1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BUGÜN DE EYLEM YAPILACAK
BUGÜN DE EYLEM YAPILACAK

BUGÜN DE EYLEM YAPILACAK

“Hazırlanmış bir katliam”.. Eylem bugün saat

A+A-

Bazı parti ve sivil toplum örgütleri, Türkiye Manisa’da Soma Maden Ocakları’nda meydana gelen ve çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği kazayı protesto etti

Lefkoşa’da bazı parti ve sivil toplum örgütleri, Türkiye Manisa’da Soma Maden Ocakları’nda çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği kazayı protesto etmek için eylem yaptı.

Eylemde, ülkemizde de etkili olan taşeronlaştırma ve iş güvenliğinden yoksun çalıştırmaya dikkat çekildi.

Dün saat 16.30’da Kuğulu Park’ta toplanan Devrimci İşçi Sendikası (Dev-İş), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Baraka Kültür Merkezi, Devrimci Komünist Birlik (DKB), Pir Sultan Abdal Derneği, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İnisiyatifi ve Akdeniz Gençlik Merkezi TC Elçiliği’ne yürüdü.

Polisin önlem aldığı, Şehitler Abidesi önüne kadar yürüyen eylemciler, burada, hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylemciler, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Halka değil katillere barikat”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları attı.

 

Örgütler, bugün saat 19.00’da eylemlerini tekrarlayacaklarını açıkladı.
 

“Hazırlanmış bir katliam”

Örgütler adına açıklama yapan Mustafa Keleşzade, Soma Maden Ocakları’nda yüzlerce işçinin hayatını kaydettiğine ve birçok işçinin de yaralandığını anımsatarak, ölüm haberlerinin gelmeye devam ettiğini belirtti.

Hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı dileyen Keleşzade, yaşananların iş kazası ve kader olarak adlandırılmaya çalışıldığını söyledi.

Keleşzade, “Bu yaşananlar iş kazası veya kader değildir; hazırlanmış bir katliamdır. Kâr amacı ile kapasitesinin kat ve kat üstünde işçi çalıştıran, iş güvencesi namına hiçbir önlem almadan uzun çalışma saatleriyle işçileri madenlere kapatan sermayedarlar ve durumun zeminini hazırlayan devlet, işçilerin ekmek kapılarını mezara dönüştürmüştür. Onlar, bu katliamın sorumlusu katilleridir” dedi.

Özelleştirmeler ve taşeronlaştırma politikalarının bu cinayetin kaynağı olduğunu ileri süren Keleşzade, Kıbrıs’ın kuzeyinde de bu politikaların işçilerin hayatları ile oynadığını savundu.

Keleşzade, geçtiğimiz günlerde taşocaklarında iş güvenliğinden yoksun çalıştırılan bir işçinin öldüğünü, 3 taşeron çalışan işçinin ağır yaralandığı iş kazasının aynı politikalar sonucu yaşandığını ileri sürdü.

Keleşzade, “Türkiye’deki işçi katliamının acısını bizler de hissediyoruz ve mücadeleleri ile dayanışıyoruz. Yerli egemenleri ise adamızda iş güvenliği ve taşeronlaşmaya karşı önlem almaya çağırıyoruz” dedi.

 

“İşçi cinayetlerini biz durduracağız”

Komünist Emek Hareketi adına açıklama yapan Görkem Eylem, Manisa’da Soma Maden Ocakları’nda yaşanan kazanın katliam olduğunu belirterek, “İşçi cinayetlerini biz işçiler ve emekçiler durduracağız” dedi.

Eylem, madenlerde geçmişte de yaşanan kazalara ve yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, maden işçilerinin tüm işçi sınıfının olduğu gibi tek kurtuluşunun örgütlü mücadele olacağına işaret etti.

Eylem, şöyle devam etti:

“TC devleti ve işletmenin sahibi, Soma Holding yönetimi başta olmak üzere, tüm patronlar ve sermayedar emekçi düşmanları bu cinayetin katilleridir. Patronları koruyan bu emek düşmanı devleti yıkıp, işçi cinayetlerinin bir daha hiç olmayacağı yepyeni, emekten yana, ezilenlerden yana kendi düzenimizi kurmalıyız. Tüm emekçilerimizle ve ezilen halklarımızla omuz omuza kapitalist düzene karşı kurtuluş mücadelemizi yükseltmeliyiz. Ölen işçilerimizin canı bir daha geri gelmeyecektir. Devlet patronları korumakta, güvencesiz işçi

çalıştıran sermayedarları desteklemekte, emeğini satıp, ekmeğini kazanan işçilerimize ise ölümü reva görmekte. Bizler Kıbrıs’ta yaşayan tüm işçiler, emekçiler, ezilen halklar ve devrimciler olarak katledilen tüm işçilerimizin ailelerine, yakınlarına ve işçilerimizin örgütlü olduğu emek örgütlerine başsağlığı diliyoruz.”

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.