1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÇAĞDAŞ BİR ADIM”
“ÇAĞDAŞ BİR ADIM”

“ÇAĞDAŞ BİR ADIM”

bir kişinin cinsiyeti, cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi nedeniyle hakarete uğraması, aşağılanması ve küçük düşürülmesi suçları ve bu suçların internet medyası

A+A-

Kuir Kıbrıs Derneği, Fasıl 154 Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’nin Meclis’e sunulmasını “çağdaş bir adım” olarak karşıladıklarını duyurdu.

Kuir Kıbrıs Derneği, bu “olumlu gelişmeyi” desteklediklerini belirterek tüm vekillere Ceza Yasası’nı “çağdaşlaştıracak” olan bu değişikliğe olumlu oy vermeleri çağrısında bulundu.

Dernek Yönetim Kurulu adına Psikolog Ziliha Uluboy’un yaptığı yazılı açıklamada, Kuir Kıbrıs Derneği olarak Cumhuriyet Meclisi ile 2007’den bu yana birçok kez değişen hükümet ve hükümetteki partiler ile görüşmeler yaptıkları, mevcut yasanın değişmesi konusunda taleplerini yazılı olarak da ilettikleri kaydedildi.

Ceza Yasası’nın 171., 172. ve 173. maddelerinin yürürlükten kalkması, nefret söylemi ve nefret suçunun eklenmesinin temel talepleri olduğunu dile getiren Uluboy, bugüne kadarki hükümetlerdeki vekillerin bu yasa değişikliğine dokunmaktan kaçındıklarını belirtti.

Uluboy, Ceza Yasası Değişiklik Önerisi’ne göre insanları sadece cinsel yönelimlerinden ötürü haksız yere cezalandıran 171., 172., ve 173. maddelerinin kaldırılarak, bir kişinin cinsiyeti, cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi nedeniyle hakarete uğraması, aşağılanması ve küçük düşürülmesi suçları ve bu suçların internet medyası ve/veya sosyal medyayı da kapsayan medya araçları aracılığıyla yapılmasını ağırlaştırıcı etken olarak düzenleyen yasa maddesinin eklendiğini belirtti.

Ayrıca, kadınlara yapılan cinsel istismarın yanında çocuk istismarından zihinsel engellilere kadar geniş bir yelpazede mağdur edilen herkese adalet getirecek şekilde düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Uluboy, “öneriyle birlikte adadaki fuhuş konusundaki adaletsiz uygulamalar için yeni düzenlemeler getirildiğini” kaydetti.

İlgili yasa maddelerinin yer aldığı bölüm düzenlenirken “Ahlaka Aykırı Suçlar” başlığının  “Cinsel Nitelikli Suçlar” ile değiştirilmesi, toplumdaki tüm bireylerin toplumun ahlaki değerlerine göre değil insanın cinsel dokunulmazlığı esas alınarak korunması gerektiğinin bir kez daha altını çizmekte olduğuna dikkat çeken Uluboy, burada mevzu bahis edilen bireylerin sadece lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender kişiler değil, cinsel yönelim, kimlik, yaş ve engeli fark etmeksizin toplumun tüm bireyleri olduğunu belirtti.

“Kıbrıs'ta bugüne kadar  toplumsal baskılar sonucu görünmez hale getirilen” lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireylerin hak taleplerinin bazı kişilerce hala ''önemsiz'' ve ''gereksiz'' olarak görülmeye devam edildiğini kaydeden Uluboy, kendine benzemeyeni ötekileştiren kişilerin başlı başına en temel insan haklarına müdahale etmekte, ayrımcılığa hizmet eden nefret söylemleri üreterek de ''toplumun huzurunu bozan'' esas kişiler olmakta olduğunu vurguladı.

Uluboy, Kuir Kıbrıs Derneği olarak toplumun cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine yönelik eksik bilgi ve yanlış algılarını kırarak heteroseksüellik dışında başka olasılıkların da mümkün ve ''doğal'' olduğunu göstermek üzere ataerkil düzene karşı mücadelelerini daha geniş bir alana yayarak sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.