1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CEP TELEFONUNUZU ADANIN HER YERİNDE KULLANABİLECEKSİNİZ!
CEP TELEFONUNUZU ADANIN HER YERİNDE KULLANABİLECEKSİNİZ!

CEP TELEFONUNUZU ADANIN HER YERİNDE KULLANABİLECEKSİNİZ!

Toros: " Cep telefonlarının adanın her yerinden kullanımı sağlanacak”

A+A-

TOROS: “KUZEY KIBRIS’TAN 2, GÜNEY’DEN DE 3 GSM OPERATÖRÜNÜN ARA BAĞLANTILARI YAPILARAK, ABONELERİN ADANIN HER YERİNDEN TELEFONLARINI KULLANABİLMELERİ SAĞLANACAK”

“PROJENİN NE ZAMAN HAYATA GEÇECEĞİ VE PROSEDÜR DAHA SONRA AÇIKLANACAK”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Kuzey Kıbrıs’tan 2, Güney Kıbrıs’tan da 3 GSM operatörünün ara bağlantılarının yapılarak abonelerinin adanın her yerinden telefonlarını kullanabilmelerinin sağlanacağını belirtti.

Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde liderlerin altında çalışan ve KTTO’nun de içinde olduğu Ekonomi ve Ticaret Komitesi’nin iki toplum arasında yapılabilecek ekonomik işbirliği projeleri geliştirmekte olduğunu ifade eden Fikri Toros, bunlar arasında en yüksek etki gücüne sahip proje olarak 2013 yılından beri yürütülen telefon şebekesi üzerinde yapılan çalışmaların görüldüğünü kaydetti.

TAK’a açıklama yapan Toros, bu konuda derin, teknik ve hukuki çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Çalışmaların son olarak liderlerin onayına sunulduğunu, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bunu kabul ettiğini, şimdi de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın onay vermesi ile çalışmalarda sona gelindiğini vurgulayan Toros, “Dünkü görüşmeden sonra diğer projelerle birlikte bu da açıklandı” dedi.

Toros, bundan sonra mobil telefon operatörleri olarak Kuzey Kıbrıs’tan Telsim ve KKTCELL, Güney’den de Cyta, Primetel ve MTN’nin ara bağlantılarının yapılarak elektronik ortamda birbirlerine elektronik olarak tanıtılacaklarını, ardından da faturalandırmaya geçileceğini ifade etti.

En kısa zamanda çalışmaları tamamlayacaklarını kaydeden Toros, “Projenin ne zaman hayata geçeceği ve prosedür daha sonra açıklanacak” dedi.

KKTCELL’DEN AÇIKLAMA

Bu arada Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kıbrıs adasının tümünde mobil iletişimin önündeki engellerin kaldırılması ya da “Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi” yönünde Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak pozisyonlarını açıklayan Karaatmaca, “Kuzey Kıbrıs Turkcell, diplomatik sorunun ilgili makamlarımızın kabulü ve onayı ile aşılması durumunda, her bir bireyin en temel hakkı olan iletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını desteklemektedir” dedi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in mobil iletişimde, dünyada 640’ın üzerinde operatör ve 200’ün üstünde ülkeye yönelik olduğu gibi Kıbrıs Rum Yönetimi ya da adanın güneyine yönelik erişim için de teknik altyapı, donanım ve insan kaynağı olarak hazır olduğuna işaret eden Karaatmaca, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan aldığımız davet ile yaklaşık bir yıl kadar önce Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi konusunda yapılan toplantıya diğer operatörlerimiz gibi Kuzey Kıbrıs Turkcell de katılarak teknik görüşlerini ilgili komiteye sunmuştur. Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Kıbrıs Rum Ticaret Odası (KEVE) tarafından yine yaklaşık bir yıl önce ortaklaşa düzenlenen ve adadaki tüm GSM operatörlerinin yer aldığı toplantıya da Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın daveti üzerine katılan Kuzey Kıbrıs Turkcell, konuyla ilgili teknik görüşlerini burada da paylaşmıştır. Bu iki toplantı dışında tarafımıza iletilen herhangi bir toplantı ya da görüşme daveti olmamış ve tarafımızdan ilgili hususta, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ya da devlet ve hükümet yetkililerimiz tarafından herhangi bir rapor istenmemiştir. “

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın tüm operatörlerin iştiraki ile yapılan toplantının ardından bu yöndeki çalışmalarını kendi komiteleri düzeyinde sürdürdüğü bilgisini verdiğini de ifade eden Karaatmaca, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in, devlet ve hükümet yetkilileri ya da yetkili müzakere heyetlerinin “Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi” yönünde bir işbirliği talebi olması durumunda, teknik düzeyde bilgi paylaşımına her zaman hazır olduğunu da vurguladı.

Uluslararası telefon kodlarının ya da teknoloji dışındaki diğer hususların tümüyle diplomatik ve siyasi düzeyde sonuçlandırılması gereken meseleler olduğunu belirten Karaatmaca, “Kuzey Kıbrıs Turkcell, devlet ve hükümet yetkilileri ile müzakere heyetlerinin bu yöndeki çalışmalarını saygı ile izlemektedir” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.