1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CESARETLE YOLA ÇIKTIK!
CESARETLE YOLA ÇIKTIK!

CESARETLE YOLA ÇIKTIK!

Araç sigortalarında 1 Mart’ta yürürlüğe giren yeni sistemin ana amacının, ülkede daha güvenli bir trafik sisteminin yerleştirilmesi olduğu vurgulandı

A+A-

Kıbrıs Türk Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği, dün Golden Tulip Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla “Hasarsızlık İndirimi ve Zamlı Prim Uygulaması Tüzüğü”nü sigortacılıktaki yeni sistemi ve Sigorta Bilgi Merkezi’ni tanıttı. Birlik Başkanı Ülker Fahri, Birlik Genel Sekreteri ve Sigorta Bilgi Merkezi Sorumlusu İbrahim Kavçın ile birlik yönetim kurulu üyeleri, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Sigorta Bilgi Merkezi, ülkedeki tüm sigorta şirketlerinde yapılan poliçelerle ilgili bilgileri içeriyor. Poliçeler, riske dayalı prim hesaplanarak hazırlanacak ve kaza yapmayan sürücüler indirimli fiyattan poliçe alabilecek. Hasar yapmış bir sürücü ise poliçesini yenilerken ek prim ödemek zorunda kalacak.

Sigorta poliçelerinde, aracın motor hacmi, aracı kullanan sürücünün yaşı ve yaptığı kazalar, primlerin belirlenmesinde etkili olacak.

 

Fahri: Bu bir devrim

Ülker Fahri, yeni sistemi “sigortacılık sektöründe bir devrim” diye niteleyerek, 2009’dan beri sürdürdükleri çalışmaları özetledi. Geçen yıl 49 kişinin trafik kazalarında can verdiğini, 408 kişinin yaralandığını, her yıl ortalama 40 kişin öldüğünü belirten Fahri, kazaların önlenmesi çabalarına katkı sağlayacağını belirttiği Sigorta Bilgi Merkezi’nin birliğin 200 bin TL’lik öz kaynağıyla kurulduğunu vurguladı.

İleri ülkelerdeki gibi sürücülerin çok dikkatli olmasını sağlayacak sistem yanında ağır cezaların da şart olduğu görüşünü savunan Ülker Fahri, İngiltere’de seyir halindeyken cep telefonuyla konuşmanın cezasının bin Sterlin; ikinci kez aynı suçun işlenmesi halinde ise bir yıl boyunca ehliyete el konulma olduğunu bildirdi.

“Cesaretle yola çıktık”

Fahri, tüm yeniliklerde olduğu gibi, sigortacılıktaki statükonun değişmesinde de ciddi direnç gösterenler bulunduğunu ancak birliğin bunu göze alarak cesaretle yola çıktığını kaydetti.

 “Vatandaşa inanma dönemi”

Sigorta uzmanlarının hasarlı araca bakınca kazaların oluş şeklini anlayabildiğini, bu sistemle vatandaşa inanma döneminin de başlayacağını, süreç içinde hasarla sonuçlanmış kazalarda polis raporuna gerek kalmayacağını ifade eden Sigortacılar Birliği Başkanı Ülker Fahri, böylece polisin asli görevlerine daha çok zaman ve personel ayırabileceğini; kazaları önlemek için devriyeleri artırabileceğini söyledi.

Fahri, ayrıca polisin operasyon düzenleyip evrak kontrolü yapmasına da gerek kalmayacağını çünkü Sigorta Bilgi Merkezi’nde bir araç ve sürücüyle ilgili her türlü bilginin yer alacağını anlattı.

Ehliyetine el konulan sürücülerin “nasılsa sigorta ödemeye devam eder” diyerek araç kullanmayı sürdürüp yine kaza yaptığı vakalara da rastladıklarını belirten Ülker Fahri, yeni sistemde ehliyetine el konulan sürücünün sigortasının da sonlanacağını, böylece araç kullanamayacağını kaydetti.

Kavçın: Gelecek istatistiklerle planlanabilir

Birlik Genel Sekreteri ve Sigorta Bilgi Merkezi Sorumlusu İbrahim Kavçın da, geleceğin ancak istatistiklerle planlanabileceğine işaret ederek, bir süre öncesine kadar sigorta poliçe sayısını bilmezken bugün merkezde 3.5 yıllık veriler bulunduğunu söyledi.

Kavçın, merkez kayıtlarına girmiş bir aracın bundan böyle kesinlikle sigortasız trafikte dolaşamayacağını, poliçelerin de riske dayalı hazırlanacağını anlattı.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.