1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU KODLA BAŞLAYAN GELEN ARAMALARA DİKKAT!
BU KODLA BAŞLAYAN GELEN ARAMALARA DİKKAT!

BU KODLA BAŞLAYAN GELEN ARAMALARA DİKKAT!

Türkiye’de 10 milyon lira dolandıran çete şimdi de gözünü KKTC’ye dikti;

A+A-

 

Türkiye’de aradıkları kişilere kendilerini polis olarak tanıttıktan sonra sahtekârlıkla kredi kartı bilgilerinialan ve hesaplardan para çeken dolandırıcılar şimdi de KKTC’ye dadandı.

Son günlerde özellikle Girne bölgesinde telefonla aranan birçok kişi dolandırılmak istendi.

Telefonla aradıkları kişilere kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcıların, “Hesabınızdan para çekildi. Bize kredi kartı bilgilerinizi vermeniz gerekiyor” şeklinde yalan söyleyerek sahtekârlık yapmaya çalıştıkları belirtildi.

Aranan birçok kişinin Girne Polis Müdürlüğü’ne giderek şikâyetçi olduğu öğrenilirken, yine Girne’de bir işyerinde çalışan S.K isimli genç kadın da aynı yöntemle dolandırılmak istendi.

S.K, kendisini telefonla arayan bir kişinin polis olduğunu söylediğini, “Kaybettiğiniz ehliyetiniz ile hesabınızdan para çekildiğini” söylediğini belirterek, “Şok oldum çünkü benim hiç ehliyetim olmadı. Eşimi aradım ve olanları anlattım. Eşim onların dolandırıcı olduğunu anladı” dedi. 

BU KOD İLE BAŞLAYAN NUMARALARA DİKKAT 

Türkiye’de kendilerini polis, savcı, hâkim olarak tanıtıp yüzlerce kişiyi toplam 10 milyon lira dolandıran çete şimdi de gözünü KKTC’ye dikti. Gerçekleştirilen operasyonlar ve Türkiye’de yapılan görsel ve yazılı uyarılar sayesinde foyaları ortaya çıkan dolandırıcılar iş yapamaz duruma gelince rotayı buraya çevirdi.

Son günlerde 0505 ve 0530 kodu ile başlayan GSM hatları ile KKTC’de birçok kişiyi arayan ve kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcılar bin bir yalan söyleyerek insanları kandırıp kredi kartı bilgilerini almaya çalışıyor. 

BİRÇOK KİŞİ ARANDI 

Girne’de bir işyerinde çalışan S.K’yi arayan ve kendisini polis olarak tanıtan erkek şahıs,yalanlar söyleyerek şansını denedi ancak emeline ulaşamadı.S.K’yi arayan şahıs, “Ben polisten arıyorum. Dolandırıcılar, kaybettiğiniz ehliyetinizi kullanarak hesabınızdan para çektiler.Konu ile ilgili soruşturma başlattık. Bize hesap ve kredi kartı bilgilerinizi vermeniz gerekiyor. Soruşturmanın sürmesi için bu bilgilere ihtiyacımız var” dedi. 

HESABINIZDAN PARA ÇEKİLDİ YALANI İLE DOLANDIRMAYA ÇALIŞTILAR 

Polis tarafından arandığını sanan ve şaşıran genç kadın polisin kendisini başka birisiyle karıştırdığını düşündü.Olanları anlatan S.K, “İşyeri telefonumdan aradılar.Hangi numaradan aradıklarını görmedim.Telefondaki kişi polis olduğunu söyledi ve ‘Kaybettiğiniz ehliyetinizi kullanarak hesabınızdan para çekildi.Soruşturma için hesap ve kredi kartı bilgileriniz gerekiyor’dedi.Şok oldum çünkü benim hiç ehliyetim olmamıştı.Olmayan bir şeyi kaybetmem de mümkün değildi.Polisin beni başka biri ile karıştırdığını düşündüm.Eşimi aradım ve olanları anlattım.Eşim onların dolandırıcı olduğunu anladı”şeklinde konuştu. 

SAHTE POLİSLERİ, POLİSE ŞİKÂYET ETTİLER 

S.K’nin yanı sıra özellikle Girne bölgesinde birçok kişinin aynı yöntemle arandığı, Türkiye GSM hatları olan ve 0505 ile 0530 kodları ile başlayan telefon numaraları ile arama yapan dolandırıcıların polis olarak kendilerini tanıtıp hesap bilgileri istediği ortaya çıktı. Girne Polis Müdürlüğü’ne birçok kişi tarafından şikâyetler yapıldığı öğrenilirken, dolandırıcılara inanan bir kişinin hesap bilgilerini verdiği ve bu yüzden mağdur olduğu bilgisine ulaşıldı. 

Hesabından para çekilen şahsın polise giderek şikâyetçi olduğu ancak aramaların Türkiye’de yapılmasından dolayı işlem yapılmasının zor olduğu belirtildi. 

TÜRKİYE’DE ONLARCA KİŞİ DOLANDIRILDI 

Türkiye’de polis kayıtlarına göre, 2013 yılının ilk 8 ayında meydana gelen 53 olayda dolandırılan para miktarı yaklaşık 10 milyon lira oldu. Türkiye’de yıllar önce 'kontör' dolandırıcılığı ile başlayıp daha sonra zaman içinde önce para daha sonra ziynet eşyalarının dolandırıcılık yöntemiyle çalınma olaylarında artış yaşanıyor. 

NASIL YAPIYORLAR? 

Türkiye’de dolandırıcılar şu yöntemleri kullanıyor: Dolandırıcılık olaylarında şüpheliler bir cep telefonundan kurbanlarını arayarak kendilerini polis, savcı hatta hâkim olarak tanıtıyorlar. Şüphelilerin çoğunlukla gazeteler ya da internet sitelerinden büyük davaları takip eden savcıların adını öğrenerek kullandıkları öğrenildi. Kurbanlarına karşı fondan gelen polis telsiz sesi eşliğinde konuşan şüphelilerin banka hesaplarının ve kimlik bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçirildiğini, adlarına sahte kredi kartları çıkarıldığını belirterek kendileriyle sözde ortak çalışmalarını istiyorlar. 

KURBANLARINI KORKUTUYORLAR 

Haklarında 'tutuklama' kararı çıkmak üzere olduğunu söyleyerek kurbanlarını korkutan şüphelilerin sözde sanıkları yakalamak için banka hesaplarında hareket olmasını gerektiği bu amaçla verecekleri hesap numaralarına para transfer etmelerini istiyorlar. Şüpheliler kurbanlarına operasyonun tamamlanmasının ardından paralarının 'örtülü ödenek' hesabından kendilerine gönderileceğini söylüyorlar. Şüphelilerin 3-4 aydır ise yöntem değiştirerek dolandırıcılık olaylarında para ve altınları çöp tenekelerine bıraktırdığı biliniyor. 

ARAYAN KİŞİ OLARAK '155' GÖREBİLİRSİNİZ 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri dolandırıcılık yapan şüphelilerin telefonla ararken bazı bilgisayar programlarını kullanarak 'Arayan kişinin numarası' olarak kendi istedikleri numarayı gösterebildiklerini belirtti. İnternet üzerinden arama yapan şüphelilerin bu sayede cep telefonuna çaldığında 'Kim arıyor' diyor bakan kurbanların bir karakol numarası, bir adliye numarası, 155 Polis İmdat telefonunun numarası hatta kendi cep numarasını bile görmelerini sağladıkları öğrenildi. Şüphelilerin bu sayede kurbanlarına yönelik büyük bir inanılırlık kazandıkları öğrenildi. 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.