1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CENNET SİNEMASI TARİH OLDU
CENNET SİNEMASI TARİH OLDU

CENNET SİNEMASI TARİH OLDU

Cennet Sineması tarih oldu

A+A-

Emine DAVUT YİTMEN

Larnaka’da Kıbrıslı Türklerin çok yakından bildiği Cennet Sineması’nın iki hafta önce yıkıldığı öğrenildi. Sinemanın arazisi içine arabaların park ettiği gözlemlendi. Sinemanın bulunduğu arazinin beş katlı otoparka dönüştürülmesi planlanıyor.
Larnaka’da Piyale Paşa sahil yolunun yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bölge bulunan Türk sinemasının yerine otopark yapılmasını öngören proje, geçtiğimiz ekim ayında onaylayarak, ihalesine çıkıldı. Otopark, AB finansmanıyla yapılacak.

Caddenin genişletilmesi otopark sorununu gündeme getirdi
Geçtiğimiz yıl Larnaka Belediyesi Piyale Paşa Sahil Yolu’nun yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkan otopark sorununa çözümler aranıyordu.
Belediye, öncelikle kaleden başlayan ve caddenin ortasına kadar ulaşan bölge sakinlerine hizmet vermek üzere otopark arayışına girmişti. Bu aşamada, Bozdağ Sokak’ta (Babutsa Mahallesi) bulunan Cennet Sineması’nın yıkılarak, otopark haline dönüştürülmesi seçenekler arasındaydı.
1960 yılında yazlık ve kışlık olarak iki bölümle kullanıma açılan sinemanın bugün yerinde yeller esiyor. Sinemanın kışlık bölümü, Kıbrıs Türk Malları Onarım Dairesi’nin inşaat malzemesi ve teçhizatlarının bulunduğu depo olarak kullanılıyordu.

Yıkımı istenmiyordu

Larnaka sakinlerinin, Piyale Paşa sahil yolunun yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkan park sorunu gidermek için Kıbrıs Türk sinemasının yıkılması niyetine tepki gösterdiği haber verilmişti.
Bir kısım Larnaka sakini, Larnaka Belediyesi’ne gönderdikleri mektupta, yıkım niyetini uygunsuz ve zamansız bulduklarını belirtmiş, şehrin kalkınmasına katkı sağlayabilecek alternatif ve daha sürdürülebilir bir kent düzenleme önerisinin ileri götürülebileceği aktarılmıştı. Mektupta, tarihi-kültürel binaların korunması gerektiği de vurgulanmıştı. Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) sinemanın kültürel bir merkeze dönüştürülmesi yönde teklif de götürmüştü.

Saydam: Sinemada sosyal kültürel faaliyetler de yapılıyordu
Larnakalılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Serdar Saydam’ın anılarında, sinemanın aktif olduğu dönemde, sadece film gösterimi yapmadığını, okul müsamereleri, konser, tiyatro, tören, konferans ve toplantılar gibi sosyal ve kültürel faaliyetler için de kullanıldığını belirtiyor.


Saydam, İlk Sahne oyuncularının sinemanın kışlık bölümünde Yağmurcu oyununu, Türkiye’den gelen Dormenler Tiyatrosu’nun ise yazlık sinemada oyun sahnelediklerini de anımsıyor.
Larnaka’da yıkılarak, otoparka dönüştürülmek istenen Cennet Sineması’nın iadesi için yıllar önce Rum Yüksek Mahkemesi’ne dava açıldığı ortaya çıktı.

Sinemanın ortaklarından Ramadan dava açmıştı
Mustafa Ramadan’ın Londra’da yaşayan oğlu Ahmet Mustafa Ramadan, sinemanın da içinde olduğu malları ile ilgili olarak Rum Yüksek Mahkemesi’nde dava açmıştı. Ramadan, aradan iki yıl geçmesine rağmen mahkemenin henüz bir karar vermediği bilgisini paylaşmıştı.
1970’ten bu yana Londra’da yaşayan ve 2004 yılında mallarının iadesi için 18 ay Larnaka’da ikamet ettiğini belirten Ramadan, kendisine akıl almaz zorluklar çıkarıldığını aktarmıştı.

Piyale Paşa Caddesi’nin adı değiştirilmek isteniyor
Öte yandan son günlerde Rum basınında yer alan haberlere göre, Piyale Paşa Caddesi’nin restore edilen bir kısmının Tasos Mitsopulos Caddesi olarak değiştirilmesi gündeme geldi. Törenin, 22 Mart Pazar günü Tasos Mitsopulos için düzenlenecek anma törenin ardından yapılacağı bildirildi.
Bu arada, Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Larnaka’da Piyale Paşa Caddesi’nin bir kısmında isim değişikliği yapılmasına karşı olduğu haber verildi.
Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Tasos Mitsopulos’un isminin Kıbrıs Türk semti "İskele" dışında bir başka sokakta isim değişikliği yapılmasını önermişti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.