1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU ZEHİRE BU CEZA YETERSİZ!
BU ZEHİRE BU CEZA YETERSİZ!

BU ZEHİRE BU CEZA YETERSİZ!

Zehir saçılıyor...

A+A-

Ada TV’de yayınlanan Söz Sizde programında Çevre, vatandaşlık ve ekonomi masaya yatırıldı. Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı İşcan, elektrik santralinden zehir saçan AKSA’ya verilen cezaların yetersiz olduğunu vurguladı 

Ülkemizde faaliyet gösteren üç Derneğin Başkanını ağırladı. Erçin Şahmaran’ın hazırladığı ve ADA TV de Cuma akşamları yayınlanan programda, Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan, KKTC Hataylılar Kültür Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu ve KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, ülke gündemine dair değerlendirmeler yaptı.

ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ BAŞKANI AHMET İŞCAN “CEZALAR YETERSİZ”
“En başta ülkemizdeki yapısal sorunlara bakmak gerek. En önemli konu sağlık. Birkaç gün önce Sağlık Bakanımız bir açıklama yaptı. “Ülkemizdeki kanser vakaları abartıldığı kadar değil”. Bu nasıl olur? Bu başarı mı? Bu ülkede böyle bir durum var mı? Var. Yapılması gereken bunları çözmek, önlemek. Realist olmak gerek. Sorun varsa teşhis koyup çözeceksiniz. Eğitimde sendikaların hegemonyası var. Her hükümet imtiyazlar vermiş. Hepsini katmıyorum tabi ki. Ama sendikalar siyasetin arka bahçesi gibi. Çevremiz de sorunlu mesela. Çevre bakanımız bir umut verdi. AKSA denen bir şirket var. Bu şirkete ceza yazıldı. Yetmez ama bu yapılıyor. Maalesef yasalar ve yaptırım gücü yetersiz. Cezalar yetersiz. Bizim devletimiz yıllar geçmesine rağmen küvezdeki bebek gibi.”

“VATANDAŞLIK KONUSU İSTİSMAR EDİLİYOR”
“Bu ülkenin nüfus sorunu var. Göçmenlik konusu bizde ve AB’de çok farklı. Göçmenlik şekil değiştirdi zamanla. Bireyler, aileler, işçiler olarak yüzlerce insan başka yerlerde yaşadılar. İşçi olarak gittiler, bugün doktor oldular, siyasetçi oldular, hukukçu oldular. Ve gittikleri ülkeye hizmet veriyorlar. Bu adayı Türkler fethetmişler. Buraya Anadolu’dan insanlar getirip yerleştirmişler. Zamanla Kıbrıslı Türkler yalnız bırakılmışlar. Zor şartlarda yaşam mücadelesi vermişler. Ve doğal olarak ayrı ve farklı bir kültür oluşturmuşlar. 1974’ten sonra Türkiye’den gelen insanlarla bir kaynaşma sorunu yaşandı. Bunu da bu ülkeyi yönetenlerin gidermesi gerekirken, bu yapılmadı. Vatandaşlık konusunda yasalar varsa uygulansın. Uygulanmayacaksa bu yasalar değiştirilsin. Bu konu çok istismar ediliyor. Bu kimlik bu kadar ucuz olmamalı. Kıbrıs Türk halkının bu karşıtlığı bu konunun istismar edilmesinedir.”

KKTC HATAYLILAR KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI BERTAN ZAROĞLU “VATANDAŞLIK ÖNEMLİ BİR SORUN”
“Türkiye’den gelen vatandaşlarımız çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Özellikle çalışma hayatında. Burada yaşayan vatandaş olan insanlarımız yanında çalışma izniyle burada olan insanlarımızın sıkıntıları da bizim en önde gelen konularımız. Siyasiler tabi ki yanlışlar yapıyor. Ama sormak lazım, peki halk yanlış yapmıyor mu? Bununda tartışılması gerek. İktidarlar üzerlerine düşeni yapmıyorlar. Yasaları, Anayasayı değiştirmek istiyorlar. Herkes kendi tarafına çekiyor. Toplumun her kesimine katkı verecek kararlar alınmalı. Popülizm özellikle son yıllarda arttı. Temsil ettiğim bir kesim var ki sorunlarını konuşmaktan artık yoruldum. Mevcut Anayasamız var. Buna karşı yanlışlar yapılıyor. Kıbrıs konusundan sonra gelen en önemli sorun bana göre vatandaşlık sorunudur.”

“ÜLKEDEN AYRILAN NÜFUS SAYISI YÜZ BİN CİVARINDA”
“Geçmiş hükümet döneminde 860 kişinin vatandaşlığı onaylandı. Fakat yeni hükümetimiz Anayasadaki maddelere, haklara rağmen bunları durdurdu. Bunları devlet otoritesi kabul etmiş, bu hakkı vermiş. Ama şimdi bunlar askıya alındı. Ben bunu anlamıyorum. İki binden fazla sivil toplum örgütü var, kimse bunlara ses çıkarmıyor. Anayasaya aykırı işler yapılıyor. On yıldan sonra vatandaş olan insana sen oy kullanma deniyor. Beş mühürden sonra beyaz kimlik verilecek. Olabilir. Şimdi on mühür ve yine ucu açık. Daha önceki hükümetler de kendi yandaşlarına bu vatandaşlığı keyfi veriyordu. Görünen o ki bugünden sonrada değişen bir şey olmayacak. Ülkede çarklar dönmüyor. Ülkeden ayrılan nüfus sayısı yüz bin civarında.”

“BANA GÖRE BU ÜLKENİN NÜFUSU ALTI YÜZ BİN OLMALI”
“Ben bir Kıbrıs Türküyüm. Ben KKTC vatandaşıyım. Anavatanın varlığı elbette önemli. Ama bu noktada Türkiye’nin yanlışları da vardır. Bunları da konuşmak, gündeme getirmek şart. Vatandaşlık bir sorun ve mutlaka çözülmeli. Bundan herkes zarar görüyor. Bu ülkeye gelen herkesin vatandaş yapılmasına ben de karşıyım. Bana göre bu ülkenin nüfusu altı yüz bin olmalı. Buda benim şahsi görüşüm. Ben istismara karşıyım. Ülkemizde son derece yanlış bilinen bir durum var. Bu ülkede yirmi iki bin Hataylı insan var. Yarısı vatandaş, diğerleri çalışma izinli. İnsanları doğum yerine göre isimlendirmek ve ayırmak son derece yanlış. Ben bundan dolayı ciddi anlamda üzüntü duyuyorum.”

KKTC TÜKETİCİLER DERNEĞİ BAŞKANI HASAN YILMAZ IŞIK “YÖNETİCİLER ALDIKLARI MAAŞLARI HAK ETMİYORLAR”
“Dernekler, sivil toplum örgütleri, insanlarımızın hakları ve sorunları için mücadele ediyorlar. Yöneticiler, aldıkları maaşları hak etmiyorlar. Halk vurgun yaşıyor. Tüketiciler olarak, hepimiz, yöneticilerden hizmet alamıyoruz. Ve hepimiz mağduruz. Bizler uyarılarımızı yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Ama tüm siyasi partiler, sorumluluklarından kaçıyorlar. Görüyoruz ki halka karşı bir ihanet yaşanıyor. Tezgâh sadece partisel çıkarların korunması içindir. Kişisel çıkar ve menfaatler halkın önünde. Biz AB’yi, yasaları ile bu halkın ayağına getirdik. Biz bunları yaparken bile bu yasalar bu halka layık değildir dediler. AB normlarını bu halka çok gördüler.”

“DEVLET NEREDE?”
“Meclis halka ihanet etti, tüketiciyi aldattı. Kendi seçtiği vekillerin, halkına ihanet ettiği nerede görülmüştür. “Garanti iki yıl vardır” diyor yasa. Ama satıcıya bunu bildirip hakkını arayacağın zaman belge yok bir şey yok. Bu yasa iş ola yapıldı. Ceza müeyyidesi yok. Yasaya konmadı. Denetim yok. Bize gelen şikâyetleri takip ediyoruz. Ben soruyorum bu halk için ne yapıyorsunuz? Devlet nerede?”

“TÜRKİYE, GÜNEYE VERGİSİZ MAL YOLLUYOR”
“Yaşam standardımız çok aşağılara düştü. Önlem alınması gerek. Türkiye meşeli ürünlerin, güney Kıbrıs’a vergi muafiyetiyle gittiği bir ortamda, Kıbrıslı Türklerin ağır vergiler altında ezilmesi kabul edilemez. Bunu hangi Türk yetkilinin vicdanı kabul ediyor, bunu da sormak boynumuzun borcu. Bunlara çanak tutan ve bize hizmet verdiğini iddia eden yöneticilerinde vicdanından şüphe ediyorum. Bu ülkede de vergi konusu artık konuşulsun ve bu halka daha fazla eziyet yapılmasın.”

 

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.