1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU ŞARTLAR SÜRDÜKÇE BU ÜLKEDE....
BU ŞARTLAR SÜRDÜKÇE BU ÜLKEDE....

BU ŞARTLAR SÜRDÜKÇE BU ÜLKEDE....

Tüm kesimler katkı koymazsa bir taraf hep eksik kalır.Bu şartlar sürdükçe, bu ülkede

A+A-

 

Kıbrıs Türk Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Garip, Futbolcular Derneği Başkanı Işık ve Spor Yazarı Tezel; 

Kuzey Kıbrıs’ta her alanda sıkıntılar var. Sadece siyaset değil, sadece ekonomi, eğitim veya sağlık değil, pek çok sorun artık çıkılmaz bir noktaya geldi. Bunlardan bir tanesi de genel olarak spor. Sporun her dalında geriye gidiş yaşanıyor.Cuma akşamları Ada TV’de yayınlanan “SÖZ SİZDE” programının bu haftaki konusu spor kulüplerinin, futbol dalındaki sorunları ve futbolcuların sıkıntıları oldu. Erçin Şahmaran’ın hazırladığı programa bu hafta, Kıbrıs Türk Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Yurdaer Garip, Kıbrıs Türk Futbolcular Derneği Başkanı Salih Işık, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği eğitim sorumlusu ve spor yazarı Levent Tezel katıldı.

KIBRIS TÜRK FUTBOL KULÜPLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI YURDAER GARİP “YÖNETİCİ OLMAK ZOR”
“Spor kulüplerine yönetici olmak, başkan olmak zor. Elbette bir şeyler yapmak, üretmek, katkı koymak güzeldir. Ama fedakârlık ister, uğraşma ister, zaman ister hele bizim ülkemizde gerçekten çok zor. Devletin verdiği katkı, piyango satışı, üye gelirleri, düzenlenen özel geceler. Ancak giderler karşılanır.Aslında yapabileceğimiz çok şey var. Hazır mıyız denir hep? Doğrudur ama mesele şudur; hazırlandık mı?”.

“İLGİ DE, NİYET DE YOK”
“Geçen yıl bir çalıştay yaptık. Pek çok şeyi ortaya koyduk, devlete düşen görevleri sıraladık. Yapması gerekenleri, yani yasaları, katkıları, bunları ortaya koyduk. Temaslar yaptık, siyasi partilerden onay aldık. Ama hep sözde. Sadece bir maddeyi koydular protokole. Kulüpler kurumsallaşma yolunda cesaretlendirilebilirdi. Yasalarla bu süreç hızlandırılıp, olumlu bir noktaya getirilebilirdi. Futbol, bir sektördür, ekonomidir, turizmdir. Ve bunların hepsi bir bakanlık altında toplandı. Bu bir avantajdı, kullanılabilinirdi. Olmadı, ilgi ve niyet yok.”

“KULÜPLERİN PARASI YOKSA GERİSİ BOŞ”
“Tüm kesimler katkı koymazsa bir taraf hep eksik kalır.Bu şartlar sürdükçe, bu ülkede futbol ancak bu şartlarda yapılabilir. Bundan daha fazlası olmaz, hatta kötüye de gidiş hızlanır. Futbolcular içinde zor süreçler yaşanıyor. Sözleşme konusu mesela. Herkesin ortak noktada buluşacağı, kimsenin mağdur olmayacağı bir noktaya gelinmeli. Hakemler konusu birkaç yıldır çözüldü. Maddi yönden beklentileri karşılanıyor. Fakat her şey mükemmel olsa ne olacak. Hakemler, futbolcular, teknik direktörler, sonuçta bunların giderini karşılayacak olanlar kulüplerdir. Kulüplerin parası yoksa nasıl olacak? Çalıştay kararları bir yol haritasıdır. Uygulanabildiği kadar uygulansın, eksikleri görelim.”

“KOP SÜRECİ TEK BAŞINA FAYDA SAĞLAMAZ”
“Devlet üzerine düşeni yapmadı. Kulüpler de yapmadı. Sözleşmelerin kaldırılmasını biz istemedik. Yarı profesyonel sistemi getirelim dedik. Çünkü en başta kulüpler profesyonel olmalı. Bizde yarı profesyonellik var. Kıbrıs konusunda çözüm olsa, veya KOP süreci iyi gitse, bu tek başına yeterli olmaz. Bugün FIFA yabancı takımlarla maç yapın dese, bu altyapıya sahip stadımız yok. Biz üzerimize düşeni yapmalıyız. Yapmazsak daha kötüye gideceğiz.”

