1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜK TEPKİ
BÜYÜK TEPKİ

BÜYÜK TEPKİ

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Kalecik’te petrol sızıntısından dolayı yaşanan çevre felaketini eylemle protesto etti

A+A-

HARMANCI: CEZAİ İŞLEMLERE BAŞLANACAK… Kalecik sahiline “karalar” giydiren büyük çevre felaketine tepkiler dinmiyor. Hükümet ve sivil toplum örgütlerini ayağa kaldıran, vatandaşlar arasında da infial yaratan çevre felaketi için seslerini daha da yükseltmek amacıyla Kalecik sahiline giden çevreciler, burada AKSA Enerji Üretim Şirketi’ni protesto etti. Sivil toplumun taleplerini dinlemek için eylem yerine giden Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı da yapılacak hassas ölçümlerle denize sızan petrol miktarının bugünden sonra netleşeceğini söyledi. Harmancı, zararın büyük olduğunu, ilk raporların ardından cezai işlemlere başlanacağını kaydetti.

 

Kalecik’te AKSA Enerji Üretim Şirketi’ne ait tesislere petrol aktarımı sırasında

resm-2.jpg

denize petrol sızması sonucu yaşanan felaketi, Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun dün saat 10.00’da düzenlediği eylemle protesto edildi.

Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eyleme birçok sivil toplum örgütü başkanları, yöneticileri ve üyeleri de destek verdi.

Büyük çoğunluğu gençlerden ve çocuklardan oluşan eylemciler protestolarını yaklaşık 2 saat sürdürdü.

resm-3.jpg

  Eylemciler , “ Adalet Varsa Hesap Ver Aksa”, “ Mesele Kıyaksa AKP, AKSA”, “Denizimizi, Nefesimizi Elimizden Almayın”, “SİBER SALDIRI Bekliyoruz”, “Buldunuz Dağ, Deniz Her Yanımıza Vurdunuz”, “Ey Paragözler! Basiretsiz Hükümetler” ve “ Sizin Kaybedecekleriniz Olmayabilir Ama Bizim Var” yazılı pankartlar taşıdı.

resm-4.jpgEylemciler protestoları sırasında “ Evine Dön Aksa”, “ Aklın Varsa Kenar Kenar AKSA”, “ Barra AKSA” ve Çevre Haksa Hesap Ver Aksa” sloganları attılar.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı da eylem yerindeydi.

Harmancı, “Eyleme destek vermeye mi geldiniz?” sorusuna, “Sivil toplumun taleplerini dinlememiz gerek” dedi ve Kalecik sahilindeki kirliliği tespit amacıyla görevlendirilen uzmanların önceki gün itibarıyla çalışmalarını tamamladığını, ilk raporlardan sonra cezai işlemlere başlayacaklarını söyledi.

Polisin de kendi çalışmasını tamamlama aşamasına geldiğini ifade eden Mehmet Harmancı, yapılacak hassas ölçümlerle denize sızan net petrol miktarının bugünden sonra netleşeceğini kaydetti.

İhmalkârlık ve tedbirsizliğin sonucu”
Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu adına basın açıklamasını okuyan Yasemin Çobanoğlu, yaşanan çevre felaketinin dünya ile kıyaslanabilir tek üstünlüğümüz olan doğal ekolojik dengeye büyük zarar verdiğini söyledi.

   Yaşanan felaketin ilk bulgularından da anlaşılabileceği gibi başta AKSA Şirketi’nin ihmalkârlık ve tedbirsizliğinden kaynaklandığının net olarak görüldüğünü belirten Yasemin Çobanoğlu, geçmiş hükümetlerin çanak tutması sonucu bu olayın yaşandığını öne sürdü.
   Geçmiş hükümet üyelerinin yaşanan petrol faciasına karşı hâlâ ciddi bir açıklama yapmamasının altında suçluluk nedeninin yattığını iddia eden Çobanoğlu, kazadan kısa bir süre önce yeniden seçilmeleri halinde şimdiki hükümet tarafından yapımı iptal edilen petrol dolum tesisini her şeye rağmen kuracaklarını marifet gibi söylemeye devam ettiklerini dile getirdi.
   Çobanoğlu, çevreyi, doğayı ve en önemlisi halkın geleceğini hiçe sayarak petrol kazalarına göz yumanların kurdukları çarpık ilişkiler nedeniyle petrol dolum tesisini hala yapacaklarını söylediklerini kaydetti.
   Yasemin Çobanoğlu, “ ama nafile; bizler AKSA’nın çok eski bir teknoloji ile yapılan elektrik santralinin adamıza hangi yolla ve hangi dayatmalar altında geldiğini çok iyi biliyoruz. Bugün yeter demenin zamanıdır. Artık ülkemizde uluslararası standartların, kuralların uygulandığı ve herkese eşit fırsat sunan adil yönetimlerin zamanıdır” dedi.

