanyalıdan birinde var. Birleşmiş Milletler 2000 yılından bu yana 75 albinonun Doğu Afrika ülkelerinde öldüğünü rapor ediyor. Bu saldırıların bu sene daha çok arttığı belirtiliyor. Tanzanya'da hükümet, büyücülükle uğraşanların faaliyetlerini yasaklamış olsa da albinolar hâlâ tehlike ile yüzleşiyor.

Albinolara yardım eden bir de organizasyon var. Global Medical Relief Fund adlı organizasyon şimdiye kadar 200 civarında çocuğa yardım etti. Organizasyonların kurucularından Elissa Montanti, “Bu çok kasti bir şey. Bir insanın başka bir insana çektirdiği bu acı benim kavrayacağım bir şey değil.” diyor.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.