KIBRIS TÜRK FUTBOLCULAR DERNEĞİ BAŞKANI SALİH IŞIK “AMBARGOLAR OLUMSUZ ETKİLİYOR”
“En önemli nokta ambargo altında olmamız. Şampiyon olan takım, sadece iki gün sevinir ama ondan sonra biter. İnsanlar Türkiye’deki takımlara daha çok ilgi gösteriyor. Bu ülke sporu için üzücü. Futbolcu anlamında tamamen amatör duruma düştük. Heyecan, ilgi ve motivasyon çok düştü. Çok maçta görüyoruz ki futbolcular tribündeki seyirciden daha çok.”
“Sözleşmeler yeniden hayata geçmeli”
“Sözleşmelerin bu yıl uygulamaya geçmesini istiyorduk ama olmadı. Umudumuz bu yıl hayata geçmesi. Bu sistem kulüplerin isteğiyle kaldırıldı. Eskisinden daha farklı düzenlemelerle hayata geçeceğini umuyoruz. Futbolcular önemli fedakârlıkla bu işi yapıyorlar. Süper Lig diyoruz ama adı gibi olmadı maalesef. Bunun kararını, bugünkü sistem kulüplere veriyor.”

“FUTBOLCUNUN HİÇBİR HAKKI YOK”
“Şuan için bir kulüp, futbolcunun parasını ödemiyorsa, futbolcunun hakkını arayacak bir merci yok. Bu durum süper lige yakışmıyor. Hakemlerin, teknik direktörlerin, kulüplerin her hakkı var. Fakat futbolun esas öznesi futbolcunun hiçbir hakkı yok. Bu kabul edilemez.”

SPOR YAZARI LEVENT TEZEL “BEŞ YIL SONRA YİNE AYNI SORUNLARI KONUŞACAĞIZ”
“Maddi kaynak bulunması zor. Adeta modern dilencilik yapıyorlar. Biz daha keyifli kısmını yapıyoruz. Eleştiriyoruz. Ama keyif veriyor mu futbolumuz? Konu bu. Çok yanlış bir yaklaşım var, deniyor ki bizim ülkemizde futbol mu var? Gerçekten üzücü ve eksik, kendi takımlarımıza sahip çıkmıyoruz. Hedef yok, beklenti yok. Şampiyon oluyor takımlar ama bitiyor. Bu durum nereye kadar gidecek? Bu sürecin değişmesi gerek.”

“İŞİN TADI KAÇIYOR, MOTİVASYON KAYBOLUYOR”
“Bu işin tadı günden güne kaçıyor. Çok başarılı sporcularımız var. Günden güne motivasyon bitiyor. Bu çok önemli bir tehlike. Birçok otel var yeni yapılan. Hangisine spora katkı için şart koşuldu. Saha yapılması istendi. Yüzlerce takım gidiyor Antalya’ya. Otuz tanesi bize gelse neler olmaz ki bu ülkede? Annan planı dönemindeki inşaat patlaması sırasında, bir fırsat vardı ve kullanılabilirdi. Ama olmadı. Bu işi ilgi, niyet, planlama ve proje istiyor. Halen geç kalınmış sayılmaz. İstendikten sonra yapılabilir.”

“FUTBOLCULAR BİRLİK DEĞİL”
“Futbolcular birlik değil. Bazı elit futbolcular var. Her yıl bir takıma giderler. Onlar paralarını yine kazanırlar. Sözleşmelerin kaldırılmasını boykot edenler daha sonra ortada kaldı. Mecburen dönüp futbol oynamaya başladılar.”

“RENCİDE OLUYORUZ”
“Başarıların devamlılığı yok. Kurumsallık yok. Yöneticilerin para vermesinden ayrı, sadece iki kulüp var geliri olan. Hep bunları söylüyoruz, tartışıyoruz ama umutsuz da olmamak lazım. Altyapı, tesisler, futbolcu yetişmesi anlamında sayı ve kaliteyi artırmamız gerek. KOP sürecinde federasyon önemli adımlar attı. Rumlar çözüm istemiyor. Bu açık. Yıllarca biz Türkiye Futbol Federasyonundan bu yönde önümüzü açmasını bekledik. Radikal adımlar atılamasa bile, ellerinden geleni yapabilirlerdi. Bizim federasyon başkanımızla aynı karede resim çektirmekten bile imtina ettiler. Bizler bu durumlardan rencide oluyoruz. Bu rencide olma durumudur toplumun KOP sürecine destek vermesini tetikleyen.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.