1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BURASI LEFKOŞA, ORTAKÖY....
BURASI LEFKOŞA, ORTAKÖY....

BURASI LEFKOŞA, ORTAKÖY....

''....her zaman bir sebep buluyor”

A+A-

Çaresiz bir babanın isyanı!

Ortaköy’de ikamet eden Yasin Çelik ve ailesi geçim sıkıntısı yaşıyor. 6 çocuğu olan Çelik’in 5 çocuğu ilk eşinden, 6. ve en küçük olan çocuğu ise ikinci eşinden dünyaya geldi. Çelik’in en küçük çocuğunun annesi ve aynı zamanda ikinci eşi, sınır dışı edildiği için çocuğuna hasret kaldı.

Evlilik dışı olduğu için bebeğini nüfusuna alamayan dertli baba, TC Konsolosluğu’nun, İçişleri Bakanlığı’nın ve TC Elçiliği’nin kendisine yardım etmediğini savundu. Tek başına çalışan ve 8 kişilik ailesini geçindirmekte zorluk çeken Yasin Çelik, hayatının son 8 senesinde yaşadığı zorlukları gazetemize anlattı.

Yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’de, Kıbrıs’tan bayilik alarak bet ofis açan Yasin Çelik, ortağı tarafından dolandırıldı. 55 bin TL’yi alıp kaçan ortağın ardından iflas eden Çelik, çareyi Kıbrıs’a gelerek çalışmakta buldu. Ama Kıbrıs’a geldiğine bin pişman oldu.

Ağabeyinin bulduğu iş yerinde 1 yıl boyunca çalışan Çelik, oradan ayrılarak bir bet ofiste garsonluk yapmaya başladı. Birkaç yıl önce çalıştığı iş yerindeki bir kadınla ilişkisi başlayan ve aynı evde kalan Çelik’in Türkiye’deki eşi bunu duyunca Kıbrıs’a geldi. Bir buçuk yıl boyunca iki eşiyle birlikte aynı evde kalan Çelik’in, ikinci eşinden bir çocuğu oldu. Altıncı çocuğu evlilik dışı olduğu için, çocuğunu nüfusuna alamadı.

“Çocuğumun sağlığı tehlikede”

Dertli baba Yasin Çelik, ikinci eşinin hastanede doğum yaptığını ve eşi sigortasız olduğu için 1750 Lira olan hastane masrafını ödeyemediğinden yakındı. Küçük çocuğuna aşı yaptıramadığını belirten Çelik, çocuğunun sağlığından endişe ettiğini söyledi.

Çelik, diğer çocuklarının ise, karınlarını doyurabilmeleri için oruç tutmak zorunda olduklarını ifade etti.

“Aile içi huzursuzluk vardı”

İki eşiyle ve çocuklarıyla aynı evde yaşadığını belirten Çelik, aile içi huzursuzluk yaşadıklarını ve çalışma izni ücretini ödemediği için cezaya giren ikinci eşinin, 5 ay önce sınır dışı edildiğini söyledi. Çelik’in, Türkiye’deki eşi, şimdi çocuğuna duyduğu özlemle yaşıyor. Yasin Çelik, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bir süre önce ikinci eşimle kavga edip mahkemelik olduk. Ben onun burnunu kırmışım diye benim yurt dışına çıkışım yasaklandı. Eşim ise çalışma iznini ödemediğinden dolayı, borcu birikti ve sınır dışı edildi. Şimdi çocuğu görmek istiyor ama ne ben yurt dışına çıkabiliyorum, ne çocuk, ne de eşim. Defalarca TC Elçiliği’ne, İçişleri Bakanlığı’na ve TC Konsolosluğu’na gittik. Hiçbiri de bize bu konuda yardımcı olmadı. Borçlarımı ödeyip ailemle birlikte memleketime gitmek istiyorum.”

“Çok zor durumdayım”

Bir bet ofiste garsonluk yaptığını söyleyen Yasin Çelik, ayda 2 bin TL maaş almasına rağmen, 8 kişilik ailesini geçindiremediğinden yakındı. Maaşının bin lirasını borçlu olduğu bankaya ödediğini söyleyen Çelik, geriye kalan bin TL ile ancak, evin elektriğini ve suyunu ödeyebildiğini ve çoğu zaman ev kirasını ödeyemediğini ifade etti. Kimseden maddi yardım istemediğini söyleyen Çelik, tek istediğinin ailesi ile birlikte memleketine geri dönmek olduğunu belirtti. Biriken borçlarını ödemek için bankalardan sürekli olarak kredi çektiğini söyleyen Çelik, çok zor durumda olduğunu ve ev kirasını ödeyemediğini söyledi. Çelik, canı kola ve pişmaniye çeken çocuklarına bunları alamadığını söylerken gözyaşlarına boğuldu. Dört günde 10 damacana su tükettiklerini dile getirerek, çoğu gün yarı aç kaldıklarını anlattı. Çelik, ayın başı olmasına rağmen cebinde 5 kuruş parasının kalmadığını ve güneş altında iş yerine yürüyerek gitmek zorunda olduğunu söyledi.

“Konsolosluk her zaman bir sebep buluyor”

En küçük çocuğuna kimlik çıkartamamasından yakınan baba Yasin Çelik, “kimlik vermeseler bile yurt dışına çıkmak istiyorum, defalarca İçişleri Bakanlığı ile görüştüm kimse yardım elini uzatmıyor. Biz ekmek paramızı devlete yediriyoruz. İlgili bakanlıklar bize her zaman bir sebep buluyor, ‘biz sizi arayacağız’ diyorlar aramıyorlar. Devlet bizi hırsızlığa sürüklüyor ki sınır dışı edilelim. Bunu mu yapalım yani?”‘ ifadelerini kullandı.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum