1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU KEZ GASP DEVLETTEN
BU KEZ GASP DEVLETTEN

BU KEZ GASP DEVLETTEN

Mersinlik köyünde devlet emriyle arsaları istimlak edilen arsa sahipleri,Tapu ve Karayolları Dairesi’nde herhangi bir tutanak olmadığı için haklarını alamıyor

A+A-

Mersinlik köyünde 2011 yılında özel şahıslara ait arsalar üzerineyapılan Mersinlik Kavşağı ve bağlantı yolu arsa sahiplerinin canını sıkmaya devam ediyor. İddiaya göre, arsa sahiplerine haber verilmeden iki yıl önce özel mülke ait taşınmaza hem kavşak hem de 200 metre yol yapıldı.Tapusu özel şahıslara ait olmasına rağmen, izin alınmadan yapılan kavşak ve yol ile ilgili ne Tapu Dairesi’nde ne de Karayolları Dairesi’nde herhangi bir tutanak olmadığı ileri sürüldü.Arsalarından vaz geçip, kullanılan alan bedelini almak isteyen arsa sahiplerinin, raporlar olmadığı için haklarını alamadığı belirtildi. Öte yandan Kuzey Kıbrıs’ta istimlak edilen birçok yerin Tapu Dairesi’ne bildirilmediği öne sürüldü. Güvenilir kaynaklar, devletin mal sahiplerine ve ilgili yerlere bildirmeden istimlak yaptığını ifade etti.

İÇİNDEN ÇIKILMAZ DURUM
Mersinlik köyünde özel arsalara yapılan kavşak ve yol için arsa sahipleri tarafından başlatılan hukuk mücadelesi içinden çıkılmaz duruma geldi. Arsalarına kavşak ve yol yapıldığına dair Tapu ve Karayolları Dairesi’nde tutanak olmadığını öğrenen arsa sahipleri, sadece kavşak ve yol yapımı için Bakanlar Kurulu kararı olduğunu tespit etti.

DEVLET DEVLETE HABER VERMEMİŞ
Yasada “Zorla Mal İktisabı” maddesi altında devlet gerekli bulduğu yerlere kara ulaşımının sağlanması için istimlak emri verebiliyor. Ancak devletin yol ya da kavşak yaptığı yerler için özel mülk sahiplerine maddi bir bedel ödemesi gerekiyor. Prosedüre göre, Bakanlar Kurulu’nun 'Kamulaştırma Emri' nin yanı sıra istimlak edilecek yerler Tapu Dairesi ve Karayollarına bildiriliyor. Karayolları projeyi hazırlarken, Tapu Dairesi istimlak edilecek alanı hesaplayıp rapor tutuyor. Böylece raporlar ışığında hak sahibi arsa bedelini alabiliyor.

KARAR VAR, RAPOR YOK
Mersinlik köyünde 2 yıl önce özel şahıslara ait arsalara yapılan kavşak ve yoliçin herhangi bir tutanağın olmadığı iddia edildi.Tapusu özel şahıslara ait olmasına rağmen, izin alınmadan yapılan kavşak ve yol ile ilgili ne Tapu Dairesi’nde ne de Karayolları Dairesi’nde herhangi bir tutanak olmadığı ileri sürüldü. Arsalarından vaz geçip, kullanılan alan bedelini almak isteyen arsa sahiplerinin, raporlar olmadığı için haklarını alamadığı belirtildi.

“HABERİMİZ BİLE OLMADI”
Star Kıbrıs’a ulaşan arsa sahipleri, 2011 yılında kendilerinden izin alınmadan Mersinlik kavşağı ve bağlantı yolu yapıldığını öne sürerek yaşananları şöyle anlattı: “Kavşak yapım çalışmaları yapılan bölgeye gittik ve orada çalışanlardan resmi bir evrak göstermelerini talep ettik. Çalışanlar kendilerinde evrak olmadığını, kavşağın yapılacağı yeri İskele Kaymakamı ile Mersinlikköyü muhtarının gösterdiğini söylediler.”

“ENGELLEMEYE ÇALIŞTIK”
Tapulu mallarında kavşak yapılmasını engellemek için yol yapım işlerini yapan iş araçlarının önüne kendi araçlarını park ettiklerini anlatan arsa sahipleri, bir süre sonra polisin gelip araçlarını kaldırmaları için kendilerini uyardığını ve kaldırılmaması durumunda tutuklanacaklarını söylediğini öne sürdü.
***

“MALIMIZDAN VAZGEÇTİK, PARAMIZI DA ALAMIYORUZ”
Kavşak ve yaklaşık 200 metre yolun tapulu mallarının içinden rızaları ve bilgileri olmadan yapıldığını savunan arsa sahipleri, konuyu irdelediklerini, kavşak yapılması ile ilgili Bakanlar Kurulu’nda karar alındığını öğrendiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdüler:
“Bakanlar Kurulu’nun bir karar aldığını ancak kavşağın tam yeri belirtilmeden sadece kaymakamın takdiri ile kavşağın ve yolun yapıldığını öğrendik. Ancak kavşak ile ilgiline Karayolları Dairesi’nin haberine plan projesi, ne de Tapu Dairesi’nin bu konu ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını tespit ettik.İznimiz olmadan gasp edilen mallarımızın istimlak bedelini almak için Tapu Dairesi’ne başvurduk. Daire yetkilileri, ‘kavşak yapımı ile ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını hatta kayıtlarında böyle bir kavşağın olduğuna dair rapor olmadığını’ söylediler.”

“PLANLI DEĞİL, KEYFİ UYGULAMA”
Avukatları aracılığı ile sürdürdükleri hukuk mücadelesinde devlet tarafından dikkate alınmadıklarını öne süren arsa sahipleri, yol yapımına dair proje hazırlanmadığını, tapu dairesinde kayıt olmadığını, İskele Kaymakamı’nın gelişi güzel yer gösterdiğini ve arsalarının bu nedenle gasp edildiğini iddia ettiler. Arsa sahipler, devlet emri ile yapılan kavşak ve yola razı olduklarını ancak istimlak edilen mallarının maddi bedellerini istediklerini söylediler. Kamulaştırma emrini dahi göremediklerini ifade eden arsa sahipleri, “Mal sahipleri olarak kamulaştırma emrini talep ediyoruz ancak bize yok diyorlar. Kimsenin buna hakkı yok, devlet vatandaşını dikkate almalı” dedi.

KİMSENİN HABERİ YOK
Öte yandan Kuzey Kıbrıs’ta istimlak edilen birçok yerin Tapu Dairesi’ne bildirilmediği öne sürüldü. Güvenilir kaynaklar, devletin mal sahiplerine ve ilgili yerlere bildirmeden istimlak yaptığını ifade etti. Aynı kaynaklar, ülkedeki yolların yüzde 70’nin Tapu Dairesi’nde kaydı olmadığını, birçok mal sahibinin de istimlak edilen arsaları hakkında bilgilendirilmediğini iddia etti.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.