“Kaza değil cinayet”
   Yaşanan olayın kaza değil de cinayet olduğunu savunan Çobanoğlu, felaketin halkın sağlığını uzun süre etkileyecek boyutta olduğunu belirtti.
   Temizleme çalışmalarının yapılmasına rağmen, denize yayılan yüzlerce ton petrolün olumsuz etkilerini ilerleyen yıllarda göreceğimizi anlatan Çobanoğlu, ayrıca felaket nedeniyle bölge esnafının büyük zarar gördüğünü ve bundan sonra da görmeye devam edeceğini bildirdi.
   Yaşanan felaketin sorumlularının halkın önüne çıkarılmasının devletin ivedi görevi olduğuna vurgu yapan Yasemin Çobanoğlu, sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
   Çobanoğlu, devletin AKSA ile var olan sözleşmesinin iptal edilmesi gerektiğini, gerekli şartların sözleşmeye eklenmesini ve AKSA’nın bu sözleşmeye uymasının sağlanması gerektiğini söyledi.
   AKSA ve bölgede bulunan diğer şirketlerin sözleşmelere uymadıkları takdirde sözleşmelerinin feshedilmesi
gerektiğini ifade eden Yasemin Çobanoğlu, hükümetten risk içeren işletmelere mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre denetim ve yaptırım uygulanmasını ve gelecekte olabilecek muhtemel kazaların önlenebilmesi için teknik kapasitenin yaratılması, gerekli yasaların çıkarılmasını ve uluslararası kurallara göre denetimin sağlanmasını istediklerini açıkladı.

Harmancı: Rapor, kısa sürede elimize ulaşacak
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı eylem sırasında basına yaptığı açıklamada pazartesiyi salıya bağlayan gece şanssız bir felaket yaşandığını hatırlattı.

Felaketin yaşandığı andan bu yana olayı titiz bir şekilde takip ettiğini ifade eden Mehmet Harmancı, günlük olarak denetimlerde bulunduklarını bugün de sivil toplum örgütlerinin tepkilerini dinlemeye geldiklerini dile getirdi.

İlk günden bu yana sivil toplum örgütleri ile istişare içinde olduğunu anlatan Harmancı, yaşanan çevre felaketinde doğal olarak sivil toplum örgütlerinin haklı talepleri olduğunu söyledi.

Mehmet Harmancı, sivil toplum örgütlerinin taleplerini kendilerinin doğru değerlendirip, ilerisi uygulamalar açısından değerlendirmeye almaları gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanların denizdeki kirlilik çalışmalarını tamamladıklarını belirten Harmancı, bu çalışmların en iyi teknolojiyle yapıldığını bildirdi.

Deniz kirliliğini saptanması için yapılan bu çalışmayı yapan ekibin kendileri tarafından görevlendirildiğinin altını çizen bakan, kaza tespiti yapan diğer ekibin de yine kendileri tarafından görevlendirildiğini kaydetti.

Tüm ekiplerin raporlarını yazmaya başladıklarını anlatan Mehmet Harmancı, çok kısa süre sonra raporun eline ulaşmasını beklediğini söyledi.

Ekiplerin similasyon çalışması da yaptıklarını ifade eden Harmancı, çok teknik bir çalışma yürütüldüğünü, polisle brlikte hareket edildiğini ve polisin de çalışmalarını tamamlama aşamasına geldiğini dile getirdi.

Sızan petrol miktarı bugün belli olacak
Bakan Harmancı, “yarın (bugün) akıtılan ton miktarı ile ilgili kesin değerlendirmeye bekliyoruz. Hassas ölçüm cihazları ile gemi içerisinde kalan fuel oil miktarını ölçme konusunda çok titiz davralınılıyor. En ufak bir ölçüm hatasında 400 tonluk akaryakıtın gözardı edilme riski vardır. Yarın (bugün) güvenlik önlemleri altında geminin içerisindeki akaryakıt ayrı bir tanka alınacaktır. Yarından (bugün) itibaren tonajla ilgili kesin bir açıklama yapabilir duruma geleceğiz” dedi.

Temizlik çalışmlarının Seagull firması tarafından büyük bir hızla devam ettiğini, 150 kişilik bir grubun çalışmalarını sürdürdüğünü, pazartesi günü de bu ekibin 210 kişiye ulaşmasını beklediğini belirten Harmancı, kaba temizlik çalışmalarının gelecek hafta pazar gününe kadar bitmesini beklediklerini bildirdi.

Temizlik için harcanan 2 milyon doları AKSA ödedi
Harmancı, günümüze kadar 2 milyon dolara yakın bir harcama yapıldığını, bu harcamaların da tamamının AKSA Şirketi tarafından karşılandığını açıkladı.

Ellerine gelecek raporların ardından gerekli cezai işlemlere başlayacaklarını anlatan Mehmet Harmancı, kendilerinin üzerine düşenin kamu davasına ilişkin yapacakları hazırlık olduğuna vurgu yaptı.

Tüm raporların ellerinde olması gerektiğinin altını çizen Harmancı, raporların haricinde deniz kirliliğinin tespiti, diğer çevre zararlarının tespiti ve ülke imajının zedelenişinin de içine katılarak değerlendirmeler yapacaklarını söyledi.

Harmancı, dava açılma süreci ve miktarıyla  ilgili bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevapta “asgari ücretin 60 katı” olarak ifade edilen cezanın sabit ceza olduğunu, tazminatı da içerecek kamu davasında miktar sınırlaması olmadığını kaydetti.

“Başsavcılıktan talepkârız”
Başsavcılıktaki yetkililerle de görüştüklerini ve davayı başsavcılığın açması gerektiğini ifade eden Mehmet Harmancı,  “Biz talepkârız, talepkâr olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Mehmet Harmancı, çevre duyarlılığının böylesi kötü bir vesile ile artmasına rağmen kendileri için pozitif olarak değerlendirecekleri tek unsur olduğunu bildirirken, bundan sonraki dönemde gerekli güvenlik önlemleri ve tedbirlerin daha teknik şartlarda yapılmasını diledi.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.