1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU NASIL BİR…
BU NASIL BİR…

BU NASIL BİR…

Bu nasıl bir hayvancılık!

A+A-

 

Dikmen ağıllar bölgesinde bulunan bazı ağıllarda hala orta çağ uygulaması yapılıyor. Süt inekleri, temizlenmeyen dışkı ve atıkların üzerinde yaşarken, sözde “soğuk zincir” adı altında sütler sağılıyor.

Dikmen ağıllar bölgesi tam anlamıyla S.O.S veriyor. Süt ineği besiciliği yapılan bölgede mikroplar ve sinekler kol geziyor. Bölgede iyi ve yeterince temizlenmeyen ağıllar yüzünden çıkan pis kokular Dikmen beldesini de etkiliyor. Haberal Kıbrıslı Gazetesi'nin haberine göre bölgede oturan vatandaşlar, ağılların temizliğinin yapılmadığını ve bu pis koşullarda üretilen sütlerin de devlet tarafından toplandığını söyledi. Özellikle yaz aylarında çıkan kokular yüzünden Dikmen’de oturmanın dayanılmaz bir hal aldığını ifade eden vatandaşlar, “Tam da Dikmen’de çöplükten kurtulmuşken, şimdi de bu ağıllar tehlike yaratmaya başladı” dedi.

Gazete’nin geçtiğimiz hafta sonu mercek altına aldığı Dikmen ağıllar bölgesini ziyarette inanılmaz görüntüler elde edildi.

Ağılların zamanında temizlenmediği, süt ineklerinin kendi pislikleri üzerinde oturdukları, ağıllarda çıkan atık suların yolları kaplayarak geçişe olanak sağlamamasının yanı sıra, mikrop ve sinek ürettiği görüldü. Birçok hayvancı ağılların arasında olması gereken geçitleri kapatarak geçişi engelliyor veya bu ara yollara bırakılan atık dışkıların oluşturduğu pis su birikintileri ile hastalık yayılmasına neden oluyor.

d1-002.jpg

Veteriner ve Hayvancılık Dairesi görevini yapmıyor

Bölgede oturan vatandaşlar konuyu defalarca Dikmen Belediyesi’ne ilettiklerini, ancak belediyenin konuya duyarlı bakmadığını belirttiler. Sağlıklarının tehlikeye girmeye başladığına inanan bölge sakinleri, Temel Sağlık Hizmetleri’ni de göreve çağırdılar. Bu konunun aslında Hayvancılık ve Veteriner Dairesi’nin sorunu ve kapsama alanı içerisine girdiğini ifade eden vatandaşlar, onların da görevleri olan denetleme yetkisini kullanmadıklarına vurgu yaptı.

Kaliteli süt temiz memelerden elde edilir

Uzman bir veteriner hekimden elde edilen bilgiye göre, bu şartlarda barındırılan hayvanlarda hastalık olma ihtimalinin çok yüksek olduğu ve özellikle bu gibi yerlerde hayvanların meme iltihabına (Mastitis) yakalandıklarına dikkat çekildi. Kaliteli bir sütün sağlıklı ve temiz memelerden elde edileceğine işaret eden uzmanlar, bunun kurallarının da temizlik kurallarına uymaktan geçtiğini söyledi. Hayvan barınaklarının sürekli ve periyodik olarak temizlenip dezenfekte edilmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, bu gibi işlerin de sağımdan çok önce yapılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, hastalığa yakalanan hayvanlara antibiyotik verildiğini, sütler sağıldığı zaman da bu antibiyotiklerin sütün içine karıştığını söyleyen uzmanlar, bu sütlerin satılmaması gerektiğini ve sütü alan yetkililerin uyarması gerektiğini belirtti.

h23.jpg

Temizlik kurallarına uyulmalı

Süt hayvanlarının memelerinde değişik derecelerde bozukluklar meydana getiren hastalıkların tümüne “Mastitis” denildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu hastalıkların tek memede olduğu gibi, tüm memeleri de kaplayabileceğini söyledi. Ancak, hayvanların bu hastalıklara yakalanma riskinin temizlik ve hijyen koşullarına dikkat etmekle azalabileceğine işaret eden uzmanlar, temizlik kurallarına düzenli ve periyodik olarak uyulması gerektiğinin altını çizdi.  

“Ne kadar temiz ve iyi olursa o kadar fazla verim alınır”

Telefon ile ulaştığımız Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, ağıllarda yaşanan bu sorunun ana temelinin alt yapı eksikliği olduğunu söyledi. Alt yapısı olmayan ağıllarda, atık suların taştığını ve etrafa tehlike saçtığını ifade eden Gökşan, belediyelerde yetkililerin de ağıllar konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Yerleşim bölgelerinin belediyelere bağlandığı 2008 yılından beri, ağılları denetleme görevinin belediyelerde olduğunu söyleyen Gökşan, hayvancıların da kendi sorumluluklarını yerine getirmediğini, oysa bu işten para kazandıklarını ifade etti. Bu konuda veteriner görevlilerinin sıklıkla hayvancıları uyardıklarını anımsatan Gökşan, “Hayvanlar onların. Ne kadar iyi ve temiz bakarlarsa o kadar fazla verim alırlar, hayvanları hastalanmaz” diyerek hayvan üreticilerini eleştirdi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.